Mörka januari fortsätter

516
Victor Johansson gjorde FBC:s första mål i Oskarshamn. Arkivfoto: Thorbjörn Grindhage

Lerums representationslag gav sig iväg till Oskarshamn på lördagen för en kamp mot Craftstadens IBK. Efter två raka förluster var det ett revanschsuget lag som klev på bussen men man fick tyvärr vända hemåt med en uddamålsförlust.
Matchen började med ett övertag av Lerum som hade mycket boll i början av matchen. Pontus Persson hittade Viktor Johansson efter ca 3 min på högerkanten och han gjorde inget misstag och det var härligt med en bra start. Efter bara en och en halv minut var det dags igen när Pontus Persson stressade de oroliga backarna till misstag och Pontus i friläge är kylig, drar målvakten och lägger in bollen. När sedan Craftstaden åker på matchens första utvisning så känns allt frid å fröjd i Småland. Visst skapas det chanser men det tidigare så säkra PP-spelet som laget uppvisat under säsongen går lite trögare och hemjobbet görs inte riktigt ordentligt. Craftstaden stressar sig till ett kanonläge i numerärt underläge och reducerar. Nu känns matchen som en kamp. Båda lagen försöker pressa backarna och visst skapas chanser åt båda lagen, utan resultat. Lerums backar har mycket boll men skotten går inte igenom Craftstadens försvarsbarriärer. Med bara 4 sek kvar av första perioden kvitterar också Craftstaden. Ett tungt mål som inte kändes rättvist.

Andra perioden är tyvärr Craftstadens. Lerum har svårt i spelet. Man är inte tillräckligt noga med passningsspel, bollbehandling och hemjobb. När man dessutom får lite tveksamma domslut emot sig så hamnar fokus på sniskan. Man kämpar i rejäl motvind. Craftstaden går till ett tre måls överläge i periodpaus och har medvind. Detta skulle brytas.

Inför sista perioden kastade Lerum om i kedjorna lite och nu skulle det skjutas in bollar mot mål. Bara för att skapa chanser på rätt ställen. Med lite jävlar anamma kommer man långt och nu visar Lerum upp en härlig kämpaglöd. Om Craftstaden ska vinna så ska de få slita rejält för det. 1:48 tog det innan Simon Bjerthin, bäste Lerumsspelare för dagen, skickar in första reduceringen. Lerum är på gång! Rikard Westman får en mycket tveksam utvisning efter tre minuter. Domarna vill inte diskutera med lagkaptenen och då åker han på ytterligare en tvåa. Inte riktigt rättvist. Lerum sliter i numerärt underläge heroiskt och skapar till och med chanser. Tyvärr så är det ett långt underläge och Craftstaden petar in en boll mitt framför Wedlin i målet. Där hittar domaren ytterligare en utvisning och Viktor blir utvisad men slitet i numerärt underläge fortsätter och Simon Bjerthin passar till Johan Hassdahl på ett frislag, och Johan sätter bollen högt i bortre. Efter fem och en halv min i underläge så kommer Lerum från alla håll i anfallen. Skotten plockas och träffar mål. Chanser skapas och både Simon Bjerthin och Rikard Westman hittar rätt i matchen. Craftstaden har inget av spelet och backarna ser osäkra ut med boll. Drygt tre och en halv minut kvar och det är kvitterat men det tog bara 19 sekunder innan Craftstaden satt sjuan på en styrning. Lerum tar ut målvakten sista tiden och det är bara en stolpträff från Mattias Lundbergs klubba från kvittering. Tung hemresa i bussen. Efter säsongens tuffaste vecka är resultatet tre förluster. Men det var en härlig kämpaglöd som plockades fram under sista perioden mot Craftstaden. Har man den från början i nästa kamp borta mot FBC Kalmarsund ute på Öland lördag 30 januari då vinner man. I mörkaste Småland passerade man dessutom Frölundas spelarbuss och gissningsvis var det inga muntra miner i den bussen heller efter tung förlust mot Linköping.

Skribent: Martin Leeman