FBCs herrar imponerade i hemmapremiären

391
Joel Ekström gjorde sex poäng. Foto: Christoffer Sturesson

Det var Onyx som fick ta en tidig ledning i powerplay men sen var det ett lag på plan. FBC Lerum utmanövrerade Onyx i Lerums Arena och vann med solklara 9-2 efter periodsiffrorna 2-1, 4-0, 3-1.

Inledningsvis var det spelet hyfsat jämnt fördelat lagen emellan och Onyx fick alltså ta ledningen i tredje minuten efter att Victor Johansson dragit på sig en tvåa redan 1.30 in i matchen. Skottet som gick in såg inte helt otagbart ut men Viktor Wedlin fick se skottet slinka in vid stolpen. Det dröjde till halva perioden innan FBC kvitterade på en virvlande kontring där Ludvig Gustafsson kunde slå in 1-1 i öppet mål då målvakten i Onyx inte hann med sidledsförflyttning. Lerum tog sen ledningen i 16.28 och höll den resten av matchen. 2-1 gjorde av nyförvärvet Alexander Aronsson som pricksköt i krysset på ass från Joel Ekström.

Joel Ekström fick en huvudroll i matchen och gjorde hela 6 poäng – 3 mål och 3 assist.

I andra perioden fick Lerum upp ångan och sakta men säkert malde man ner Onyx med sitt snabba passningsspel där man ägde boll långa, långa perioder. Gustav Bäckevall fick göra 3-1 i åttonde minuten från sin favoritposition där han hittade krysset ovanför målvaktens högra axel. Sedan började Joel Ekström producera.

Onyx drog på sig sin första utvisning efter 13.56 och lagen i serien har nog redan lärt sig att vara en man mindre på plan är ingen bra idé mot Lerum. Det tog en knapp minut så hade Joel hittat krysset med ett handledsskott till 4-1. Tre minuter senare fick Onyx Leo Johansson syna botbänken och snart fick han en kompis till bredvid sig. 5 mot 3-läge alltså och då hann FBC göra två mål. Först fick 16-årige Victor Johansson båga sig förbi försvaret och borra in 5-1 efter 18.43 och halvminuten därefter gjorde Ekström en kopia av sitt 4-1-mål som innebar 6-1 inför tredje perioden.

Lagen hade knappt hunnit teka innan FBC fick en spelvändning och helt fri med målvakten hittade Joel Ekström ett litet utrymme mellan målvakten på målvakten och vi hade 7-1.

Onyx fick sticka emellan med en halvkontring och reducera till 7-2 efter 2.49.

FBC hade ju längre matchen led väldigt många spelvändningar och just den typen av spelvändningar blev signumet för matchen under dess andra halva. Gång efter annan norpade Lerum bollen och kunde skapa livsfarliga spelvändningar. Just vid en sådan blev en Onyxförsvarare lite för frustrerad och tryckte fult in Victor Johansson i sin egen målvakt och målet varpå Victor blev liggande en stund med smärta i höften. Nya utvisning 2+2 minuter utdömdes plus matchstraff vilket innebar nytt powerplay för hemmalaget och där är man alltså extremt giftiga.

Vid frislaget som följde utvisning lekte Joel Ekström fram en liten lobb genom Onyx försvarsmur till Noah Johansson vid bortre stolpen som bara hade att styra in 8-2. Onyx höll sen tätt fram till 15:e minuten när William Ljungqvist kunde fastställa slutresultatet till 9-2 med en backhand i målvaktens kryss efter fint förarbete av Victor Johansson.

En mycket övertygande seger med många powerplaymål och FBC Lerum ligger tvåa efter serieledande Lillån som överraskande vann mot Warberg. Joel Ekström blev matchens lirare i FBC Lerum med sina sex poäng.

Nu väntar Örebro på bortaplan kommande helg och därefter kommer Karlstad på besök den 24 oktober.

Matchstatistik