FBC fick en pinne mot Lagan

291
Coach Anton Olofsson hade mycket att fundera på. Foto: Christoffer Sturesson

Det var äntligen match igen för FBC Lerum efter några veckors speluppehåll. Det var en viktig match för att både skapa sig ytterligare avstånd neråt men också för att kunna hänga på övre delen av tabellen som är väldigt jämn. Det blir till slut en poäng för FBC Lerum efter att Lagan avgjort i förlängningen till 5-6.

Under de första minuterna är det påtagligt att det var länge sen det var match för hemmalaget. Det är inte ofta man ser så många småmisstag och felpass. Lagan gör första målet efter 3.04 när man snyggt sågar sig genom FBCs försvar. Strax därefter får FBC spela powerplay som tyvärr är lite uddlöst. Det var först efter halva perioden, 10.25, som hemmalaget fick till ett riktigt bra byte och det blev lyckosamt när Joel Ekström på volley slog in 1-1 på pass från Fredrik Bäckman. Bara dryga minuten därefter får FBC frislag precis framför mål och på en variant gör Oscar Johansson 2-1, tid 11.41. Passivt försvarspel vid ett laganfrislag utnyttjas och 2-2 sitter i krysset efter 14.06.

Som helhet en halvdan första period som Lagan vinner på ”poäng” men FBC har ändå oavgjort inför andra.

FBC går ner på två femmor inför andra perioden men initialt ger det ingen energikick. Det dröjer till 7.54 innan periodens första mål görs och det är Lagan som riktigt snyggt hittar sig genom FBCs försvarsspel. Så här långt in i matchen är det tyvärr bara Lerums förstafemma som skapar farligheter och man utnyttjar en kontring efter 9.35 till att kvittera 3-3 – naturligtvis är det firma Joel-Noah som producerar. Men tyvärr får Lagan kliva in i slottet och bara minuten efter ta ledningen igen. Coach Olofsson stuvar sen om lite i femmorna för att skapa lite förändring i matchbilden.

Lagan får spela powerplay när Joakim Fors utvisas för obstruktion i 14:e minuten. Lagan jobbar sig metodiskt fram till det läge som ger 3-5 efter 16.04. Lagan har kontroll på matchen i detta läge och har också ett ribbskott i 18:e minuten som darrade på mållinjen. FBC får en lite lätt utvisning efter 19.23. Med bara sekunder kvar får man en kontring i sitt powerplay och rullar upp Lagan men avslutet träffar ribban. Ytterligare en dålig period från FBC Lerum som inte känns igen. Det är för långsamt och alltför många tekniska misstag och Lagan leder välförtjänt.

FBC får börja tredje perioden i numerärt överläge – en gyllene chans att vända på den här matchen och ge sig själva en ärlig chans. Det tog bara 29 sekunder innan Jocke Fors gjorde det mycket viktiga 4-5 och FBC-truppen lyfte och man kände riktigt energi skapas. Kvitteringsmålet kom sedan när bröderna Johansson hittade varandra och Victor fick vara sist på bollen – utjämnat!

Lerum drar på sig en lite onödig utvisning efter 8.39 som man lyckas reda ut trots att Lagan spelar bra. Nu är det ställningskrig och nervöst på bänkarna. Lagen byter målchanser med varandra och Lerum har spelat upp sig rejält. Tiden rinner iväg och det är 5-5 efter full tid och förlängning väntar.

Förlängningen börjar med en tveksam hög klubba i FBCs försvar men domarna friar. Lagan avgör matchen med ett otroligt konstmål. En lång, hög boll landar lite till höger om Wedlins mål där Lagans Sankell knackar den mellan sina ben och in i måltaket till slutresultatet 5-6 och tar med sig extrapoängen.

Sett till hela matchen ska nog hemmalaget vara nöjda med en pinne – man kan mycket bättre. Matchens två förgrundsgestalter i Lerum var dels den notoriske poänggöraren Joel Ekström som fyllde på med fyra poäng och återtog ledningen i poängligan och dels backjätten Oscar Johansson som dominerade stort i både anfalls- och försvarsspel.

Coach Olofsson var av samma åsikt: ”Vi kommer inte upp i normal standard någon gång egentligen under hela matchen och ska vara nöjda med en poäng.”