Storseger startade FBC-året 2021!

374
Jocke Fors och Joel Ekström skrapade ihop 4 poäng var i matchen. Foto: Christoffer Sturesson

FBC Lerum startade 2021 på allra bästa sätt med hemmaseger och hela 13-4 mot Nykvarn som man spelade oavgjort mot i seriepremiären. Det var mycket rättvist och Lerum dominerade händelserna på plan stora delar av matchen.

Säsongens bästa period? Ja, frågan är om inte FBCs första period mot Nykvarn var det. Förutom att man gjorde fyra mål så spelade man mycket disciplinerat och resolut i försvarsspelet och man gav inte Nykvarn särskilt många målchanser vilket skottstatistiken 9-4 vittnade om.

FBC fick dessutom ett straffslag redan i andra minuten som Oscar Johansson tyvärr missade. Men sen satte maskineriet igång. Joel Ekström kunde styra in 1-0 efter 5.09 på pass från Oscar Johansson efter en snabb spelvändning. Lerum fick ett flertal såna spelvändningar när man norpade felpass från Nykvarn. Noah Johansson gjorde 2-0 på en kopia av 1-0 – även det assist från #88 Oscar, tid 9.30. Joakim Fors siktade in 3-0, assist Joel, efter 14.37. Sista målet i perioden signerades #99 Noah Johansson efter assist från inlånade Jesper Wallström från Pixbo – tid 17.09.

I andra perioden slog FBC av lite på takten men hade ändå full kontroll på matchhändelserna. Det var tomt i protokollet fram till 9.47 då Joel Ekström, i slutet av matchens första powerplay, på bortre stolpen hittade in 5-0 ur nästan dödvinkel på Jocke Fors passning. Sedan följde några minuter då Nykvarn fick lite hopp med både 5-1 och 5-2, det senare i powerplay, mellan 11:e och 15:e spelminuten. Jocke Fors satte sitt andra och FBCs sjätte mål efter 17.30, assist Joel Ekström som så långt i matchen varit inblandad i fyra av FBCs sex mål. Lite oroväckande var det att se Noah Johansson linka ut i slutet av perioden med en stukad fot men i periodpausen lät det som att han ville fortsätta spela.

I tredje perioden trummade FBC igång med 7-2-målet 1.30 in i perioden genom Victor Johansson som hittade målvaktens nedre högra hörn, ass Jocke Fors. Nykvarn utnyttjade ett FBC-misstag och reducerade 7-3 efter 3 minuter blankt. Nykvarn får sen ett tveksamt straffslag tilldömt sig, 6.49, men Viktor Wedlin läser straffen rutinerat och det är fortfarande 7-3. Men Nykvarn får fortsatt hopp när man sätter sitt fjärde mål efter 9.05 och det blir helt plötsligt lite hönsgård i Lerum. Coach Olofsson tar en timeout för att stoppa trenden strax därefter. Kapten Martin Roos gör det viktiga 8-4-målet 11.11 och det blir lugnare på FBC-bänken. När sedan Eddie Nissen-Sandberg målar nionde målet assisterade av Martin Roos 12.19 in i perioden var FBC på rätt köl igen. Nykvarn tar timeout och satsar allt med sex man på plan. FBC har rätt bra kontroll trots numerärt underläge och sätter 10:an när Fredrik Bäckman får in ett backhandskott 14.41. Nykvarn fortsätter utan målvakt och då görs 11-4 av Noah Johansson i 15:e minuten. Victor Johansson fick göra sitt andra och FBCs tolfte mål för dagen på en patenterad bågare. Jordskredssegern avslutades med Oscar Johanssons 13-4 i matchens allra sista sekund efter en otroligt fint anfall.

Det här var onekligen en smakstart och när försvarsspelet sitter och effektiviteten är så bra som den är denna afton kan FBC räkna med många fler poäng under våren.

Coach Anton Olofsson var såklart helnöjd med insatsen: ”Gott att inleda andra halvan av serien med en vinst på hemmaplan. Fanns många fina ljusglimtar att ta med oss vidare men även en del andra saker vi behöver slipa på, men kort och gott väldigt trevligt med 3 poäng in på kontot.”

Se highlights från matchen här.