Andra raka vinsten för damlaget

197
Foto: Christoffer Sturesson

Kärra IBK stod för motståndet i den andra omgången. Det var två lag med skilda seriepremiärer som drabbades samman i Kärra sporthall. Kärra åkte på en storförlust mot IBF Backadalen medan FBC Lerum vann klart mot Mölndals IBF. Frågan på förhand var åt vilket håll respektive lag skulle fortsätta resultatmässigt. Efter 60 minuter summerat spel så var svaret på frågan att skillnaden mellan lagen var stor och FBC är fortsatt kvar på det vinnande spåret.

Gästande FBC Lerum satte en stark prägel på matchen med en första period som var mycket lik tidigare inledningsperioder laget spelat under såväl försäsongen som seriepremiären inkluderad. Det skapades fina målchanser genom ett metodiskt passningsspel men precisionen i avsluten höll inte tillräcklig skärpa.

Första målet dröjde fram tills den elfte matchminuten när Sofie Ryynänen från nära håll slog in Eleonora Björnums centrala instick. Målet blev lite av en kick start och såväl 0-2 som 0-3 kom kort därefter genom Emma Brydolf gånger två med passningar från Tilde Engqvist. Frida Zätterman direktsköt 0-4 från fickan på passning från Vanilla Persgren varpå FBC hamnade i en spelmässig liten svacka i de efterföljande bytena. Perioden avslutades dock så som vi vill se damlaget med passningar blad-blad och aktioner framåt vilket ledde till att Nelly Larsson skickade in 0-5 på passning från Emma Brydolf.

Den andra perioden var till stora delar lik den första. FBC hade ett vägvinnande passningsspel och skapade mängder med målchanser. Kärras målvakt fick kapitulera tidigt och periodens första mål var ett faktum när Nelly Larsson direktsköt 0-6 från fickan på passning från Lina Engström. Matchklockan stod på 3.16.

Lerum trummade som sagt på och 6.58 in i perioden rakade Elsa Norrsell in 0-7 i öppen bur efter ett mönsteranfall där Andrea Carlsson serverade Elsa på den bortre stolpen efter fint förarbete av både Linn Löberg och Stina Persson.

Det kunde blivit många fler mål i perioden om effektiviteten varit bättre men det blev bara ett till. Med åtta minuter kvar av perioden tryckte förstafemman ner hemmalaget genom ett långt anfall. Nelly Larsson hittade, efter två egna målchanser, Elli i höga slottet som kunde med ett dragskott skjuta in 0-8 i bortre gaveln.

Till den tredje perioden byttes Linn Löberg och Annie Dristig in i varsin femma. Efter att ha missat seriepremiären visade båda två att de är att räkna med framöver. Under perioden föll ytterligare mål för FBC Lerum, fyra till antalet. Mycket tack vare en fortsatt skärpa och vilja att bidra med mer där egenansvaret i båset med energi ut till spelarna på planen och vise versa genom aktioner som lyfter laget. Målskyttarna i den avslutande perioden var Ida Åberg, Emma Brydolf, Annie Dristig och Nelly Larsson.

En eloge till Kärra som visade lagmoral och fightades hela vägen till slutsignal. Med sitt raka anfallsspel uppstod då och då situationer framför Lerums mål men där tog det stopp. FBC inkasserar tre stabila poäng efter väl genomförd match och härnäst väntar IK Zenith på bortaplan.

Huvudtränare Mattias Flodén om matchen: Vår spelidé genererar över 60 minuter ett stort bollinnehav och massvis med målchanser. Jag upplever en stabilitet och trygghet hos tjejerna. Alla vet vad man skall göra och vilka alternativ som finns vilket skapar en tydlighethet i utförandet. När spelet med boll sker med få tillslag och vi binder ihop anfallet med fyra, fem passningar blad till blad då blir målchanserna högoktaniga. Här finns kapacitet att skruva upp kvaliteten ytterligare och skapa fler sådana anfall. Den skickligheten har vi! Defensivt är vi också på en hög nivå. Vi står upp i våra brytzoner, backcheckingen lyser starkt, vi är starka i duellerna och täcker skott på ett rejält sätt. Sarah är lugn och självklar i sitt spel trots en svår matchbild med relativt få ingripanden. Hon gör en handfull fina räddningar och får välförtjänt hålla nollan. Det känns också bra att hela truppen (21 spelare) efter två omgångar haft speltid och varit involverade i seriespelet. Det är en utmaning med en stor trupp att få alla att känna sig delaktiga och betydelsefulla. Superviktigt att om möjligt, skapa den känslan, så vi har med oss alla genom hela säsongen.