Damlaget tog tredje raka!

186
Foto: Christoffer Sturesson

Topptippade IK Zenith stod för motståndet i den tredje omgången. Två lag som inlett seriespelet med full pott och som drabbats samman vid tre tillfällen under försäsongen. Ledarstaber och spelare borde på förhand ha bra koll på varandra och det var säkerligen en av anledningarna till att det blev en jämn match.

FBC Lerum har skapat en fin trend där man inleder matcherna starkt och tar initiativ. Så även i denna match. Ett rörligt och variationsrikt anfallsspel vållade Zenith bekymmer inledningsvis. Skottvilligheten var också där men precisionen var inte tillräckligt bra ett ledningsmål uteblev. Zenith skapade ett kanonläge efter dryga 6 minuter in i perioden men Sarah Flodmar kom upp med en strålande sidledsförflyttning. Efter detta jämnades matchbilden ut.

Hemmalaget blev först med att hitta nätet. FBC Lerum tappade boll i anfallszon vilket ledde till en spelvändning 2 mot 1 och ett friläge som Sarah sånär lyckades rädda. Glädjen blev kortvarig för hemmalaget. Två byten senare var kvitteringen ett faktum genom Elli Falck efter vägvinnande initiativ i 1 mot 1 situationer, av både Linn Löberg och Emma Brydolf. Zenith avslutade starkt med två bra målchanser men Sarah gjorde ytterligare parader och 1-1 efter första perioden kändes rättvist.

Den andra perioden var fortsatt mycket jämn. Zenith var tighta i sitt uppställda försvar, Lerum vann tillbaka boll i Zeniths uppspelsfas och det var inte mycket till etablerat anfallsspel första 10 minuterna. Tre utvisningar resterande del av perioden fick matchen bli mer händelserik. 12.50 drabbades Lerum av sin första av tre utvisningar. Lerum hade bra kontroll på sin box och det var Linn Löberg, med ett handledsskott i kryssribban efter att ha utmanat och tagit sig förbi två Zenithspelare, som kom närmast ett mål.

Lerum blev precis fulltaliga när Zenith åkte på sin första utvisning. Bortalaget skapade en riktig vass målchans med inbågning och returspel men Gullme hann ner på Lina Engströms avslut från nära håll. Lerums PP blev avbrutet efter en utvisning men boxplayspelet var åter stabilt och den vassaste målchansen skapade Annie Dristig och Frida Zätterman på en kontring. Periodens avslutande 10 minuter var mer händelserika än första 10 men inga mål och fortsatt 1-1.

Den tredje perioden fortsatte med utvisningar. Lerum hamnade efter 4.14 åter i utvisningsbåset efter en mjuk situation som tolkades hård. Zenith skapade två avslutslägen från ytterzonerna men Lerum höll tätt och hade dessutom två giftiga omställningar signerat Emma Brydolf där det sista skottet smet precis utanför bortre stolpen.

9.45 var det Lerums tur att spela powerplay. Bortalaget byggde upp metodiskt med många passningar. Platsbyten och fortsatt passningskvalité ledde fram till ett öppet läge där assisten från Linn Löberg skar rakt genom målområdet och öppet mål för Lina Engström som enkelt placerade in bollen i nätet. Vild glädje!

Målet lyfte FBC som började spela lite mer avslappnat. Man flyttade upp spelet och skapade tryck likt i den första perioden. 13.42 tog Zenith time out och båda lagen valde att spela på färre spelare. Båda lagen skapade omgående varsin kvalitativ målchans men fortsatt ledning för Lerum. En omställning för FBC, något man var bra på under hela matchen, avgjorde denna batalj. Linn Löberg vann sin 1 mot 1 duell i hörn, lämnade boll till Elli Falck och löpte i djupled. Efter attack in i banan kunde Elli friställa Linn framför målet och med ett backskott under Gullme var matchens sista mål ett faktum. En jämn och tight match mellan två förväntade topplag där två storspelande målvakter Flodmar och Gullme såg till att hålla nere siffrorna.  

Huvudtränare Mattias Flodén om matchen:Vi har under försäsongen provat vår kapacitet i matcher mot skickliga lag och gjort det bra. Tron på det vi gör finns från alla och denna seger förstärker den känslan. Tre viktiga poäng som spär på tjejernas självförtroende. Nyckelfaktorer var ett briljant försvarsspel med Sarah Flodmar i spetsen. Likaså special teams där vi är 100 % över tre boxplay och 50 % i powerplay vilket avgör matchen. Zenith är tighta i sitt uppspelsförsvar och är farliga i spelvändningarna. Deras spelare visar erfarenhet i närkampsspelet och man har en duktig Gullme i målet. Det är ett bra och svårslaget lag. Vi är lite kvickare och modigare i vårt sätt att spela vilket skapar fler aktioner både med och utan boll. Kan vi förbättra passningsspelet lite till så kommer vi oftare skapa tryck i anfallszon och med ett bättre skytte så blir vi svårstoppade