Damlaget vann sin åttonde raka seger

188
Målglädje i FBC. Foto: D-Foto

Under lördagseftermiddagen tog vårt damlag emot tabellnian FBC Vinga i Lerums Arena. Med den mentalt stärkande segern i bagaget borta mot Stenungsund var det ett energifyllt och fokuserat hemmalag som äntrade arenagolvet. FBC Lerum rivstartade matchen och agerade med beslutsamhet över hela planen. Man gick snabbt upp i en 3-0 ledning med målproduktion från samtliga tre femmor och gästande Vinga tog time out. En time out som skapade lite mer stabilitet i försvaret men FBC Lerum var sett över 60 minuter minst ett nummer för stort. Slutresultatet skrevs till klara 9-3 och lagets åttonde raka seger var ett faktum. I och med segern skrev damlaget historia då segerraden är ett nytt klubbrekord för damlag i föreningen.

Det har nämnts tidigare, matchen borta mot Stenungsund var en rejäl kamp, både fysiskt och mentalt där FBC aldrig kom loss målmässigt trots mängder med kvalificerade lägen. Målsättningen mot Vinga var att från start trycka gaspedalen i botten med betoning på att förbättra effektiveten i sista tredjedelen för att tidigt kunna rycka målmässigt. Exakt detta händelseförlopp utspelade sig. Nelly Larsson (assist Linn Löberg) inledde med att panga in 1-0 från höga slottet efter 4.02 och Frida Zätterman (assist Sara Ljunggren) följde upp med 2-0 kort därefter, även denna gång från en central yta. När Sofie Ryynänen löpte in centralt och direktsköt Nelly Johansson instick i mål 8.19 in i perioden tog FBC Vinga time out.

Med en förändrad defensiv kunde gästerna oftare hålla hemmalaget på utsidan av sin box. Ett reduceringsmål kom som belöning 13.07 på klockan. Dock var försvarsspelet från samtliga Lerumspelare väldigt passivt där ett långskott från mittlinjen seglade in bakom en skymd Laura Ekman. Energinivån gick ner något men hemmalaget studsade tillbaka två byten senare när Sara Ljunggren påpassligt slog in Annie Dristigs sargretur och utökade 4-1, vilket också blev periodens sista notering.

Den andra perioden inledde Vinga starkast med hög energi och framåtanda. Man flyttade upp spelet till offensiv zon och kunde sätta fast boll djupt nere i Lerums planhalva. I matchminut två fick Vinga ett frislag ut med sarg. Bollen flippades in mot mål för duellspel och efter en oberäknelig studs slogs returen in till 4-2. Reduceringen påverkade inte hemmalaget nämnvärt. Det efterföljande bytet genomfördes på bästa sätt och Frida Zätterman utökade till 5-2. Assisten stod Andrea Carlsson för. FBC matade på offensivt och känslan var att fler mål hängde i luften. 6-2 kom som på beställning. Ett längre anfall blev för tungt att stå emot för Vinga och Frida Zätterman gjorde sitt tredje för dagen assisterad av Annie Dristig. FBC tilldömdes ett powerplay halvvägs in i perioden. Ett gyllene läge att utöka ledningen ytterligare men det blev inget mål där och inte heller några fler under den andra perioden trots massivt spelövertag för hemmalaget.

Den tredje perioden präglades till en början av ett ostrukturerat FBC. Det offensiva spelet bestod mestadels av längre bolltransporter och ett passningsspel utan tydlig adress. Hemmalaget tog time out efter 8.22 men det hindrade inte Vinga från att omgående reducera till 6-3 med en bestämd inbågning och ett dragskott bortre gaveln. Efter Vingas reduceringsmål så steppade FBC Lerum upp ett par hack och började med platsbyten och give N go spel luckra upp motståndarförsvaret. När perioden började närma sig elva spelade minuter slog hemmalaget till med ett av matchens vackraste mål. Andrea Frick stod för en stark aktion, tog sig förbi två motståndare och med en distinkt diagonalpassning serverades Emma Brydolf öppet mål.

Lerum fortsatte nu att trumma på och man hann med två mål till innan slutsignalen. 14.31 gjorde Tilde Engquist 8-3 på passning från Lina Engström. För övrigt Tildes första mål för FBC och 16.29 prickade Nelly Larsson in 9-3 på frislag. Passningen stod Linn Löberg för. En gedigen insats från FBC Lerum som visade en jämnhet över 60 minuter utan någon dipp.

Tränare Mattias Flodén kommenterar: – Vi kom ut riktigt starkt och formligen flög ur startblocken. Tjejerna visade med tydlighet vilket lag som skulle ta kommandot över matchen och beslutsamheten i kombination med modet att spela ut var väldigt roligt att se. Ett stort bollinnehav vill vi ha och så var fallet även i denna match. Rörelsemönstret, trycket i passningsspelet samt ett ständigt hot på insidan var framgångsfaktorer. Även presspelet skördade framgång där vi använde vår fysiska förmåga och smartness på ett bra sätt. Avslutningsvis gläds jag väldigt mycket över tjejernas bedrift med att sätta ett nytt klubbrekord i antalet raka segrar för damlag. Ett stycke historia har skrivits och det är något alla skall vara stolta över. Att bli ett vinnande lag görs inte i en handvändning och samtliga tjejer har lagt ner ett enormt arbete för att ta oss dit vi är idag. Nu ser vi framemot helgens match mot Partille.

Lagkaptenen Frida Zätterman ger sin syn på matchen: – Det var en match med mycket bollinnehav för oss, vilket alltid är kul. Det kändes som att vi hade kommandot genom hela matchen, trots Vingas utmanade man-man spel, och att vi lyckades hålla uppe energi och fokus! Det var nog det som gjorde att det blev en sådan målfest. Det kan vara lätt att tappa fokus när man lyckas få in några snabba. En annan nyckel till helgens vinst var definitivt vår snabbtänkta ledarstab. Vingas spel var annorlunda än vad vi är vana vid att möta, så det gällde att tänka om i våra rörelsemönster. Mattis hade en tydlig idé och efter några byten så satt det för alla spelare, vilket bara visar hur stark trupp vi har!