Förlust för damlaget i toppmötet mot FBC Partille

358
Foto: Christoffer Sturesson

I den nionde omgången av seriespelet var det dags för säsongens första seriefinal. Vårt damlag begav sig till Partillebohallen för match mot FBC Partille. En motståndare med likvärdig målsättning att ta klivet upp och bli ett allsvenskt lag. Matchen var jämn, intensiv, händelserik och mycket underhållande. FBC Lerum gjorde en stark prestation och skapade mängder med heta målchanser men Partilles målvakt Lisa Standar radade upp vassa räddningar. Hemmalaget FBC Partille visade en bättre effektivitet i avslutsmomenten och vann till slut med 4-1.

Den första perioden inleddes intensivt och händelserikt. Annie Dristig fick en vass målchans per omgående men från nära håll kunde Partilles målvakt rädda. 6.46 in i perioden kom matchens första mål. Partilles Felicia Andersson hittade nätet efter ett avvaktande FBC-försvar. Gästande Lerum hade bud på kvittering vid flertalet tillfällen men Lisa Standar var helt enkelt i zonen. När Lerums höga press blev otajmad ställde Partille om med snabba omställningar vilka vållande en hel del problem. Lerums sista utpost, Sarah Flodmar, klev fram med viktiga räddningar och visade sin skicklighet. Hemmalaget hade förutom sina omställningar, sin spetskvalité i den offensiva rightytan, främst genom Felicia Andersson. Trots en händelserik period, 9-11 i skott på mål, så blev det endast ett mål mycket tack vare två skickliga målvakter.

Den andra perioden tillhörde till stora delar FBC Lerum. Med ett starkt presspel, ett större bollinnehav och tydligare spel i hotande ytor tryckte man ner Partille i egen zon. Kvitteringen kom i matchminut åtta. En hög press skapade beslutsproblematik för hemmalaget och Lina Engström hittade nätet från nära håll assisterad av Elli Falck. Olyckligt replikerade Partille omgående via en spelvändning. Lerum blev övermodiga i sitt anfall och i 3 mot 1 läge kunde hemmalaget åter ta ledningen. Ett psykologiskt viktigt mål. Lerum malde på med sitt initiativrika spel men trots att skottstatistiken visade 6-11 slutade perioden oavgjort.

Partille fick en smakstart i den tredje perioden och kunde i det fjärde bytet utöka sin ledning. FBC-försvaret var inte tillräckligt aktivt vilket gav Malin Damgren både tid och utrymme att pricka sitt dragskott lågt i bortre. Därefter skedde några oförklarliga saker. Från ingenstans hittade domarna en utvisning på en Partillespelare vid mittlinjen. Minst sagt överraskande att plocka en utvisning i det läget när nivån tidigare tydligt tillåtit båda lagen att agera på ett helt annat sätt i försvarsarbetet.

Lerum byggde upp sitt powerplay med flertalet passningar och skapade tryck. Mot slutet av powerplayspelet letade sig ett skott från Nelly Larsson igenom Partilles box och träffade innerstolpen och studsade rakt ut. Men trots att domaren hade en bra position så dömdes inget mål. Minst sagt olyckligt!

Hemmalaget, fyllda av energi efter sitt boxplay, skapade ett offensivt övertag. Matchbilden gled över åt Partilles favör och tiden började så sakteliga rinna Lerum ur händerna. 15.37 drabbades FBC av en utvisning och istället för 6 mot 5 spel blev det spel i boxplay. Med elva sekunder kvar satt 4-1 för hemmalaget där målskytten Felicia Andersson stod för matchens prestation. FBC begärde per omgående time out och satsade på 6 mot 5 spel. Men spelövertaget ledde inte till några målchanser och i den nionde omgången av seriespelet fick FBC Lerum inkassera säsongens första förlust.

Assisterande tränare Andreas Eriksson kommenterar:

-Efter en väldigt bra träningsvecka och med 8 raka vinster i ryggen, åker vi till Partillebohallen med ett starkt självförtroende. Vi är dock medvetna om att vi kommer att möta ett bra Partille men samtidigt har vi har sett fram emot just detta. Vi startar väldigt bra och det är just så tight och tufft som vi räknat med. Marginalerna är väldigt små och vi har en uppsjö av möjligheter under hela matchen att göra mål men den sista procenten är inte riktigt där. Vi har 30-talet skott på mål men gör endast 1 mål. Tyvärr räcker det inte mot ett lag som Partille. Lägen kommer vi fram till och det är väldigt bra. 

Vi tar med oss att vi spelar väldigt bra under hela matchen och det förstärker bara vår ambition om att vi är i toppen av serien för att stanna. Nu har vi en längre träningsperiod till nästa match mot Backadalen. Vi tar nya tag och tar med oss mycket av det som vi gjorde bra mot Partille.

Målvakten Sarah Flodmar ger sin syn på matchen:

Till att börja med är det svårt att sammanfatta denna match då jag inte alls tycker att resultatet speglar matchbilden. Vi gör en av våra bättre matcher på hela säsongen, vi vinner boll högt upp i banan och har många fina lägen. Tyvärr går dessa inte in i kombination med att deras målvakt gör avgörande räddningar. Vi gör många bra saker över hela banan som vi har pratat om inför matchen och tränat på. Vi tar med oss vår insats och vår starka start på den första halvan av säsongen, fortsätter vi såhär kommer det bli många roliga matcher framöver!