Emil Larsson lämnar FBC Lerum

219
Foto: Christoffer Sturesson

Som planerat står det nu klart att Emil Larsson lämnar uppdraget som huvudansvarig för vårt division 2-lag för denna säsongen. Matchen mot Vinga i lördags blev den sista där det redan innan säsongen stod klart att Emil efter årsskiftet ska studera utomlands och därmed inte kunde fullfölja en hel säsong.

Emil som blev klar som tränare relativt sent in på säsongen då han lämnade Pixbo och hade inte planerat att syssla med innebandy under hösten.
– Det var en helt ny upplevelse. Under alla min år som huvudtränare så har jag alltid ansvarat för planeringen från start till mål. Det var något helt nytt att komma in på detta sättet och jag hade inte räknat med att hålla på med innebandy under hösten, så det blev en liten omställning. Det som kan vara en fördel är att man inte hinner tänka så mycket det är in i hetluften direkt. Killarna var väldigt välkomnande så inkörningsperioden gick snabbt och det behövdes också, säger Larsson.

Efter fjolårets korta sejour i division 2 som blev nedstängd så blev detta den första ”riktiga” säsongen i division 2 där man skulle mäta sig under en hel säsong.
– Min målsättning var att vi skulle ha så bra förutsättningar som möjligt för ett nytt kontrakt i div 2 nästa säsong. Historiskt har de varit att ta mer än 20 poäng. Nu landar vi på 15 eller 18. Vilket med facit i hand ger killarna bra förutsättningar inför våren att plocka resterande poäng.

Laget har nu spelare 12 matcher där serien precis har vänt. På det har man spelat in 15 poäng vilket ger ett par poängs marginal ner till nedflyttningsplatsen. Det är en specifik match som Larsson lyfter fram som den bästa.
– Jag skulle nog ändå plocka Lindås matchen. Det är nog den matchen vi varit jämnast över 60 minuter hittills. Väldigt lugnt i omklädningsrummet trots att vi låg under fram tills 3e perioden. Vi spelade avslappnat och det var en go känsla i hela matchen. Sen att ”Fabbe” avgör i boxplay med ett par få sekunder kvar gör ju valet inte svårare.

Om du ser till laget och gruppen. På vilka områden tycker du ni tagit kliv och fått utveckling?
– Jag tycker laget som helhet har en större respekt för försvarsspel sett till i augusti. Vi kan bli mycket bättre där men det finns en annan trygghet och framförallt förståelse nu än tidigare. Jag tycker alla killar har höjt sin intelligens kring försvarsspel ett par kliv.

Det finns även tendenser upplever jag att vi kan spela på ett varierande sätt. Vi står för en innebandy som spelas med fart och framförallt ”fint” spel. Det skall alltid vara vårt ID men ibland behöver vi kunna variera anfallsspelet/tänket. Där tycker jag med att killarna har börjat tänka och förstå på ett annat sätt.

Jag vill också tillägga att våra målvakter som fått ta större ansvar sedan Philip Tapper skadade sig har gjort en enorm utveckling. William och Anton har verkligen pushat varandra och varit sjukt avgörande i de matcher vi vunnit. Och verkligen hållit kvar oss i matcher där vi egentligen inte alls förtjänat det.

Sett till tabellen så har skikten blivit allt tydligare där två lag dragit ifrån i toppen. I botten är Guldheden avhängda, men däremellan är det allt jämnare.
– Guldheden åker rätt ut efter många år i division två så är dem inte längre ett division två-lag. Det finns en risk att de faller fritt i seriesystemet kommande säsonger.

Jag tror att de blir Hovås som följer med Guldheden tillslut. Älvstranden har Björn Lindqvist och sjukt nog så tror jag de räcker för dom för att klara sig.

Göteborg kommer vinna serien och Herrestad borde bli tvåa även om jag tycker att Frölunda är bättre så verkar Herrestad vara jämnare.

Om du skulle peka ut någon som får ett genombrott under våren i just Lerum. Vem och varför?
– Väldigt svår fråga alltid speciellt att lyfta enskilda spelare, men jag skulle vilja lyfta fram Tiger Forsberg som trots att han är yngst är absolut bland våra bästa defensiva spelare.

Hampus Flodmar kanske inte kommer vara ett genombrott men comebacken till A-laget är nog inte långt borta. Efter långtidsskadan som han drog på sig är han äntligen tillbaka på riktigt.

Får Fabian Lakander vara skadefri är jag ganska övertygad att han kommer vara aktuell för att vara en större del av A-laget nästa säsong. Han har också tagit stora kliv under hösten så ska bli spännande att följa.

Vi riktar ett stort tack till Emil för hans arbete under hösten där han även stöttat upp i JAS-laget. En ny tränarlösning kommer presenteras på hemsidan inom kort.