Damlaget tog sin tolfte seger!

277
Foto: D-foto

I seriespelets fjortonde omgång var det rutinerade Burås IK stod för motståndet. Damlaget begav sig till Lundenhallen denna blåsiga lördag med målsättningen att bita sig fast överst i en något haltande tabell. Höstens möte slutade med en 7–2 seger till FBC Lerum och även denna gång gick FBC segrande. Slutresultatet skrevs till 0–3 där Burås, som förväntat, visade upp en försvarsinriktad taktik.

FBC Lerum la ett stort fokus på att vara kreativa i sin offensiv och noggranna i försvarsspelet vilket föll väl ut. Målproduktionen kunde varit bättre för FBC då tillräckligt med målchanser skapades men tre gånger ramen plus lite väl många skott i täck samt en skicklig Elin Bowenius i Buråsburen höll nere siffrorna.

Matchens prägel sattes redan i den första perioden. Bortalaget FBC Lerum hade ett stort bollinnehav och hemmalaget Burås spelade lågt och tight med troligt syfte att snappa upp övermodiga felpassningar och kontraslå. Men med skickliga rightforwards i Karin Didriksson och Evelina Premberg så kunde man etablera anfallsspel och bjuda på aviga anfallsaktioner. FBC Lerum skapade kvalitativa målchanser för att göra mål men man hittade aldrig nätet i den första perioden. Närmast var Nelly Larsson med ett direktskott i kryssribban.

I den andra perioden fick publiken äntligen se mål. Det var FBC som stod för målproduktionen där man fick utdelning på sitt stora bollinnehav mycket tack vare ett bättre lugn i anfallsspelet med bättre variation och fler avslut på insidan. Andrafemman med Löberg-Larsson-Engström-Falck-Brydolf stod för periodens båda mål. 0–1 kom från ett anfall på högersidan i den andra spelminuten och 0–2 målet, kom dryga tre minuter senare efter ett fint anfall på vänsterkanten.

Emma Brydolf om målen som hennes femma producerade:

-Målen i sig är ganska lika. Vid 1–0 målet vinner Linn bollen och spelar den inåt i banan där jag tar med den i fart. Jag spelar ut bollen på kanten för att få Burås i rörelse och fortsätter min löpning centralt. Nelly spelar ner bollen från kanten till Lina som spelar tillbaka den till mig som styr in den. Andra målet är ett fint uppspel där alla i femman är delaktiga. Bollen går på det klassiska snöret från back till back, till vänsterkanten neråt i banan i höjd med stolpen och sen in i slottet där Lina får skjuta in den i öppen kasse.

Det fanns bud på fler mål under perioden. Emma prickade ribban med ett dragskott efter ett 90 sekunders anfall. Stina Persson, som vi verkligen unnar att få göra sitt första A-lagsmål i serien, hade två fina avslutslägen på högerkanten men skotten fastnade tyvärr i täck. Burås hade också ett par giftiga lägen där en boll slank under FBC-målvakten Sarah Flodmars arm och gick precis utanför stolpen och i slutet av perioden studsade bollen på Sarahs hjälm vidare i stolpen och ut efter en duell nära målet. Men som sagt, 0–2 efter 40 minuter.

Den tredje perioden fortsatte med en likartad matchbild. FBC Lerum med stort bollinnehav och Burås med ett lågt och tight försvar och försök till omställningar. FBC tryckte på för att utöka ledningen och 0–3 målet lät inte vänta på sig. Denna gång var det tredjefemman som mycket välförtjänt satte dit bollen efter fint samarbete av Tilde Engquist och Tindra Ferm. En duo som under januari hittat en fin kemi i spelet. Den tredje länken i kedjan Ida Åberg satte fast bollen offensivt bakom Burås mål. Ida hittade fram till Tilde i högerfickan som hotade in i slottet med en passning som Tindra styrde in i öppet mål.

Tindra om samarbetet med Tilde:

-Det är väldigt kul att få spela med Tilde då hon är en enormt duktig spelare som fattar bra beslut på planen. Tycker vi har hittat varandra väldigt bra och fått till ett samarbete där vi båda framför allt rör oss och pratar med varandra för att hjälpas åt i varje situation. Att vi har kul ihop utanför planen tror jag också bidrar till ettbra samarbetet mellan oss.

FBC´:s höga press för återerövringar var under hela matchen magnifik och bidrog till att laget ofta efter ett längre anfall kunde ta tillbaka bollen, byta med boll och bibehålla initiativet. Trycket blev på så vis stort mot Burås men med rutin och defensiv skicklighet kunde man stå emot bra. Ett 6 mot 5 spel från hemmalaget gjorde att man kunde flytta upp spelet till FBC Lerums planhalva under matchens sista minuter men FBC:´s box var riktigt tight och aktiv med bl.a. tre skottäck av Andrea Frick och en mycket solid insats av Sarah Flodmar i målet. Sammanfattningsvis en stabil seger för FBC Lerum som biter sig fast överst i tabellen.

Målvakten Sarah Flodmar summerar matchen:

-I och med att bollinnehavet säkert lutade upp emot 90/10 till vår fördel så tycker jag Burås spelar smart. Dem parkerar bussen och gör det svårt för oss att komma in i deras obekväma ytor vilket gör att vi skjuter mycket i täck. Sedan när dem väl får tag på bollen funkar vår press även denna match väldigt bra. De gångerna dem lyckas ta sig förbi så känns de som att dem inte riktigt orkar spela runt och tar i stället snabba avslut som vi fångar upp och kan börja om på. I andra perioden gör vi två snabba vilket var en skön känsla för hela laget och vi kan spela med ett större lugn. 3–0krigar Tilde och Tindra in i början av tredje vilket var riktigt härligt att se från min plats på planen. Nycklarna till att vi vann matchen skulle jag säga blev att vi gör det vi säger i pauserna och att försvarsspelet med allt ifrån pressen till backcheckingen görs fullt ut.