Stark vändning gav två poäng

346
Foto: Christoffer Sturesson

Herrarna går in in en tuff period där man ställs mot princip enbart lag på övre halvan. Först ut under söndagen var Karlstad på bortaplan som tagit flera imponerande skalper det sista. Lerum som behövde tre poäng för att hålla drömmen om kvalplats i liv och samtidigt hålla de jagande lagen bakom sig.

Laget skulle för första gången ledas av Andreas Franzen efter veckans förändring som gjordes på ledarsidan. I övrigt så kom man till spel med tre formationer framåt där Oscar Eriksson Elfsberg mycket glädjande kom till säsongens första start som spelare i Allsvenskan där Viktor Wedlin fick chansen i målet.

Matchen startade i ett böljande tempo där laget turades om att att byta boll ofta och sekvenserna i offensiv zon var oftast relativt korta. Karlstad gjorde 1-0 via Simon Zetterling innan William Ljungqvist kvitterade från en snäv vinkel. Karlstad skulle sedan inom loppet av drygt en minut göra både 2-1 och 3-1 när Lerum hade svårt att hitta rätt i sina försvarspositioner.

När man kom ut till period två så hade man kastat om rejält där Eriksson Elfsberg och Svanberg var nedflyttade på backplats och så även William Ljungqvist. Även om Lerum började äga allt mer boll ock skapa mer chanser så skulle Karlstad på nytt vara heta när lägena gavs och gjorde båda 4-1 och 5-1 innan Lerum skulle få chansen chansen i powerplay. Ingen utdelning den gången trots chanser som får ses som klart godkända. En reducering skulle dock komma innan andra periodens slut när Noah Johansson flippade in en boll som Joel Ekström vinklade in.

Ett par minuter in i period tre skulle Lerum få chansen i powerplay på nytt och denna gången med bättre utdelning. Fredrik Bäckman skulle få läget och med ett lågt skott på förstastolpen som Karlstads målvakt inte hinner parera så gör Lerum 5-3. Trycket fortsatte och när förstafemman satte upp ett patenterat anfall med ett par diagonalare så kunde Noah Johansson peta in 5-4 på borte stolpen. Kvitteringen skulle komma, men faktum är att Karlstad dessförinnan hade ett par gyllene lägen att utöka sin ledning, men där det rådde en viss oskärpa. Kvitteringen kom via Joel Ekström där man nyttjade en 3 mot 2 omställning på bästa sätt där assisten på nytt tilldelades Eriksson Elfsberg. När det började dra ihop sig så märktes det att båda lagen ville fortsatt gå för tre poäng. Man fortsatte fylla på med mycket folk och ett mål skulle falla 19.26. Lerum kunde behålla tryck i en andravåg och Joel Ekström kunde servera Anton Svanberg med en crosspassning som förvaltades på bästa sätt. Tyvärr för Lerums del så skulle det falla ytterligare ett mål – Karlstad tog timeout, plockade målvakt och med bara 11 sekunder kvar hittade man in till Sebastian Degeryd i slottet som inte gjorde några misstag i den fina yta och gjorde 6-6.

Matchen skulle istället gå till förläning där en mycket viktig bonuspoäng skulle stå på spel. Efter drygt 40 sekunder så träffade Karlstad stolpen och i anfallet efter var Lerum när att avgöra. Med drygt tre minuter kvar så skulle Lerum inte helt oväntat plocka målvakten för att gå för extrapoängen. Ett lyckat drag skulle det visa sig så Joel Ekström från en position vid stolpen kunde ta med sig bollen inåt och peta in den bakom Sjöstedt och säkra extrapoängen till Lerum.

Huvudtränare Andreas Franzén säger så här om matchen
Första 40 är Karlstad klart bättre än oss, vi får inte stopp på dem. Sen när vi väl skapar lägen är vi alldeles för dåliga i avsluten. Viktig reducering från Joel i slutet på andra som gjuter lite mod inför tredje. I tredje får vi bättre stopp på dem och kan äga mer boll och med ett litet bättre beslutsfattande överlag i tredje perioden så lyckas vi vända runt skutan och tillslut i alla fall lösa två poäng även om det vart lite snopet när det blev som det blev. Vi tar med oss tredje perioden och jobbar vidare därifrån. Stort kredd till hela gruppen för den otroligt starka lagmoralen dem tar fram i tredje.

Poängen gjorde att man tog ett kliv uppåt i tabellen och gav sig lite extra andrum. Nästa helg väntar Höllviken på hemmaplan där tre nya poäng är ett måste. Nu med släppta restriktioner så hoppas vi på en fin uppslutning på läktaren.