Seger borta mot Lindås

248
Foto: Christoffer Sturesson

Säsongens andra derby stod på agendan där Lerum hade revansch att utkräva efter höstens förlust på hemmaplan. Lindås hade fortsatt häng på kvalplats, men var i behov av tre poäng.

Viktor Wedlin fick chansen i målet där Lerum annars mönstrade två formationer. Lindås hade tre kedjor igång där man dock ville matcha sin tyngd förstakedja mot Lerum dito.

0-1 ledningen kom efter ett par minuter när Joel Ekström fick fri passage i en snabb omställning där han inte gjorde något misstag. Lagen turades om att äga boll i längre sekvenser, men där Lerum visade upp bäst effektivitet. 0-2 kom när Adrian Söderberg fyllde på centralt från backplats och 0-3 när Victor Johansson från favoritposition kunde båga in och hitta nät och då var det bara tio minuter spelade. När Lerum hade bud på mer mål så valde Lindås till sist att ta timeout. Effekten uteblev dock då Joel Ekström kunde göra sitt andra mål för dagen. Kort därefter fick Lindås chansen i powerplay och kunde reducera till 1-4 via Andre Landin. Man kostade på sig att bränna en straff därefter, eller snarare, en räddning av Wedlin innan Axel Larson istället kunde reducera till 2-4 och ge hemmalaget en klarare känning inför period två.

Lerum fortsatte få en hel del omställningslägen under inledningen av period två där det inte dröjde länge innan Adrian Söderberg förvaltade en av dom på bästa sätt, framspelad av Noah Johansson. Matchbilden rullade på där Lerum växlade mellan att dra ner tempot och spela smart med att trycka på för fullt i omställningarna när lägen gavs. Lindås fortsatte spela sin förstaformation hårt där Lerum valde att bland annat avlasta på backplats emellanåt, men där målen uteblev trots att klart godkända chanser fanns åt båda håll. Med drygt fem minuter kvar av period två kom 2-6 målet när Lerum hittade in centralt till Victor Johansson som gjorde sitt andra i matchen. I bytet skulle även 2-7 komma när Söderberg med en lång svepande pass hittar en fristående Noah Johansson på borte stolpen som retfullt enkelt gör sitt första i matchen. Lindås skulle sedan få sin första utvisning för en fasthållning där Lerum var en ribbträff ifrån ett nytt mål, men Lindås kunde till sist klara av att hålla tätt och gick till pausvila med siffrorna 2-7.

När period tre drog igång så stod det klart att hemmalaget behövde förändra något. Man kom upp högre i positionerna och tvingade ”Weddan” att stå för ett par avgörande räddningar redan under de första bytena, vilket även Lindås Martin Stolt fick göra i målet. Matchbilden blev allt mer öppen och drygt fem minuter in kom första reduceringen när Edwin Jonsson fint lyfte in bollen i bortre gaveln. I bytet efter kom 4-7 och Lerum valde direkt ett nyttja sin timeout för att få till en förändring. Även om Lindås fortsatte ha grepp om matchbilden så skulle Lerum på nytt visa upp ett effektivt omställningsspel där Joel Ekström gjorde sitt tredje till 4-8. Lindås gjorde både 5-8 och 6-8 därefter och skapade ordentlig känning inför sista tio. Lerum kunde under ett par långa sekvenser äga boll och få tiden att ticka på, men med 30 sekunder kvar kom 7-8 när en boll styrdes in framför kassen. Lindås lyckades vaska fram en sista chans, men utan utdelning och en match som såg ut att bli ganska avslagen halvvägs in blev istället en kamp in i det sista.

Tre tunga poäng för Lerum som därmed såg till att skapa sig ett än större glapp nedåt inför de tre avslutande matcherna. Redan på lördag är det dags igen när Warberg kommer på besök i en ny tuff drabbning. Välkomna!