Oavgjort efter första matchen

404
Foto: Christoffer Sturesson

Spännande och het match i Lerums Arena på skärtorsdagen. Playoff 2 och avgörandet om vilka av Lerum eller Växjö som spelar i Allsvenskan nästa säsong. Växjö, som hade önskat mer av denna säsong, slåss för att behålla sin plats. Medan Lerum mer landat i känslan av att ha allt att vinna. Målen inför säsongen är uppnådda, och goda känslor nedplockade från de två avslutande seriefinalerna i serien. Samt den så småningom rejält övertygande segern i Playoff 1 mot Höllviken var det ett rött hemmalag som var förberedda, laddade och sugna på att ta sig an FBC Lerums viktigaste match på länge.

Hemmalaget kom till start två formationer och en avlastfemma. Medan bortalaget drog igång matchen på tre dito inkluderande spelare med handfulla säsongserfarenheter från Allsvenskt spel eller RIG-utbildning. Föga hjälpte det när Lerum startade matchen rakt och rivigt och duett Falck-Brydolf hade radat upp 2-3 skott på mål innan matchuret stod på 2 minuter. Växjö ville inte var sämre och publiken bjöds inledningsvis på en fartfylld innebandy med börjande spel och chanser åt båda håll. Kvällens förbundsdomarduo tillät betydligt än vad som kan ses i distriktets division 1. Gott så, då båda lagen kunde tampas och göra upp med fysik och tekniska skills i godaste mån. Förstaperiodens underhållningsvärde till trots bjöds det inte på några mål. Detta mycket tack vare bländande målvaktsspel från Sarah Flodmar med 11 räddningar. Växjös Ella Ernstsson tvingades till 7 sådana i Period 1.

I mittakten känns det som att Lerum gjort hemläxan i paus och oftare spelar sig igenom mittzonen för att etablera anfallsspel. Ett undantag till detta sker 3 minuter in då bortalagets Ida Åkesson backcheckar till sig bollen högt upp i anfallszon och serverar Emilia Lindgren i skottet till 0-1. Här tände matchen och det tog bara två minuter innan Linn Löbergs långa uppspel längs högerkanten brasselikt togs emot av Emma Brydolf, på en femöring, och fri med målvakten kunde det bara sluta med en kvittering! Taket lyfter, publiken jublar och nu var det playoff ut i fingerspetsarna på alla 250 i Arenan denna dag.

FBC Lerum har strax därefter ett powerplay med mållinjedansande bollar och farliga returlägen, men utan nätrassel. Nästa mål skulle istället infalla när kapen Ellinor Falck tog bollen i egna händer och drev upp från bakom egen kasse, långt in på Växjös planhalva och skjuter en sorkdödare under målvaktens ben. 2-1 ledning hemmalaget – wow!

Tredje perioden inleds med 39 sekunder kvarvarande powerplay för Växjö. De behöver 17 av dem innan Stina Agermark får måtte både en och två gånger på returen – kvitterat 2-2. Härefter fortsätter Lerums förstaformation sitt goda styrspel och vinner bollen högt genom Elsa Norrsell. Bollen till Annie Dristig som hittar nätet och vi har röd ledning 3-2. Här i matchen är Lerum bra och ställer ofta till problem i Växjös zon. Så pass att Växjö tar en tidig timeout för att hitta tillbaka till sitt stora passningsspel. Dock är känslan att de oftast hålls utanför, skotten tycks under av Lerumsförsvar eller plockas enkelt av Flodmar. Istället är det ytterligare en hög bollvinst, samma duo som vid mål 1, och E Lindgren har igen utjämnat matchen, 4 minuter kvar av matchen – 3-3.

Här någonstans skulle man tänka att båda lagen är nöjda med kliva in jämnt i returmötet på söndag. Men nej, det var inte en sån match. Istället är det högsta fart igen och femma Larsson-Löberg-Engström-Falck-Brydolf gör ett monsterbyte med uret på 58:00. Växjö klarar sig under med andan i halsen och gör ett bra sistabyte och vi får jämnt läge 3 av 6 perioder in i playoffdramat. 3-3 i matchen. 25-25 i skott. 88%-88% i räddningar.

Kommentar från Mattias Flodén:

”Vi gör en mycket stabil insats och är diciplinerade och modiga. Växjö är starkare i den första perioden men vi håller ihop försvaret på ett imponerande sätt och skapar några heta målchanser. I den andra och tredje perioden växer vi och skapar betydligt mer offensivt. Hungern i laget, det hårda arbetet och lagmoralen gör oss svåra att besegra. Tjejerna visar återigen att vi är ett lag med hög kompetens! Vill rikta ett stort tack till vår publik som stöttar oss och ger extra energi. Game on på söndag! Det ser vi fram emot.”

Returmötet på söndag 17:00 i Växjö, Fortnox Arena A. Heja Lerum!