Uddamålsförlust i Fortnox Arena

501
Foto: Christoffer Sturesson

FBC Lerum får tyvärr spela i division 1 även nästa säsong. I returmötet mot Växjö i Fortnox Arena var det Vipers som drog det längsta strået när man vände och vann med uddamålet (1-0, 2-2, 0-0).

Inför matchen stod det alltså 3-3 från första matchen. Helt jämnt och segraren i Fortnox Arena skulle spela i Allsvenskan säsongen 2022/2023.

Första perioden var tämligen jämn där Lerum hade sina stunder och ett litet spelövertag fram tills att Växjö fick göra 1-0 efter 9.43. Växjös Jönsson tog sig förbi på högerkanten och serverade Emma Mogensen som var lite före med klubban framför mål och Växjö var i ledningen. I slutet av perioden var det Växjö som hade längre spelinnehav även om det inte innebar några hetare chanser. Lerum hade snarare några halvchanser som hade kunnat resultera. Lite mer rakt på mål var receptet inför period nummer 2 för att störa Växjö mer.

FBC Lerum kommer ut till andra perioden tokpeppade och man tog initiativet direkt vilket gav resultat redan efter 18 sekunder när Edda Gudnadottir pricksköt 1-0 på assist från Annie Dristig. Lerum hade därefter en mycket bra period några minuter men därefter reste sig Växjö och jämnade ut spelet med några fina anfall.

Lerum sjönk tyvärr ihop lite i försvarsspelet och Växjö kunde etablera sitt spel under ett par minuter i Lerums försvarszon men på en kontring kunde FBC Lerum ta ledningen. Nelly Larsson vände bort sin forward framför eget mål och gav Ellinor Falck bollen och hon avancerade upp i mitten och drog in 2-1 vid målvaktens vänstra stolpe och en taket lyfte i Fortnox Arena – tid 7.21.

Det blev därefter en lång spelsekvens med mer avvaktande spel men sen var det Växjös tur att göra mål. Lisa Andersson i Växjö fick båga och Lerum hängde inte med och bollen drogs in i krysset till 2-2 efter 11.38. Växjö hade sen momentum och fick återta ledningen när man fick prickskjuta utan täck otagbart för Sara i mål, 3-2 efter 13.20. Växjö har nu mest boll och de gånger Lerum övertar den blir det tyvärr för korta anfall när passningar rinner ut i intet. Efter en bra inledning av perioden av Lerum går resten klart till Växjö.

Lerum har ett par bra chanser under första halvan av tredje perioden när man lyckas etablera spel i Växjös zon som skapar hopp. Samtidigt är Växjös anfall giftiga och de får lite för många skottlägen för att den röda publiken ska känna sig lugna.

När det blir lite hetsigt i samband med ett FBC-frislag får Lerum en gyllene chans då det utdelas en tvåminutersutvisning på Växjös spelare. Det börjar med ett stolpskott från Lina Engström men mer blir det inte innan Växjö blir fulltaliga igen och då är det 9 minuter kvar av perioden.

Växjö får döda mycket tid under andra halvan av tredje mot ett lite för passivt Lerum och tiden rinner iväg. När Lerum tar ut Sara i mål så hinner det aldrig bli några riktigt heta chanser trots en spelare mer på plan.

En lång resa med en fantastisk säsong med en andraplats och två playoff tar tyvärr slut här och det blir fortsatt division 1-spel för detta mycket lovande FBC-damlag som verkligen har tiden framför sig. Växjö var starkare överlag och behöll i och med segern sin allsvenska plats. Grattis Växjö Vipers.

Coach Mattias Flodén försökte förklara i den tunga stunden: ”Sjukt tungt just nu. Vet inte hur jag skall summera detta mer än att laget gjort en resa utan dess like. Tjejerna har tagit enorma kliv och förtjänar ett bättre slut. Är jättestolt över hela gänget. Min ledarstab och alla våra spelare.”