Islossning för FBCs damer

279
Foto: Christoffer Sturesson

Publiken i Lerums Arena fick i första perioden se ett spänt hemmalag ha stora problem med Kungälvs höga press men som i ett slag i andra perioden ändrades allt och FBC Lerum gör sina två bästa perioder den här säsongen och utklassade Kungälv med hela 8-1 (0-1, 5-0, 3-0).

FBC Lerum gick in i matchen med en andra plats i tabellen – på samma poäng som Kungälv som dock spelat en match mer. Trots den positiva tabellplaceringen och 7 segrar av 8 möjliga har inte spelet klickat till fullo senaste matcherna. Inte heller första perioden idag gav någon riktigt trygg känsla i maggropen. Kungälvs höga press störde Lerum märkbart och man hade mycket svårt att freda sig och än mindre komma upp i anfallszon. Kungälv gjorde matchens första mål efter halva perioden och ledde rättvist efter första.

Någonting hände där i Lerums omklädningsrum i pausvilan. Ut kommer ett lag med mycket större självförtroende och helt plötsligt började allt falla på plats. Kungälv blev sårbara istället för lyckosamma i sin höga press, Lerum valde rätt tillfällen till avslut och höjde tempot rejält. Elsa Norrsell var en av dem som visade vägen med sin frenesi och var också Lerums första målskytt med 1-1-målet efter tre minuter. Den nykomponerade kedjan med Edda Gudnadottir, Ebba Samuelsson och Elin Brendelökken (de två sista 06:or) var särskilt framg¨ångsrik och stod för tv av periodens nästkommande mål genom Eddas två baljor.

Nu hittade tjejerna varandra fantastiskt bra och många av målen kom till genom diagonalpassningar och direktskott mot en kungälvsmålvakt som inte hann med i sidförflyttningarna. Elsa Norrsell gjorde sitt andra, 4-1 efter 16.15 och Tilde Engquist gjorde 5-1 när hon var framme på returen efter Annie Dristigs skott efter 17.12. Skottstatistiken visade sig tydliga språk – 12-3 i Lerums favör och då var majoriteten av skotten i rätt lägen.

I tredje ökar Lerum sin dominans än mer och Kungälv har mycket svårt att komma till avslut mot ett lerumsförsvar som är hängivet framför Sarah Flodmar som tar allt som eventuellt kom genom försvarsmuren.

Elin Brendelökken får i den här matchen sitt riktiga seniorgenombrott och är inblandad i sista periodens alla tre mål. Hon gör både 6-1 och 7-1 i 8:e och 11:e minuten och serverar sen Nelly till hennes 8-1-mål efter 14.10.

Det är mycket glädjande att se hur tjejerna ändrar hela matchbilden i ett toppmöte och lyfter sitt spel och självförtroende flera nivåer vilket ger tilltro inför framtiden där kvalspel är det stora målet i vår. Då är såna här segrar ruggigt viktiga och inte minst påfyllnad av en positiv målskillnad.

Coach Mattias Flodén njöt efter matchen och sa att det är så mentalt viktigt att få till den förändring som skedde.

Det här var en superfin seger för oss! Att vinna mot topplagen är extra betydelsefullt. Dels för att befästa tabellpositionen men det är även mentalt stärkande att ta tre poäng i denna typ av matcher. Sättet vi vinner på idag med många fina spelmål och en tät defensiv ger hela laget en extra boost! Målchansmässigt gör vi en bra förstaperiod men får inte utdelning. Matchplanen fungerade dock tillräckligt bra för att fortsätta på samma sätt. Vi pratade om att behåll lugnet, spela metodiskt, ta insticken i rätt lägen och vara lite kyligare i avslutsmomentet. När vi väl får utdelning så började tjejerna spela avslappnat och då höjde vi kvalitéen ytterligare. Jag gläds med tjejerna! Vilken grym insats! Kanske gjorde det susen att byta träning mot lagaktivitet i onsdags…”