FBC Lerum först ut i mixedserien

595

FBC Lerum vill vara en föregångare och leda utvecklingen inom innebandy och därför var det ingen tvekan att vi som förening skulle vara först med att anmäla lag till den mixedserie som Svenska Innebandyförbundet startar upp kommande säsong.

Att det har funnits exempel på mixedinslag i innebandyserier har vi sett tidigare men då mestadels på ungdomsnivå när t ex man saknat målvakt och behövt hitta ersättare i föreningens tjej- eller killlag i samma ålder. Västsvenska Innebandyförbundet har också haft det i det årliga evenemanget Skolslaget men aldrig i seniorserier. Vi har också sett mixedlag i andra sporter men då i individuella sporter – inom lagbollsporterna har det inte tidigare skett.

Nu satsar Svenska Innebandyförbundet stort och startar till hösten upp 4 st serier med 8 lag i varje och FBC Lerum var snabbt framme och aspirerade på en av platserna. Seriespelet kommer ske parallellt under säsongen med ordinarie dam- och herrserier och allt avgörs i ett slutspel som går av stapeln i samband med SM-finalerna 2024.

Lagen kommer alltså bestå av hälften tjejer, hälften killar där man totalt får ha max 24 spelare.

Varje match i seriespelet kommer att spelas 4 x 15 minuter där hälften av laget spelar mot varandra i period 1 och 3 och andra hälften period 2 och 4. Vilka som spelar vilka perioder avgörs innan avspel genom lottning då man som lag kan se fördelar med att spela t ex tjejerna i period 2 och 4.

”Det här blir en fantastisk manifestation för innebandyn och att vi håller jämställdhetsflaggan högt och vill vara först ut bland bollsporterna, säger Josap Rilén som är ansvarig för hela konceptet.

FBC Lerum har redan gått ut i de egna leden bland seniorlagen för att höra om vilka som är intresserade av att spela dubbelt under säsongen – dvs både mixed och vanliga serien. Det har varit ett mycket stort intresse och uttagningsträningar kommer att ske under april månad.