Nya i Allsvenskan södra: Höllviken, Östra, Craftstaden och V…

1351
V – som i Visby eller V – som i Västerås?

Kvalet till allsvenskan är klart och därmed tar vi en titt på de nya lagen i serien. Det roliga är att samtliga lag verkar kunna locka publik. Kvalmatcherna drog mellan 423 och 872 åskådare, där Visby var allra populärast. Men frågan är om det blir någon resa till Gotland för vårt herrlag.

_Höllvikens IBF, från den allra sydvästligaste spetsen av Skåne, kommer från SSL, där de öppnade seriespelet riktigt bra. Men sedan tappade de flytet och det blev många förluster i rad. Till slut sex poäng från nytt kontrakt – och ännu en gång fick vi ett bevis på hur stort steget är från allsvenskan till vår högsta serie.
Avstånd: 315 km.
Hemmahall
: Halörhallen.
Vanlig publiksiffra: 426. (Fullsatt –  exakt samma som i Rydsberg)
Tröjfärg: Orange.

Östra SK från Jönköping vann Division 1 Västra Götaland, slog Floda i första kvalrundan och vände sedan underläge mot Sävsjö med två mycket stabila hemmasegrar i kvalfinalen.
Hemmahall: Jönköpings Idrottshus.
Avstånd: 148 km.
Publik i kvalfinalen: 550.
Tröjfärg: Vit.

Craftstaden IBK
från Oskarshamn, vann Division 1 Södra Götaland, slog sedan ut Landskrona i två raka möten. I kvalfinalen förlorade de bortamötet mot Lagan, men vände sedan genom två segrar. Den första i förlängning och i den andra vände de 1–2 till 5–2 i mitten av andra perioden.
Hemmahall: Oskarshamns Idrottshus, sju mil norr om Kalmar.
Avstånd: 313 km från Lerum – och resan rakt genom Småland kan bli tung.
Publik i kvalfinalen: 703.
Tröjfärg: Röd.

Detta var tre av fyra nya lag. Sedan är Lindås, Fagerhult Habo, Göteborg, Kalmarsund, Jönköping, Örebro, Åstorp/Kvidinge  – och förstås FBC Lerum är kvar i allsvenskan till nästa säsong. Frågan är då om det sista laget in blir Visby eller Västerås.

Senast Visby var i allsvenskan gick Svenska Innebandyförbundet strikt efter geografin och de placerades då i den södra serien. Detta uppskattades inte på Gotland, varifrån färjor och flyg går till Stockholmsområdet där också de flesta lagen i norrserien finns. Men direkt efter kvaletfick vi nu ett besked om att de denna gång faktiskt föredrar den södra serien.

Vår kassör hoppas helt säkert att det blir Västerås. Och vi som gillar nya hallar åker gärna till Visby för att kolla in deras nya arena och spela inför en stor publik.

Visby IBK vann Division 1 Östra Svealand med många stockholmslag i överlägsen stil. Förmodligen den bästa nykomlingen – oavsett i vilken serie de hamnar.
Avstånd: Tvärs över landet plus färja. Eller flyg.
Hemmahall: Ny hall 2015/16 med 1 500 sittplatser.
Publik i kvalfinalen: 872.
Tröjfärg: Gul.

IBF Västerås vann Division 1 Västra Svealand i solklar stil. I kvalet avfärdade de först Hagfors och sedan Arvika i raka matcher. Därmed står det klart att det inte blir några resor till Värmland för våra herrar kommande säsong (då Karlstad spelar i SSL och Skoghall i ettan).
Hemmahall: Kristiansborgshallen.
Avstånd: 359 km.
Publik i kvalfinalen: 423.
Tröjfärg: Vit.

Länktips
  Resultat från alla allsvenska kvalmatcher.