Övertygande seger mot Åstorp/Kvidinge

1115
Fjolårets skyttekung Pontus Persson gjorde tre mål i dag.

Det var nog många i herrlaget som var väldigt besvikna efter förlusten mot Östra. I dagens hemmapremiär fanns det ett stort revanschbegär. I kombination med en suverän disciplin och ett under matchen allt bättre passningsspel gav det en åttamålsseger mot skåningarna som vi tidigare spelat tre jämna matcher mot.

Inledningsvis svängde det en hel del fram och tillbaka. Lerum hade mest boll, men backarna hade problem i passningsspelet mot forecheckande bortaspelare. Åstorp var vassa i omställningarna och Oliwer Cedergren i FBC-målet fick visa sig på styva linan flera gånger. Visserligen tryckte Pontus Persson in ledningsmålet för hemmalaget men matchen stod och vägde hela första perioden. Med tre sekunder kvar till pausvilan bombade Erik Pajnert in ett frislag som fick hemmaspelarna att gå in i omklädningsrummet med huvudena högt.

Efter pausen var det Åstorp som inledde bäst, men nu kunde FBC vänta ut motståndarna och sakta men säkert tog Lerum kommandot över matchen. Oliwer var fortsatt bra i mål och Lerums-anfallarna var ruggigt effektiva. Alexander Johansson och Richard Westman gjorde var sitt mål innan Åstorp reducerade. Men kort därpå utökade Fredrik Bäckman och ställningen var 5–1 inför tredje perioden.

Den avslutande akten började med att Åstorp ganska snabbt reducerade och kanske började återfå en gnutta hopp. Detta försvann nog ganska snabbt när Pontus (två gånger om) och Richard Westman drygade ut hemmaledningen till 8–2.

Simon Bjerthin slog in 9–2 och med över tio minuter kvar att spela var det många i den månghövdade hemmapubliken som ville se tvåsiffrigt. Så blev det också efter nästan fyra minuter i powerplay, när Mattias Lundberg sköt in en retur på eget avslut.

Nu tyckte bägge lagen att det räckte och trots sex minuter kvar att spela, blev det inga fler mål.

Tränare Jonny Paridon kommer in till ”presskonferensen” efteråt med ett brett leende.
– Det var gott med tre poäng. Vi hittar tillbaka till vår identitet. Det är jätteviktigt och det var skönt att se det. Många av de frågor vi ställde oss förra veckan behöver vi inte fundera på längre. Vi fick de svar vi ville ha. Åstorp är ett bra lag och jag gillar verkligen hur de spelar. Matchen står länge och väger och vi har sekunderna på vår sida. Sedan gör vi 5–1 nästan direkt efter deras första mål. Vi gjorde många psykologiskt viktiga mål.

Vilka var frågorna från premiärmatchen som du pratar om?
– Spelet med boll och mentala närvaron var inte bra mot Östra senast. Förra veckan gjorde de mål på oss på alla möjliga sätt. I dag täcker vi ner nästan varenda avslut, det är så vi ska spela, vi ska jobba hårt.
– Det var också skönt att vi kunde göra mål på uppställt spel, på kontring, på frislag och på kontring – och det är inte ofta man gör. Det var jätteskönt.

Och Oliwer i målet gjorde en grym match…
– Ja, fantastiskt bra. Jag tycker han fick mycket mer hjälp än vad Weddan fick senast, men han gör ett jättebra insats. Han var absolut en av topp tre idag tillsammans med Simon Bjerthin och Pontus Persson. Simon gjorde enligt egen utsago sin sämsta match någonsin förra helgen. Nu gjorde han en av de bättre.

Hur tar ni med er det här spelet till Örebro i nästa match.
– Det är naivt att tro att vi kommer få den här hjälpen som vi får här i dag från publiken när vi spelar på bortaplan. Vi måste hitta den känslan själva i gruppen. Som i dag när det står 18 gubbar upp i båset och skriker när vi täcker ett skott.

Länktips
  Matchfakta
  Matchreferat på Åstorp/Kvidinges hemsida
  Thorbjörn Grindhages bilder från matchen