Årskrönika 2015

392

2015 lider mot sitt slut och som vanligt – vart tog detta året vägen? 

Samtidigt halvtid i denna säsong – vårt verksamhetsår börjar ju 1 maj och det har hunnit hända mycket under det år som gått sedan vi sist stod här.

Ja, vi hade precis hämtat oss efter 2014 och tidernas mest hektiska höst med VM, 30-årsjubileum, allsvensk premiär och tusen andra saker tog vi oss an en ny säsong med liv och lust.

I våras kom beskedet om att FBC Lerum var pristagare i Lerums Tidnings årliga idrottsutmärkelser. Årets seniorlag var vårt allsvenska seniorlag och årets ungdomsledare blev Magnus T Carlsson. Dessutom var våra damjunior mycket nära att få årets ungdomslag men nu fick vi nöja oss med 2 av 5 titlar.

Lerums tidning slog också upp nyheten att det fattats beslut om en ny arena vid gymnasiet – äntligen tänkte vi , men…

… många osäkerhetsfaktorer ändå eftersom det senare visade sig att gymnasiet sjunker och blir dyrare att åtgärda än man trott. Trots detta är det inget tvivel om att arenan har högsta prioritet och kommer att byggas.

I slutet av vårsäsongen var FBC Lerum åter igen största deltagande förening i Lerumsloppet. Ungefär i samma veva kom beskedet om att den märkliga bulan i Rydsbergshallen berodde på en vattenskada – ännu ett uppbrutet golv i en idrottshall som äventyrade slutet på säsongen.

Under 2015 bildades också ett nytt föreningsnätverk bestående av drygt tio föreningar i Lerum – med syfte att tillsammans kunna påverka föreningars möjligheter att verka i kommunen.

Vårt herrlag fullföljde sin första säsong i allsvenskan och klarade sig bäst av nykomlingarna i serien och Damlaget kom på en hedrande sjätteplats men framförallt hunger för mer. Massor av framgångar för alla våra ungdomslag i såväl seriespel som cuper som spelats under säsongen och framförallt har vi haft kul!

Camp FBC som börjat så smått under 2014 har verkligen satt avtryck under detta år – väcker uppmärksamhet i hela innebandysverige.

I juni höll vi årsmöte och kunde så bocka av flertalet av de målsättningar vi hade i verksamhetsplanen – kanske viktigast av allt att vi kunde notera en fortsatt stabil  ekonomi och det är ju oerhört viktigt

…och ungefär i den vevan hölls också årsmöte i Svenska innebandyförbundet, där vår ordförande Märit Bergendahl blev invald i styrelse.

Sommaren toppades som vanligt med Summer Camp med spelare både från FBC och andra klubbar och då inleddes också det intensiva arbetet att få våra alltid otillräckliga halltider att räcka för vår växande skara träningsgrupper.

Ja, många träningar blir det (ca 2500 träningar för alla våra lag och nästan 1000 matcher). Vi vet att våra ledare i snitt lägger ca 15 timmar i veckan på sitt engagemang i FBC och vi är många…

Under sommarmånaderna jobbades det i Rydsbergshallen med att ytterligare förbättra publikupplevelsen med TV-skärmar och framförallt storbildsskärm för våra intron och andra events.

Nytt för denna säsong är att vi både har en HJ Elit – och breddgrupp och också för första gången ett JAS-lag på damsidan.

Bagheera har nu sin åttonde kull lerumsbarn som fattar klubban i handen i vår regi. I år är det barn födda 2009 som leker innebandy tidiga morgnar i Rydsberg och Hjällsnäs.

Vår HR-grupp fick tidigt på hösten den tuffa uppgiften att hitta en ersättare för Mikael Karlholm som valt att sluta efter ett drygt år i FBC Lerum.  I november kunde vi hälsa Johanna Andersson välkommen till Office.

Vårt varumärke sprids i många kanaler – en ny för i år är poddar som faktiskt har lyssnats på av ganska många personer. Vår nya hemsida har rönt mycket uppmärksamhet och valdes till bästa innebandyhemsida i hela Sverige!

Vår Eventorganisation rivstartade som vanligt med Skenelägret som nu bytt namn till Camp Endorfin. För första gången i samarbete med vår hälsoleverantör och för första gången med våra allra yngsta – Bagheera som kom inrullande i en egen Bagheerabuss. Rekord i antal deltagare – och nu får vi nog snart inte plats med fler…

Sedan hade vi premiär med en föräldraträff i Dergården med föredrag om föräldrarollen och efterföljande föräldramöten i träningsgrupperna, följt av höstlovet med HöstlovsCamp för en massa barn och ungdomar som ägnade lovet åt innebandy.

I oktober bjöd vi alla våra sponsorer och politiker på en uppskattad träff på Restaurang Aludden där de fick möjlighet att presentera sin verksamhet och mingla med andra sponsorer, styrelse och A-lagsspelare.

Den stora flyktingströmmen ställer krav på samhället och vi ville göra något. Vi erbjuder nu träning för ensamkommande flyktingbarn, de har fått vara med på seniormatcher och vi har fått ett fantastiskt gensvar från våra medlemmar som har skänkt material och även startat egna privata insamlingar.

I juletider arrangerade FBC New Swedes Cup i samma format som Back2Basic Cup och sedan spelades den riktiga Back2Basic som vanligt dagen före nyårsafton.

Liksom förra säsongen har inledningen på denna inneburit en tung arbetsbörda för många…och nya personer innebär att det ibland tar mer tid än vanligt att få svar på frågor.

Den fina gemenskapen när vi samlas för att heja våra lag till framgång är en skön belöning för allt arbete vi lägger ner. Det har gjorts tusentals mål och passats ännu fler sköna passningar, vi har sett härliga målgester och upplevt mycket glädje.

Vi alla FBC-are är delaktiga i detta och vi kan ge oss själva en varm applåd för gott genomfört 2015 och halva säsongen 2014/2015.