Fantastisk trepoängare mot Jönköping

607

FBC Lerums herrar hade allt på sin sida i segermatchen mot Jönköping. Man spelade med självförtroende, hade marginalerna med sig och en extra spelare i ryggen genom rydsbergspubliken. Det kändes rätt komfortabelt långt fram i matchen när Lerum hela tiden utökade sin ledning, till slut fram till 5-1 men sedan kröp Jönköping närmare.

Första perioden får FBC Lerum det medflyt som laget behöver och har dessutom centimetrarna på sin sida eftersom spelet var tämligen jämnt. Johan Dahlqvist anger tonen med ett lågt svepande skott i målvaktens högre burgavel vilket ger 1-0 efter 6.29. När sedan FBC får ett numerärt överläge visar det sig att den delvis nya formationen ger resultat. Efter bara 12 sekunders PP-spel hittar Pontus Persson Mattias Lundberg framför mål och honom flyttar man inte så lätt. Han slår där in 2-0 efter 9.50. Spelet böljar när FBC drar ner på tempot när man erövrat bollen men Jönköping lyckas lite oroväckande norpa bollen förvånande ofta och kommer då till farliga kontringar vilka inte resulterar i första perioden. FBC har också några riktigt farliga chanser och den största är när man kommer i friläge två mot målvakten i 13:e minuten men lyckas inte få in bollen. Hemmalaget lyfts dessutom av ett Camp FBC plus resten av publiken som skapar en ljudmatta utöver det vanliga.

Andra perioden rivstartar när Pontus Persson bjuds på ett friläge redan efter 19 sekunder men prickar målvakten. Sedan tilldöms Lerum ett frislag efter 1.10 som Alexander Johansson förvaltar kallt till 3-0. I samma minut lyckas FBC med ett intränat uppspel där Tomas Sladky hittar Tony Bromé som började anfallet och Tony kan stöta in bollen i öppen bur till 4-0 efter 1.59. Efter 2.49 drabbas FBC av en 2-minutare för liggande spel och med bara sekunder kvar av boxplayet lyckas de överlista den vilt kämpande FBC-boxen. Vår skyttekung Pontus Persson gör sedan 5-1 efter 7.39 genom att kallt prickskjuta i målvaktens vänstra kryss. Jönköping är hela tiden farliga och spelar koncentrerat sig fram till farliga lägen som dock FBC:s box kontrollerat försvarar sig mot. Men i 12:e minuten hittar Jönköping en lucka och gör då 5-2. Spelet böljar och Lerum har ett antal giftiga chanser men det har även Jönköping. Jönköping fastställer periodresultatet 3-3 när man i periodens sista sekunder hittar nätet bakom Viktor Wedlin som blir lite störd i ögonblicket.

I tredje periodens femte minut gör Jönköping en kopia av sitt 5-2 mål till 5-4 och i samma minut drabbas man av en 2:a för fördröjande av spel – sekunden efter att en Jönköpingspelare tagit ner bollen med armen. Lerum har i det här skedet inte något flyt med domsluten – ett flertal situationer kan helt klart rendera frislag/utvisningar. Lerum får lite andrum i Jönköpings press när man får spela powerplay i 17:e minuten. De två minuterna skapar ett lugn inför de sista 50 sekunderna som blir gastkramande. FBC-grabbarna gör en helt makalös kämpainsats och reder ut den sista stormen och tar de livsviktiga tre poängen.

Matchens lirare i denna nagelbitare blev Viktor Wedlin som gjorde otaliga storräddningar i mål.

Sällan har det varit ett sånt massivt publiktryck med Camp FBC i spetsen och taket lyfte när slutsignalen ljöd.

FBC Lerum tog i och med segern sig upp till 7:e plats men det är extremt tätt mellan 7-10 plats där bara ett poäng skiljer lagen åt. Nu närmast är det då derby mot Göteborg som mycket starkt tog tre poäng borta mot Höllviken nu i helgen. Det blir en dragkamp om FBC-supportrarna på fredag då herrarnas match går 19.30 – bara halvtimmen innan damernas derbymatch mot Floda.