Lång intervju med coach Mattis inför derbyt

410
Mattias Flodén avslappnad längst till höger vid sargkanten som vanligt.

Han gör inte mycket väsen av sig från sin placering i FBC Lerums herrbås under matcherna. Men Mattias Flodén är en oerhört seriös, engagerad, noggrann och kompetent ledare som skapat en herrtrupp och resultat som imponerar efter 5 matcher. Här kommer uttömmande svar på våra frågor om seriestart, trupp, överraskningar och självklart derbyt.

Äntligen derby igen – eller hur ser du på det?

Ett derby ger såklart en extra touch för spelare, ledare, funktionärer och publik. Att vi får en bonusmatch i Rydsbergshallen är sportsligt positivt då vi är ett starkt hemmalag.
För övrigt ligger huvudfokus på att bli slagkraftiga utanför kommunens gränser. Där ligger det långsiktiga målet. Det är en viktig position att uppnå och något som innebandyn i Lerums kommun behöver säkerställa.

När var du delaktig/ansvarig i ett herrderby senast?

Ja du, det var ett tag sedan. Fyra år tillbaka om jag räknat rätt. Minns att jag missade höstderbyt pga av sjukdom. Men den tekniske problemlösaren Magnus T Carlsson riggade upp en iPad i hallens ena hörn, ringde upp mig på facetime och så kunde jag följa matchen via suddig upplösning.

Du har fostrat många innebandyspelare i kommunen i o m din roll på NIU. Hur många och vilka är det i Floda resp FBC?

Det är inget man i vardagen reflekterar över men helt klart har det passerat många elever genom åren. Självklart har jag haft del i spelarnas utveckling men man får inte glömma bort föreningarnas tränare som lagt ner mycket ideell tid och bidragit med ett fint arbete. I dagens trupper är det totalt 16 stycken. Det finns en 17:e spelare men han gick ett par månader på utbildningen innan han tackade för sig så det känns fel att räkna in honom.
I Floda IBK’s trupp är det Robin Strömberg, Oliver Tavander, Jesper Hallberg, Joakim Fors, Marcus Lorentzon, Tobias Karjalainen och David Nordström.
I FBC Lerums trupp är det Viktor Wedlin, Andreas Franzén, Pontus Persson, Sebastian Wathén, Johan Hassdahl, Victor Brendelökken, Anton Hansén, William Lillienberg och Erik Ström.

Vad är nyckeln till en seger för FBC på fredag kväll?

Nyckeln är att bibehålla vår struktur och organisation, visa mod och tillit till varandra och hålla nere oprovocerade misstag. Vi har en härlig stämning och kraft i gruppen vilket är en styrka som skall användas.

Vem/vilka tycker du utvecklats mest hittills i år?

Anton Hansén har tagit stora steg och snabbt anpassat sig till att hantera seniorspel på denna nivå. De senaste tre, fyra veckorna har han utvecklats markant vad gäller beslutsfattandet med boll vilket stabiliserat insatserna och skapat en jämnhet i sin totala prestation.
Anton är en modernt spelande tvåvägsback som länkar ihop offensiven med knallhård backchecking och starkt duellspel.
Sebastian Steen har under seriens fem första matcher vuxit ut till ett defensivt monster. Han har även utvecklat sin passningsteknik och sätter ett härligt tryck på bollen. Titta noga på hur han utför detta moment rent tekniskt. Där kan många ta efter.
Sebastian har på kort tid blivit en till stora delar komplett spelare och nu återstår att bygga upp ett självförtroende i avslutssituationer.
Den allra största utvecklingen har skett med gruppen. Lagsammanhållningen är stark och vi ges, tack vare våra måndagsmöten, möjlighet att lära känna varandra på djupet. Det är den enskilt viktigaste faktorn för framgång så här långt.

Hur stor påverkan har Staffan ”Megafonen” Hjalmarsson i båset?

Staffan bidrar med många viktiga delar. Han skapar god stämning och mycket glädje. Han är duktig på att förmedla ett budskap där alla spelare vrids upp till matchmode. Under perioderna driver han på gruppen och fångar upp individer i båset.
Numera är han en så pass central person i vår ledarstab att utan hans kompetens och närvaro hade vi tappat rejält med kraft och styrka.

Har seriestarten gått enligt plan?

Jag är nöjd över seriestarten. Om jag timmar efter genrepet mot Lockerud (förlust 5-6) fått erbjudandet att ta 14 av 15 möjliga poäng hade jag slagit till på direkten. Som lag har vi vuxit match för match. Varje individ har tagit kliv framåt i sin utveckling och vi ledare har också blivit bättre.

En vinst på fredag och avkoppling med familjen under helgen. Det hade varit önskvärt!

Floda har siktet högt ställt medan ni har en mer nedtonad målsättning om kvalspel till att börja med. Hur ser du på det?

Ett allsvenskt kvalsystem om fyra lag har medfört att minst 7-8 lag i varje serie uttalar ambitioner att ta sig dit. Det är oundvikligt.
Vi fokuserar på vårt upplägg och vår målbild. Är stolt över att vi lyckats stabilisera upp verksamheten efter ett kraftfullt magplask i våras.
Vårt utvecklingsfokus fungerar i praktiken och varje spelare tar steg framåt i en rasande fart. Jag tycker vi träffat rätt med vårt koncept och utmaningen är att vara konsekvent och gnugga på med rätt innehåll.
Vad gäller Floda IBK så är det självklart positivt att man lämnat det föregående upplägget och valt att bidra med seriositet till sporten. Jag vill dock vara noga med att poängtera att jag förstår varför man valde att göra som man gjorde för 3-4 år sedan.
Av förklarliga skäl har jag inte full insyn i Floda IBK men härligt med en förening som uttalar ambitioner. Upprinnelsen till rubriken i Lerums tidning och hur artiklarna vinklades kan bara journalisten svara på. Att man eldat på i sin podd är ju bara roligt så det hoppas jag de fortsätter med. Uttalandena vittnar om högt ställda mål och då gäller det att leverera.

Ni gjorde en oerhört gedigen insats mot Zenith i söndags. Hur skönt var det med den segern?

Det var säsongens bästa insats och en överraskande stor segermarginal. Med tanke på den mediokra prestation vi levererade mot Stenungsund så var det oerhört skönt att studsa tillbaka.

Vi såg en delvis nykomponerad femma med Joey/Wathén/Frasse/Ström och Persson som var intressant. Hur tycker du det slog ut?

Dessa spelare har tränat tillsammans ett tag tillbaka och spelade tillsammans drygt två perioder mot Stenungsund med skillnad på Franzéns position. De gör en bra insats som enhet och länkade stundtals ihop spelet fint. Det finns detaljer att slipa på och tajming som behöver nötas in men de är på rätt väg. En femma som kommer fortsätta utvecklas och bli viktig för oss.

Är det något särskilt ni gör annorlunda pga att det är derby?

Nej, inte alls. Kanske att vi kör lite spökboll på torsdag.

Hur ser drömscenariot ut för din del?

En vinst på fredag och avkoppling med familjen under helgen. Det hade varit önskvärt!