Jordskredsseger i Lidköping!

429

Vem hade kunnat ana händelseutvecklingen i det utmålade toppmötet mellan IBK Lidköping och FBC Lerum i Idrottens Hus i Lidköping. Efter en match med mycket få dalar och en av de senaste säsongernas starkaste insatser stod FBC som segrare med häpnadsväckande 1-9 (0-2, 1-5, 0-2).

FBC körde hela matchen på två backpar och tre forwardsformationer och saknade Westman som skadades på träning i veckan. Redan från början var det frejdigare och mer underhållande än förra veckans Partillemöte. Chanserna avlöste varandra och Oliwer Cedergren fick visa sig på styva linan några gånger.

11.00 in i första perioden spräcktes nollan när Simon Bjerthin siktade och placerade in 0-1 i bortre burgaveln. Dryga minuten därefter kontrade Pontus Persson kontrollerat in 0-2. Kontringar var FBCs vassaste vapen denna eftermiddag som ofta uppstod efter uppoffrande försvarsspel.

Lite oro blev det när Oliwer rammades när han hoppade för att fånga en lyra men han repade sig rätt snabbt. Första perioden är rätt jämn med jämnt bollinnehav men FBC vassare i avsluten och bra i försvaret.

Andra periodens första halva var matchens svagaste del av FBC. FBC får spela boxplay efter 2 minuter – Lidköping gör här sitt enda mål i matchen efter 3.40. Av nån anledning blir FBC lite ängsliga här i sina uppspel och Lidköping lyfter upp ytterligare. FBC hittar till slut spelvägarna genom denna offensiv från de rödklädda och 9.56 gör FBC ett mycket snyggt mål efter samspel mellan Olofsson och Ström som sedermera flippar in 1-3 i krysset. Inte ens minuten därefter utnyttjar FBC ett numerärt överläge under en avvaktande Lidköpingsutvisning. Diagonalpass till Lundberg som rakar in 1-4. Här är FBC Lerum tillbaka i det stabila spåret.

Pontus Persson gör sitt andra mål från en typisk Pontaposition efter 14.52. 1-5 och ännu en trisslott från mormor. Två minuter till hinner rulla när Rieden tråcklar in bollen köksvägen till 1-6 och nu tar ett paralyserat Lidköping timeout. FBC har full fart i alla anfall nu samtidigt som Lidköping blir ängsliga i sitt anfallsspel då FBC hugger som kobror så fort bollen erövras. Lidköping drar på sig en femminutersutvisning efter en ful bentackling på Erik Ström. Det kunde gått illa med Erik är snabbt uppe. Vidar Tirén avslutar målfyrverkeriet i powerplay denna härliga andra period med ett distinkt skott upp i nättaket till 1-7.

Nu gällde det att fortsätta fokusera inför den sista perioden och inte släppa till något. FBC börjar alltså tredje med numerärt överläge i ytterligare 4 minuter men spelar detta powerplay lite lojt och avslutar genom att dra på sig en tvåa istället. I boxplayet är dock FBC kliniska och frågan är hur många Lidköpingsskott som egentligen täcks denna match.

9.09 hinner rulla iväg innan denna säsongs storskytt i FBC, Pontus Persson, gör sitt tredje mål på kontring och friläge från halva plan – 1-8. Matchens sista mål kommer också till på en kontring efter täckande av skott och Bäckman blir siste FBC-målskytt och 1-9 är ett faktum.

Det fanns ytterligare chanser, bl a under ett sista powerplay, men det blev inga fler mål.

Lyssna på den korta intervjun med Pontus nedan och läs Mattis analys av matchen.

Nu gäller det dock att lägga detta bakom sig direkt för nästa söndag har vi det riktiga derbyt mot Floda och senaste säsongerna har vi delat säsongerna med varsin seger. Ett derby är alltid svårtippat och vi kan förvänta oss en mycket jämnare match.

Matchstatistik här.

Tremålsskytten och dagens kapten, Pontus Persson, direkt efter slutsignalen

 

 

 

 

Coach Mattis Flodén var trots storsegern balanserad i sin analys:

”En bra prestation och ett avstamp vi ville se i detta skede av säsongen. Vi ändrade lite i vårt försvarsspel, fick bra effekt av det och kunde spelvända ofta. Kreativiteten och rörelsemönstret var också en nivå upp jämfört med tidigare matcher och vi klarade av att länka ihop anfallsspelet.”