Tung förlust i första rydsbergsmatchen

483
Matchens FBC-lirare Simon Bjerthin. Foto: Christoffer Sturesson

När FBC Lerum i sin första Rydsbergsmatch för säsongen tar sig an Craftstaden IBK Oskarshamn är det så tydligt att det är allsvenskt spel denna säsong. Det är ett mycket högt tempo, tufft spel och mycket skickligare spelare än i div 1. Craftstaden är ett klart bättre lag denna eftermiddag och vinner med 4-6 (1-2, 0-1, 3-3).

Lerum har mycket svårt att hitta spelvägar i början av matchen och Craftstaden får ideliga spelvändningar efter felpassningar från Lerum och ett antal farliga lägen. Bortalaget får också betalt i 5:e minuten genom Simon Zetterling som helt ensam framför Wedlin fick raka in smörpasset från bakom mål. Craftstaden fortsätter dominansen mot ett virrigt lerumsförsvar.

Lerum tar sig samman under de kommande minuterna och får kontroll över bollen i alla fall och en lite lugnare situation. Craftstaden dock extremt aggressiva oh det är svettigt för Lerum. Lerum skapar matchens hittills farligaste läge när Pontus Persson snyggt skickar över bollen till ensamstående Fredrik Bäckman som dock missar det öppna målet. Det blir istället Simon Bjerthin som får kvittera efter 11.45 när han gör en framstöt från sin backplats och det uppmärksammar Mattias Lundberg. Simon dunkar in den i bortre till 1-1.

Simon blir sen den förste spelare som utvisas i matchen efter 13.07 för fördröjande av spel. Bollen går som på ett snöre mellan oskarshamnsspelarna och bara 20 sekunder in i powerplayet gör de 1-2. Lerum sätter efter boxplayet in sin unga avlastfemma som gör sitt första byte i matchen.

FBC får ju längre första perioden lider ordning på nerverna och spelet och skapar ett antal farliga chanser. Craftstaden är dock det klart starkare laget i den första akten och det tuffa spelet på plan innebär en sen utvisning på Axel Malmgren för otillåten trängning i defensivt hörn när uret står på 19.53. Samma hörn där en FBC-spelare minuten skickats över sargen utan åtgärd.

Craftstaden får då börja i numerärt överläge och det tar 1.22 in i andra innan de utnyttjar detta till 1-3.

Nu känns det dock som att Lerum börjar andra med ett helt annat självförtroende. Man har längre anfall och försöker luckra upp motståndarförsvaret – ofta med fina målchanser som resultat. Bäckman har t ex ett skott som slickar ribban. Craftstaden gör några taktiska drag och det blir i andra delen av andra perioden bra mycket trängre på den planhalvan och tuffare för Lerum att skapa något. Tiden rinner iväg och det är tvåmålsledning inför tredje.

Lerum stuvar om lite i sina femmor inför sista perioden. Craftstaden får ett ypperligt tillfälle efter 2.58 att döda matchen när de tilldöms straffslag men Wedlin i hemmamålet läser rutinerat straffskytten och vi har fortsatt 1-3.

Lerum får det viktiga 2-3-målet efter 5.43 när Anton Olofsson tråcklar in bollen till Pontus Persson som styr in bollen. Nu är det match igen…tror publiken men i en virvlande kontring så hittar tremålsskytten Simon Zetterling in med ett dragskott över Wedlins högra axel till 2-4, tid 7.20.

Tung förlust, sa Pontus Persson efter matchen.

Craftstaden får ett straffslag till efter när en bortaspelare hakas, tid 8.22. Den här gången gör de inget misstag utan utnyttjar straffen till 2-5. Det som för en stund såg ut att kunna bli en go vändning blev hastigt och olustigt ett tremålsunderläge.

Craftstaden får rejält med luft under vingarna och spelar med stort självförtroende och fart med ideliga spelvändningar när Lerums försöker med mindre marginaler. Lerum tar timeout med dryga 6 minuter kvar att spela i ett sista försök att komma närmare. Spelarna hinner inte mer än kliva tillbaks på plan innan ytterligare en kontring drabbar Lerum och kallt lyfter Craftstadens Oscar Erik Rohlin in 2-6 med 13.54 på matchuret. FBC satsar allt på ett kort nu och plockar tidigt ut Wedlin för att spela med 6 man på plan. 16.43 gav det resultat när Bäckman äntligen får utdelning på sina chanser och det är 3-6. Det är naturligtvis spel mot ett mål och när Craftstaden även får en spelare utvisad blev det ännu mer tryck. Lerum får putsat till siffrorna ytterligare när Anton Rieden förvaltar det tilldömda straffslaget.

Craftstaden vinner rättvist och är ett klart bättre lag än vad tabellplaceringen visar. Lerum hade inte riktigt verktygen för att värja sig mot Craftstadens snabbhet och täta försvar. Det blir att bita ihop och ladda inför ytterligare tuffa matcher – först borta mot Lillån och därefter Estradmatch mot Warberg den 14:e november kl 20.00.

Matchens lirare i FBC Lerum blev Simon Bjerthin som bl a gjorde ett av Lerums mål men som också spelade stabilt bakåt.

Matchstatistik