FBC hängde med i två perioder

335

FBC Lerum hängde jättebra med i två perioder i en match som svängde mycket under just de två perioderna. I tredje sprang Visby ifrån och vann kontrollerat med 4-8 (2-4, 2-1, 0-3).

Visbys försvarsuppställning förbryllar Lerum i inledningen och de fastnar lätt i fällan vilket ger Visby kontringslägen. Två gånger om under de första fem minuterna får då Visby lite väl enkelt komma till avslut och bägge gångerna prickar man Wedlins högra kryss, efter 2.11 och 4.34.

Lerum hämtar sig något från chocken i inledning och skapar några riktigt feta chanser i 8:e minuten med en utvisning för Visby som crescendo. Tyvärr blir det inget nätrassel för Lerum under powerplayet men Lerum har i alla fall utjämnat maktbalansen på plan. Man får till slut utdelning när Pontus Persson trycker in 1-2 i 12:e minuten på pass från Bäckman – lite osäkerhet om bollen verkligen var inne. Momentet efter har man ytterligare en riktigt fin chans. Efter rejält med strul framför Lerums mål får man loss bollen och Erik Ström ger sig iväg på en soloturné, gör bort ett par Visbyspelare och trycker in bollen och det är utjämnat efter 14.09.

Spelet böljar fram och tillbaka och Visby tar ledningen igen på en kontring som är följden av det svängiga spelet. 2-3 efter 15.56. Kontringarna behöver Lerum komma underfund med – Visby utnyttjar detta än en gång med bara fyra sekunder kvar av första perioden efter en virvlande omställning och hemmalaget går in till periodvila med det tvåmålsunderläge som man hade redan efter fem minuter. Skottstatistik efter första är 5-9 men Lerum är helt klart med i matchen förutom då sin svaghet i försvaret vid omställningarna.

FBC Lerum får en smakstart på andra perioden och det är ånyo en kontring som utnyttjas. Anton Rieden får lite turligt tillbaka bollen när han försöker slå en diagonalpass och då slår han in en backhand till 3-4, tid 32 sekunder. Joel Ekström får en drömchans i 4:e minuten när han frispelas och är helt ren med målvakten men skottet går utanför och minuten därefter är Bäckman nästan lika ren men skottet tar i hjälmen.

Så blir det då en kontring igen. Ett utkast från Visbys målvakt hamnar hos Visbys Kasper Broby som ur absolut dödvinkel får in 3-5 efter 6.09. Tränarna lär ha huvudbry i denna match för spelvändningarna som bjuds på. Efter 6.55 är det FBCs tur att utnyttja ett sånt läge och denna gång är det unge William Ljungqvist som i kontringen prickskjuter in 4-5 i krysset. Sedan går det en tämligen lång stund i denna målrika match innan det blir ett riktigt läge igen och då är det FBC som har en boll dansande på mållinjen i 12:e minuten. Visby har i detta läge lite mer bollinnehav men det känns som ett avgörande läge i matchen – ska Lerum kvittera eller Visby rycka till tvåmålsledning igen? Lerums Fredrik Bäckman har ett kanonfint läge igen men Visbys Rasmus Ekström räddar på nåt märkligt sätt. Nämnde Ekström räddar helt otroligt igen i början av 18:e på namne Joel Ekströms skott vid en FBC-kontring. FBC Lerum spelar upp sig vinner andra perioden med 2-1 och även skotten med 10-5.

Det blir Visby som gör nästa viktiga mål i första minuten på en frislagsvariant, 4-6 efter bara 40 sekunder. Visby får möjlighet att döda matchen? när man efter 3.08 får ett powerplay då Johan Hassdal får en tvåa för slag. FBC reder ut tvåminutaren vilket var mycket viktigt för fortsättningen. Visby har nu mycket boll och spelar lugnt och säkert runt FBCs försvar utan att ta några risker och minuterna rinner iväg.

FBC får en fantastisk chans i ett virvlande anfall regisserat av Joel Ekström men Visbys bäste denna dag, målvakten Ekström, slänger sig på Ljungqvists skott och får en hand på bollen. Coach Oredsson stuvar om lite i FBC i ett försök att få stopp på Visbys bollinnehav och få till lite FBC-chanser. Lerum har flera skott, bl a ett i stolpen av Bjerthin i 14:e.

Visby spelar mycket disciplinerat och får till slut även göra det som sannolikhet dödar matchen, man gör 4-7 med knappa tre minuter kvar. Lerum satsar allt och tar ut Wedlin för att ta chansen men spiken i kistan görs 18.40 då Visby får tag på bollen och skickar upp den mot Lerums tomma mål där 4-8 petas in.

Sammanfattningsvis vinner Visby rättvist efter framförallt sin tredje period då man kontrollerade händelserna. FBC Lerum var med i två perioder och visar återigen att man kan rå på alla lag i den här allsvenska serien. Det finns fortfarande möjlighet att nå över strecket och FBC kommer att ta alla chanser till det under kommande matcher.

Matchstatistik