Cedergren in som målvaktstränare

390

Vi fortsätter att knyta upp ledare till kommande säsongs tränarstab där nästa person att presenteras är Oliwer Cedergren, som kommer ha ett övergripande ansvar för målvakterna i Herrsektionen.

Cedergren är ett välbekant ansikte och som förra året gjorde comeback drygt halvvägs in i säsongen och var med under de sista matcherna, väljer nu alltså att sadla om till ledare istället.
– Ledarspåret är något jag sneglat lite på de sista två åren, men av olika anledningar inte tagit fundering till handling. Nu när möjligheten dök upp kändes det rätt, i både roll och engagemang.

Som det tidigare presenterats så väljer föreningen att göra en nysatsning där flera unga spelare, som redan förra året fick känna på det, lyfts upp och det är många nya ansikten även på ledarsidan.
– Det blir ju, igen, en liten omstart för alla inblandade. Jag är övertygad om att det här är rätt väg att gå, så länge vi inte stressar fram något och låter det långsiktiga tänket vara i fokus.

Cedergren med mycket rutin från flera säsonger i både Allsvenskan och Superligan har en klar bild av vad han vill bidra med utifrån sin roll.
– Det kommer bli mycket fokus på de yngre målvakterna, Wedlin är ett hopplöst fall (haha). Tanken är att, tillsammans med övriga ledare, skapa rätt förutsättningar för målvakter som vill satsa på sitt spel. Då pratar jag om allt från rätt fys-schema till stöttning i sitt mv-spel.

De målvakterna som Oliwer kommer jobba med är ju främst i A, samt U-trupp där då även JAS-laget inkluderas. Tre serier, där målsättningarna kommer vara tydliga, men där Cedergren inte vill spekulera alltför mycket än.
– Oj, det är för tidigt att spekulera i placeringar och mål enligt mig. Jag försöker gå in med inställningen om att vinna varje match man ställer upp i, så får man se hur långt det räcker. Tycker absolut att vi har material för att gå långt i respektive serie.

Vem tror du kan få ett ordentligt genombrott kommande säsong?
– Pontus Persson, det börjar bli dags. Skämt åsido. Jag hoppas givetvis att de yngre spelarna som fick förtroende i allsvenskan fortsätter att utvecklas och visar vägen för de som kanske ska göra sina första a-lagsmatcher.  Om kah ska lyfta en person lite extra så blir det William Ljungqvist. Han har allt för att bli en ledare, på och utanför plan. Han har bara inte insett det själv ännu.

Du med rutin, ser du någon speciell trend bland målvakterna bland de som nu kommer fram?
– Både ja och nej. Det känns fortfarande som om det är ganska personliga stilar i både SSL och allsvenskan, och att de yngre tar efter en viss personlighet snarare än en spelstil. Klintsten och Parsjö Tegnér är två färgstarka karaktärer, vilket verkar sätta sin prägel på många unga målvakter. Det behöver inte vara fel, men för mig handlar det om att utgå från sina egna förutsättningar och testa sig fram. När du är ung finns det fortfarande mycket utrymme till att upptäcka positioneringar, och det ska vi införa i Lerum.