Vilken skalp mot Karlstad!

577
Victor Johansson blev tremålsskytt mot Karlstad. Foto Christoffer Sturesson

FBC Lerum genomför årets laginsats och bästa match i bortamötet mot Karlstad där man, trots ett flertal spelare borta, övertygande besegrar värmlänningarna med 4-8 (3-2, 0-0, 1-6)!

Victor Johansson hade av matchens profil William Ljungqvist innan matchen utpekats som att varit het under veckan och han visade det omgående i matchinledningen. Tre!! sekunder tog det innan han gjorde FBCs första mål på assist från Eddie Nissen-Sandberg. Förmodligen FBC Lerums snabbaste mål någonsin och ett av de snabbaste i SIBFs arkiv.

När väl Karlstad vaknat till började de sätta tryck på FBCs försvar och man gjorde två snabba mål inom loppet av en minut efter halva perioden. Två mål där de rödklädda inte riktigt var på tårna vilket är ett måste mot ett topplag som Karlstad. Dessförinnan hade FBC gjort ett riktigt bra boxplay mot Karlstads erkända vassa powerplay.

Det var mycket ändringar i FBC Lerums uppställning denna söndag. Bl a saknades båda backarna Oscar Johansson och Joakim Fors vilket innebar att Jesper Wallström och William Ljungqvist sågs i den något ovana backpositionen. Även framåt hade lagledningen vaskat om i femmorna och massor av ändringar skedde även under matchen med positivt resultat.

När Fredrik Bäckman blev nermejad i sarghörnet fick FBC sitt första powerplay och där visar Joel Ekström varför han leder skytteligan. Ett kliniskt skott upp i krysset och det var reducerat 2-2 efter 14.18. Karlstad kunde innan periodpaus ta ledningen igen på en halvkontring där målet gjordes köksvägen bakom Viktor Wedlin som inte hann täcka sin högra stolpe.

I matchprotokollet noterades inte en rad under andra perioden men den var ändå underhållande. Karlstad hade mycket bollinnehav men Lerum spelade bra försvarsspel och hängde med Karlstads snabba och luriga passningsspel samtidigt som Wedlin stod i vägen för det som hittade fram till mål. Men även FBC hade sina målchanser och stod upp starkt.

Kapten Martin Roos sa i sändningen inför tredje perioden att man behövde spela rakare och satsa på fler avslut.

Karlstad utmanar konstant under de första minuterna av tredje men jublet från lerumsbänken hörs i hela hallen när man gång på gång täcker ner Karlstads skott – Lerum är mycket taggat!

Karlstad får powerplay efter 6 minuter efter en lång sekvens då de rullade runt Lerum som till slut tappade tålamodet och fick en tvåa för slag. Lite slumpartat studsar bollen vid ett motlägg in framför en fristående Johan Palmqvist i Karlstad som lägger in 4-2. Lerum studsar dock tillbaka direkt när man blir fulltaliga och det är en delikatess av Fredrik Beckman som chippar in bollen med en backhand över målvaktens axel till 4-3, 8.42 in i perioden.

Samtidigt som domarna håller upp handen för avvaktande utvisning för FBC trampar Jesper Wallström runt Karlstads försvar och sätter 4-4, 10.50. Lerum har flow och Joel Ekström är sist på bollen efter ett propagandaanfall och man är i ledningen igen – 4-5 och det är nio minuter kvar av tredje.

Lerum spelar så bra i tredje perioden – man är kliniska i försvarsspelet och otroligt vassa framåt. Victor Johansson norpar en blå felpass och kontrar själv in 4-6 när det står 15.04 på tavlan. Victor är i zonen nu och gör även 4-7 på ytterligare en kontring, 16.24, och Karlstad tar timeout och satsar allt med en extra utespelare istället för sin målvakt.

Karlstad lyckas inte komma till några riktigt heta chanser och istället blir det FBC-kontring och där drar Karlstad på sig en tvåa efter 18.48. Karlstad fortsätter ändå ta ut målvakten och spelar 5 mot 5 men då sätter FBC spiken i kistan med 4-8 genom Noah Johansson.

En fantastisk skalp av FBC Lerum att ta alla tre poäng mot seriefavoriten Karlstad på bortaplan. Man vänder alltså ett 3-2-underläge till seger 4-8 i sista perioden.

”Vi bestämde oss för att slita och ge allt denna match för att verkligen ge oss själva chansen”, sa Victor Wedlin till kommentatorn efter matchen.

Assisterande coach Ludwig Bengtsson summerade matchen:

”Härligt att vi får full träff i prestationen sett över 60 minuter. Första perioden är lite ställningskrig där Karlstad lyckas utnyttja vårt beslutsfattande. Vi får bra kontroll på Karlstads spets. Repliken efter kallduschen vid 4- 2 startar igång maskineriet ordentligt. Välförtjänta tre poäng där kollektivet är framgångsfaktorn.”

Matchstatistik