Lakander sammanfattar Innebandyfesten

233
Foto: Christoffer Sturesson

I helgen så befann sig båda våra JAS-lag på plats i Uppsala för att slåss om guldmedaljerna. Totalt 16 lag i vardera klass kom till spel. Efter två säsonger där man inte hade något playoff så var det höga förväntningar inför årets säsong.

Våra killar vann sin grupp och slog därefter Lindås i den enda playoffmatchen man hade.
– Vägen till Innebandyfesten har varit riktigt rolig. Kul att vara tillbaka till fullt och ordentligt spel efter pandemin. Vi har jobbat på alla delar i spelet och tycker att vi kommit en lång väg sen vi startade. Seriespelet har varit lite upp och ner prestationsmässigt där vi ändå lyckats vinna de flesta matcher för att säkra en plats i playoff, säger Fabian Lakander.

Killarna hamnade i en grupp tillsammans med Jönköping, Karlstad och Täby.
– Gruppen kändes väldigt tuff till en början, vi visste om att JIK va riktigt bra, framförallt deras spetskompetens i förstafemman. Karlstad visste vi också skulle bli tufft även om vi inte hade lika bra kolla på dem. Jag hade själv inte så bra koll på just Karlstad och Täby inför så var riktigt taggad på att möta dem!

Laget inledde mot Täby där man efter en något seg start, fick det att lossna rejält och vann till sist med 9-2.

– I matchen mot Täby kändes det som att många i laget var övertaggade och nervösa vilket gjorde att vi fick en lite knackig start. Efter vi kom in i matchen lossnade det och vi kunde dra iväg till en stor ledning som resulterade i en ganska ensidig match i mitt tycke.

Senare samma dag så spelade man sin andra match. Den spelades mot Karlstad där man lyckades vända ett underläge, för att sedan tappa det och förlora med 7-6 där Karlstads segermål kom med drygt 40 sekunder kvar.
– Jag tycker matchen mot Karlstad är höga berg och djupa dalar. Vi tar en tidig ledning innan vi tidigt tappar det till ett 1-3 underläge som vi sedan lyckad hämta upp igen till en 6-4 ledning som vi sedan igen tappar till en 6-7 förlust. Otroligt svängig match där vi tar för många felaktiga beslut.

Därmed gällde det att ta tre poäng mot Jönköping för att nå playoff. Det gjorde man i en ny svängig historia, där man vann med 6-5.
– Tankarna inför JIK var att vi var medvetna om att vi kan komma ur matchen med tre poäng. Vi har ett revanschsuget lag som tänkte göra allt för att vinna och ta oss till slutspelet.

Segern gjorde att man tog en andraplats och lottades därmed mot en gruppetta, nämligen RIG Umeå.
– Vi vet om att RIG har en trupp med mycket individuell skicklighet, men även de har svagheter. Vi har bra koll på de inför matchen och bra koll på vad vi behövde göra.

Efter ett tidigt 3-0 underläge så jobbade man sig in i matchen och hade häng efter två perioder. Väl i den tredje ryckte RIG och när Lerum tvingades plocka målvakt så blev till sist siffrorna 10-5.
– Jag tycker vi gör en bra match stundtals och är stolt över det slit och den prestation vi stod för. Vi förlorar matchen på att vi inte är påkopplade under alla delar av matchen, förmodligen delvis pga trötthet då vi matchat hårt och mycket på två femmor.

För att avsluta helgen så skulle en placeringsmatch mot Farsta spela som hade förlorat mot Falun.
– Den avslutande matchen mot Farsta var svår att ladda om inför till en början, en hel del skador och skavanker i laget bidrog inte till det bättre. Jag tycker vi jobbade in i det sista och verkligen försökte vinna vilket vi tyvärr inte lyckades med.

Lakander som är född 2003 gjorde sin sista JAS-match och har varit med på resan under flera år, där man dock fick se två säsonger spoilerade av pandemin.
– Tråkigt att jag gjort det sista JAS-året. Denna resa har varit fantastiskt rolig och lärorik. Ett år jag kommer se tillbaka på med glädje trots att vi inte lyckades gå hela vägen.

Vad tror du om Lerums lag och chanser nästa år?
– Jag tror Lerum kan få ihop en bra trupp till nästa år och jag tror att de kommer göra allt för att göra det ännu bättre och ta sig ännu längre!