Allsvenskan säsongen 2023/24

417

Säsongens sista match hemmamatch i den södra skulle spelare under lördagen. Det var upplagt för dramatik med flera lag inblandade i bottenstriden. Hemmalaget Lerum och gästande Lindås var två av dem som riskerade att åka ur. 

För Lerums del så mönstrade man tre formationer framåt där Viktor Wedlin fick chansen i målet. Matchen var bara ett par minuter gammal när Lindås tog ledningen via Adam Torkelsson, en av säsongens utropstecken. Lerum kunde därefter bränna ett par chanser på löpande band, innan Lindås gjorde 0-2 kort innan periodens slut. Turligt nog kunde Lerum reducera via Pontus Reinholdsson och därmed skapa lite kontakt efter period ett. 

Tidigt i den andra perioden kunde Lerum döda ett boxplay, ett boxplay som gav energi då man ett par minuter senare kvitterade via Joel Ekström. Förre Lerumsspelaren Edwin Jonsson gjorde 2-3 innan Anton Svanberg mycket snyggt kunde vika ett avslut förbi sin försvarare och kvittera. När samme Svanberg sedan kunde spela in bollen till Joel Ekström i powerplay som inte gjorde några misstag, så hade hemmalaget en 4-3 ledning inför en spännande avslutande period där det fanns en drös med olika utgångar och där resultatet i Lund-Karlstad följdes med stor spänning. 

Edwin Jonsson skulle tidigt i period tre göra sitt andra mål och kvittera. Därefter följde ett ställningskrig med oerhört mycket på spel. Inget av lagen var passiva, men anspänningen märktes av. Kapten Reinholdsson gjorde sitt andra mål i matchen när han fyllde på i ett anfall, innan Lindås på nytt kvitterade med drygt fyra minuter kvar att spela. Trots att Lerum hade två gyllene lägen att kvittera så uteblev dem och matchen gick till förlängning. Lindås som behövde bonuspoängen valde tidigt att plocka målvakt för att trycka på. Även om man försökte från alla möjliga lägen så ju det ett uppoffrande spel visas upp i hemmalaget. Tiden tickade och ett oavgjort resultat innebär säkrat kontrakt. Lindås fick en sista chans, men Lerum höll tätt och 5-5 resultatet innebar att Lerum spelar i allsvenskan nästa år och där istället Lindås degraderades då Lund knep en poäng i sin match mot Karlstad. 

En lång säsong med toppar och dalar, som till slutade i en positiv anda med säkrat kontrakt. Nu väntar ett hårt arbete inför nästa säsong, då den fungerar som kvalspel när två allsvenskor ska bli en.