Matchrapport från derbysegern mot Floda

206
Sara Ljunggren blev matchvinnare med 1 mål och 2 assist. Foto: Per Johansson

Den första derbymatchen sedan februari 2020 blev på många sätt innehållsrik.

Gästande FBC Lerum rivstartade med ett tidigt ledningsmål av 16-åriga Ella Westerberg och i den nionde matchminuten utökade Nelly Larsson ledningen till 0-2. Floda hade flera giftiga målchanser men en storspelande Sarah Flodmar stängde igen FBC-målet. I slutet av perioden skickade Sara Ljunggren in 0-3 från slottposition efter en smart passning av assistdrottningen Ebba Samuelsson.

Period två fortsatte likt den första med ett tidigt Lerumsmål. FBC bjöd Floda Novahallen på en läcker spelvändning där bollen gick som på ett snöre tills Nelly Larsson slutligen placerade in 0-4 med ett lågt skott i bortre gaveln. Floda skapade fortsatt heta målchanser både genom fina kombinationer på sin vänsterkant men också genom lura hörnfrislag. Men när FBC Lerums senaste nyförvärv My Morén gjorde 0-5 på en spelvändning kunde nog ingen föreställa sig den dramatik som skulle utspela sig sista 20 minuterna.

Ett tidigt reduceringsmål i den tredje perioden gav hemmalaget extra bränsle. Ett bolltapp i offensiv zon ledde till en 2 mot 1 som Elin Lundblad förvaltade på bästa sätt. Två raka powerplay för hemmalaget resultade i ytterligare reduceringar och nu hade hemmalaget vittring. Men gästerna behöll lugnet, återtog kommandot och började spelade metodiskt igen. Det fanns bud på ett sjätte FBC-mål men 3-5 stod sig fram till periodens sista självande sekunder. Då klev en av planens bästa spelare, Flodas Elin Lundblad, återigen fram. Elin bröt bestämt in från sin högerkant och hittade skickligt nätet till 4-5 med 17 sekunder kvar att spela. Floda lyckades skapa ytterligare en målchans men Sarah Flodmar fick sista ordet, la handen på bollen och tre sköna poäng till FBC Lerum.

Coach Mattias Flodén summerar:
–  Vi är riktigt fina och spetsiga med boll i 40 minuter. Skickligheten i sista tredjedelen sticker ut likaså flera härliga spelvändningar där två resulterar i mål. Sarah gör en kanoninsats i målet vilket tillsammans med ovan nämnda delar ger oss en skön femmålsledning. Det som sker i tredjeperiodens första 10 minuter är skickligt utfört av Floda samt något vi kan lära oss utav och förbättra. Vårt boxplay har inte fungerat tillräckligt bra och vi behöver sätta oss vid ritbordet, diskutera och justera. Efter deras 3-5 mål tar vi tillbaka initiativet i matchen vilket är mentalt starkt av tjejerna. Lite väl spännande sista sekunderna för min smak men som alltid, en riktigt skön känsla att vinna och tre nya poäng in på kontot.

Nu väntar ett möte till helgen när IK Zenith gästar Lerums Arena. Varmt välkomna till Lerums Arena för att se matchen mot Zenith, matchstart kl 15.00