HJ Elit ska skapa spelare till A-laget

1068

Vårt samarbete med Floda IBK på herrjuniorsidan fyller ett år och nu är det dags för nästa steg i utvecklingen. Det handlar om en tydligare uppdelning av spelarna efter ambitionsnivå. Målet är att få fram fler elitspelare, samtidigt som klubben ska kunna erbjuda en bra breddverksamhet.

FBC Lerum/Floda IBK HJ Elit ska vara den naturliga vägen till spel i A-laget och därför kommer krav och kultur avspegla ett elitlag i alla avseenden. Spelarna skall utveckla sin teknik, spelförståelse, fysik och mentalitet för att förberedas för spel på högsta nivå.
HJ Elit kommer att dra nytta av herrsektionens kompetens på områden som till exempel målvaktsträning, fysträning och sjukgymnastik.

Och det är bara de som verkligen vill satsa som kommer att kunna ta en plats i truppen.
– Det viktiga ska vara inställningen till sporten. Man kan säga att vi har tre krav på spelarna – det är vilja, vilja och vilja. Den mentala inställningen till idrotten kommer först. Talang kommer i andra hand, säger herransvarige Niclas Hermansson.

– Under året som gått har det varit en otydlig gränsdragning mellan elit och bredd och det har blivit allt svårare för unga spelare att platsa på herrlagets träningar. Vissa spelare har fått för många matcher samtidigt som andra inte har fått spela tillräckligt många, säger Niclas.

Kraven på spelarna i HJ Elit är att de ska ha spel i A-laget som mål, de ska ha 
en maximal träningsnärvaro, träna med boll minst tre gånger i veckan samt genomföra två fyspass i veckan. Och det krävs att de alltid håller ordning på sin utrustning.

– Vi vill att spelarna i den här gruppen ska ha en extrem tävlingsinstinkt och ha en vilja att lära sig och göra saker bättre. De ska kunna anpassa sitt liv efter sin idrott, träning och match går före allt annat. Samtidigt är vi noga med att påpeka att detta inte är samma sak som att skippa skolan, säger elitansvarige Gunnar Oesterreich.

Truppen HJ Elit kommer i första hand bestå av spelare i åldersgrupperna 1997–99, men det finns även plats för yngre spelare som nått tillräckligt långt i sin utveckling och några äldre spelare som har som mål att nå elit.

FBC Lerum/Floda IBK HJ Elit kommer att vara helt stängt för övriga spelare i klubben, det blir inga gästspel oavsett tillfälligt antal deltagare på träningar och match. Spelarna i gruppen deltar endast i JAS och U20 Elit samt utvalda turneringar. Spelare från denna grupp ska heller inte ta matchtid från spelare i andra lag.

För att vara tilltänkt krävs en väl genomförd försäsong i FBC Lerum eller annan förening. Ingen kan komma in i efterhand utan sommarträning. 
Truppen fastställs senast den 31 augusti och den slutgiltiga storleken beror på hur många som klarar av träningskraven. Hermansson räknar med att det blir 10–20 utespelare och 2–3 målvakter.

Laget påbörjar sin träning i mitten på maj och sedan blir det en kontinuerlig bortsållning av dem som inte vill eller kan lägga den tid och koncentration som behövs. Vid sidan av elitspåret kommer FBC Lerum att ha ett breddlag för herrjuniorer, som bedriver en seriös verksamhet men där ambitionsnivån kommer att vara lägre.

  Är du intresserad av att vara med? Mejla Niclas Hermansson på herr@fbclerum eller ring 070-822 00 10.