Josefin Jakobsson ny assisterande tränare för damlaget

958
Josefin Jakobsson tar sig an dubbla roller i FBC:s damlag.

Nu är sista pusselbiten på plats. Damernas tränarteam är komplett. Jenny Albin kommer att assisteras på bänken av Josefin Jakobsson, sin mångåriga lagkamrat i bland annat IBF Göteborg och Pixbo.

Josefin har varit lagkapten i alla lag hon spelat i, förutom i Pixbo, och är ett riktig ledare både på och vid sidan av planen. Hon var tränare för ett flicklag under gymnasietiden och har även assisterat Magnus Håkansson i IBF Göteborg under en säsong.

Varför tackade du ja till det här uppdraget Josefin?
– Det kändes helt naturligt. Jag känner både Abbe och Sudden (Jenny Albin och Magnus Sundell, reds. anm.) sedan länge. Abbe och jag vet vad vi vill och har samma inställning, vi har haft en rolig resa tillsammans. Och Sudden var vår tränare när vi kvalade upp i ettan. Han är rak, tydlig och har ett bra långsiktigt tänk. Han är bra på att få med sig folk. Satsningen som FBC Lerum nu gör gör känns rätt. Jag hade förfrågningar från andra klubbar, men det här känns som att det kan bli riktigt, riktigt bra.

Vad känner du till om FBC och vårt damlag sedan tidigare.
– Jag har ju mött laget även när de hette 0302 och Gråbo. För tre-fyra säsonger sedan var Lerum vår tuffaste motståndare när vi gick upp i ettan igen. Jag upplever FBC Lerum som en stark förening med en stor ungdomssektion.

Vad blir dina uppgifter som assisterande tränare?
– Jag kommer säkert att vara involverad mer i det defensiva spelet. Där tror jag att jag kan komplettera Jennys offensiva tänk. Spelet i boxplay vill jag definitivt vara med och styra upp.

Vad tror du är viktigast för att laget ska kunna ta nästa steg och på allvar utmana om en plats i division 1?
– Det handlar om att tänka, sova, äta innebandy. Det måste vara prio ett om man ska lyckas. Och det är väl också därför jag är här. Den inställningen har generellt sett försämrats inom daminnebandyn i Göteborg på senare år.

Vad beror det på? En sämre konkurrens?
– Nej, det tror jag inte egentligen. Men en sak är att damjuniorserien mer eller mindre försvunnit. Spelarna flyttas upp i A-laget tidigt och får inte den naturliga skolan i juniorlaget. Det krävs en bättre nivå hela vägen.

Nu börjar försäsongsträningen redan nästa vecka, vad blir ditt fokus då?
– Det blir till att ta reda på vad det är för ett gäng och för att de ska få en känsla för vad jag har för syn på innebandy. Det ska bli kul!


Sportchef Mattias Flodén är mycket nöjd över att det nya ledarteamet i damlaget nu är helt klart. Så här beskriver han sitt senaste förvärv:
– I Josefin får vi in ytterligare en meriterad person med stor erfarenhet av elitverksamhet där hennes säsonger med Pixbo och Göteborg lyser starkast. Hon är en naturlig ledare med sunda värderingar där innebandyn alltid varit en livsstil. Josse kommer vara en given förebild för våra unga spelare, säger Mattias.

– Nu har vi tillsatt en ytterst kompetent trio i Abbe, Josse och Sudden. En trio som fungerar och trivs bra tillsammans och som kommer utveckla och vägleda vårt damlag mot högre nivåer. Det blåser medvind, minst sagt!