Alexander spetsar till herrarnas anfallsspel

2050
Tränare Jonny Paridon välkomnar Alexander Johansson till FBC Lerum. Foto: Mattias Flodén.

Ännu en poängmaskin har skrivit på för FBC Lerum. Alexander Johansson gjorde 39 poäng på 20 matcher för IBK Alingsås i fjol. Han är både snabb och uthållig – och han är oerhört snabb i tanken.

Alexander är fostrad i Pixbo, där han spelade i sju år. Sedan blev det en satsning på fotbollen i några år innan han var med om att ta Landvetter Wings från sexan till trean på fyra säsonger. Efter en kort sejour i Partille IBS i division 1 flyttade han till seriekonkurrenten Pixbo, mest för att bevisa sig själv att han höll på den nivån, som han själv säger. Och visst gjorde han det. Det blev ändå en retur till Landvetter där de missade kvalet till ettan innan han i fjol skrev på för Alingsås.

Efter en lyckad säsong i division 1 med IBK Alingsås så går du vidare till Allsvenskan och FBC Lerum. Varför blev det så?
– Förra säsongen gick väldigt bra för min del. Jag fick mycket speltid och förtroende vilket resulterade i att poängen trillade in. Jag ser väl mig själv som en poänggörare och det är vad Lerum söker, plus att jag är right-spelare.
Några dagar efter sista seriematchen så ringde Lerum och visade ett stort intresse.
Jag kände och känner mig sugen på att ge detta en chans eftersom tiden finns där nu för att satsa och att göra det helhjärtat. Efter en tids diskussioner och funderingar så valde jag i alla fall att skriva på för FBC Lerum, säger Alexander.

Vilka av dina egenskaper lyser starkast innanför sargen?
– Jag tror att min snabbhet, uthållighet och spelförståelse är det som lyser starkast. Jag är inte så stor, har alltid varit den ”minsta” killen på plan vilket jag har varit tvungen att hantera, både i innebandyn och fotbollen. Ligga steget före i både farten och i tanken.  Men nu är jag lite större och starkare vilket ger mig mer möjligheter på planen. Sen är jag en väldigt ”orädd” person, som sällan backar undan och jag har en ganska hygglig vinnarskalle.

Tränare Jonny Paridon gillar förstås att ha fått ännu en vass forward att arbeta med. Och han har följande att säga om nyförvärvet.
– Alex är en explosiv forward med ett smart rörelsemönster. Han har haft ett bra år i division 1 och är nu redo för att ta nästa steg. Det ska bli inspirerande att jobba vidare och utveckla hans kvalitéer.

Sportchef Mattias Flodén har bråda dagar med att stärka truppen med nya spelare. Och han är nöjd över att ha knutit upp en spelartyp som tidigare
– Alex är en ambtiös och träningsvillig person som vill utvecklas och gå hela vägen. Han har haft en raketutveckling i division 1 med IBK Alingsås vilket vittnar om hans potential. Nu är det dags för nästa nivå, Allsvenskan södra. Att ta det steget tillsammans med vår organisation är rätt kombo för honom, säger Mattias och fortsätter.
– Vi föll för Alex intiativförmåga samt den goda speluppfattningen. Han är kvick i tanke och handling vilket kommer bli bra injektioner till vårt omställningsspel som behöver utvecklas.

SPELARFAKTA
Namn: Alexander Johansson.
Född: 1990.
Klubbfattning: Right.
Position: Vänsterforward.
Stats 2014/15: 39 poäng (17 mål och 22 assist), 24 utvisningsminuter.
Tidigare klubbar: Pixbo Wallenstam IBK (1998–05), Hindås (2005–06), Landvetter (2008–12), Partille IBS (2012–13), Pixbo Wallenstam IBF (2013), Landvetter IBK (2013–14), IBK Alingsås (2014–15).