”Sportsliga framgångar tillkommer den närapå tomma skallen”

219

Jonathan Franzen presenterar en udda framgångsfaktor i romanen ”Frihet”. Låter möjligen lite tillspetsat men vi kan fundera på vilket mindset som krävs för att ta rätt beslut i det informations och impulsmyller som råder på en innebandyplan under match. HUR mycket ska vi tänka och på VAD?

Japanska neurologer har studerat Neymars hjärna under en fotbollsmatch. Det visade sig att han använde mindre än tio procent av en amatörfotbollsspelares hjärnaktivitet när han fintade sig genom motståndarförsvaret. I rapporten (Frontiers in Human Neuroscience) beskrivs hans fotarbete som ”kusligt naturligt” och liknas vid en autopilot.

Då är det alltså inte den tomma skallen som krävs utan förmågan att slappna av och lita på de instinkter och den intuition som utvecklats under tusentals träningstimmar. Ut med spänningar, tekniska funderingar, negationer, oro, prestationskrav och rädslan att misslyckas. In med avslappning, autopilot, tillit, visualisering och glädje. Precis som med bottengas och Sanna Kallur. In med häckdjävulen, låt det hända bara.

Nu tar vi med oss vår uthållighet, styrka och explosivitet in på planen. Nu ska det omvandlas till grymma prestationer under match. Kanske är det inte så dumt att även ta med sig lite av Franzens vidareutvecklade tanke om den tomma skallen;

”Man sätter inte 88 % av straffkasten om man går och grubblar på småsaker”.