IBK Göteborg och Hollands landslag för damerna i helgen

502

IBK Göteborg – FBC Lerum – Lördag i Torpahallen

Det var dubbla träningsmatcher inbokade föregående helg för FBC Lerums damlag. På lördagen gästade man Torpahallen för ett möte med IBK Göteborgs div1-lag och på söndagen gästade man Alberthall utanför Alingsås för ett möte med Hollands landslag.

Det blev två nyttiga och utvecklande matcher, fast på olika sätt.

På lördagen så ställdes damerna alltså mot ett Göteborg som slutade på en fin femteplats i förra årets division 1 södra.

Matchen startade i ett högt tempo och redan i första bytet var Lerums förstafemma, med Sandra Hawerman och Nina Olsson i spetsen, framme och skapade ett bra första avslut. Lerum startade matchen på två femmor och trots en del nerver och anspänningar så stod Lerumstjejerna upp mycket bra mot Göteborg och skapade flera fina lägen. 3.12 in i matchen så tog Göteborg ändå ledningen med 1-0.  Lerum repade sig snabbt och var nära en kvittering, men 9.09 så utökade Göteborg till 2-0 när en Göteborgsspelare lite för lätt tilläts bryta in i slottet. Det tog dock enbart 2 minuter innan Lerum replikerade när Sara Grafström avlossade ett skott som inte målvakten kunde hålla och Lisa Mazetti smällde in returen till 2-1. Spelet är efter Lerums reduceringsmål relativt jämnt och en kvittering är nära vid flera tillfällen men istället så tappade Lerum bollen i offensivzon, efter en tids anfall och Göteborg utnyttjade kontringen till max och utökade till 3-1 strax innan pausvila.

Inför andra perioden så gick Lerum upp på spelare för att fler skulle få spela i det höga tempot matchen hade och det gjordes om en aning i formationerna. Det såg även i inledningen av andra perioden riktigt bra ut och tjejerna höll länge jämna steg med sina motståndare. Men ett långt byte där Göteborg tryckte på offensivt gjorde att Lerumstjejerna tyvärr blev lite trötta och Göteborg utökade till 4-1 efter 5.48. Efter detta så hamnade Lerum tyvärr fel, tempo, aggressivitet och självförtroende sjönk samtidigt som Göteborg växlade upp och mellan minut 8.30-12.30 gick Göteborg ifrån till 8-1… Nya förändringar gjordes och Lerum arbetade sig in i matchen men Göteborg kunde trots detta göra ytterligare två mål innan pausvila.

Lerum kom ut som ett nytt lag i tredje perioden. Tjejerna såg plötsligt hungriga ut igen och aggressiviteten var tillbaka. Dessutom bjöd Sandra och Nina på ett mycket vackert kontringsmål där Nina tillslut, efter ett antal passningar tjejerna mellan, petade in reduceringen tidigt i sista perioden. Lerum fortsatte sedan vara aggressiva och under hela matchen hade Göteborg stora problem med Lerumstjejernas fysik i närkampsspelet! Lerum visade upp ett helt annat försvarsspel i denna period och slottet var här igenbommat av centrarna i Lerum. Det blev ändå Göteborg som stod matchens sista mål när de gjorde ytterligare ett antal mål i mitten av sista perioden. Lerum kan ändå ta med sig en nyttig erfarenhet från en stark och skicklig motståndare. Det fanns mycket positivt att ta med från matchen trots resultatet. Framförallt är det den fysiska biten, men också den disciplin som fanns i försvarsspelet i sista perioden och viljan att fortsätta jobba trots stort underläge.

Skott: 38-23 (10-10,18-6,10-7)
Utvmin: 0x2 – 2×2

Hollandslandslag 1–8 FBC Lerum (0-4, 1-3, 0-1)

Efter lördagsmatchen mot Göteborg var det på söndagen dags att ta sig ut till Långared, strax utanför Alingsås, för ett möte med Hollands landslag som var på plats och genomförde ett träningsläger.

Lerum, med en tuff match i benen från dagen innan, ändrade om lite i laget då spelare både tillkom och föll ifrån med sjukdomar. Det syntes dock tydligt att tjejerna, trots förlusten dagen innan, tagit med sig det positiva från Göteborgsmatchen.

Redan från matchstart så var det skillnad både på tempo och skicklighet mellan lagen. Lerum dominerade och förde spelet. Under de korta perioder som Holland höll i bollen så var det fullständigt stängt i Lerumsförsvaret och väldigt lite kom igenom. Det dröjde ändå till 10.26 in i matchen innan Lerum tog ledningen. Ida Johansson stod framför mål och skymde målvakten när ett skott kom utifrån, det blev retur och Ida smällde in den till 0-1. Bara minuten senare så utökade Lerum till 0-2 genom Annie Dristig, framspelad av Sandra Hawerman. Lerum fortsatte mala på och 14.17 så kom 0-3, denna gång var det Sandra på egen hand efter en konring.  Minuten efter Sandras mål så pricksköt Sofia Duvander snyggt in 0-4, efter pass från Emilia Johannesson. 0-4 stod sig perioden ut och var väldigt rättvist, även om Holland stuckit upp några gånger och oroat.

Lerum tog lite för god tid på sig i periodpausen och fick inleda period två i boxplay, detta såg de för dagen svartklädda Lerum enbart som extra bra träning. Lerum redde ut boxplayspelet med bravur och man hann precis bli fulltaligt när Sandra på nytt bröt en boll vid mittplan och kontrade in 0-5 på egen hand. Nästan direkt på tekning så var det dags för nästa boxplay när Stephanie Borg Nilsson åkte ut för hårspel. Även detta boxplay klarades av utan större svårigheter. Efter detta så sjönk tempot hos Lerum sakta men säkert och Holland tilläts komma in i matchen. Kedjan med Sandra, Annie och Nina var dock fortsatt heta och Sandra satte 0-6 efter 11.37, mycket fint framspelad av Nina Olsson. Lerum tappade som sagt tempot och plötsligt släpptes både Holländskor och bollen in i eget slott… 15.16 på klockan när Holland reducerar till 1-6 efter just ett inspel in i slottet. Det var långsamma sista minuter av andra perioden där inte mycket mer hände, Lerum hann med att göra 1-7, återigen genom samarbete Nina och Sandra.

Det gjordes om en hel del i formationerna inför sista perioden och det fick önskad effekt när Lerum kom ut med ny energi och en klar förbättring i det egna spelet. Spelmässigt var tredjeperioden Lerums starkaste i matchen, trots detta blev det enbart ett mål. Lerum rullade runt, kom till avslut och högg på returer. Det var inget snack om att Lerum var starkare och dominerade genom hela trejde perioden. 1-8 kom alltså också i denna period och det var återigen Sandra. Hon fick bollen av Annie i slottet, trampar in, drar två backar och prickskjuter in bollen i förstakrysset. En vacker avslutning på en bra genomförd match av Lerum och en skön genomkörare inför Kallsta Open.

Skott: 20-35 (7-10, 8-10, 5-15)
Utvmin: 1×2 – 2×2