Spelskicklig forward klar för herrlaget

1490

Så var den sista pusselbiten i det allsvenska trupp-pusslet lagd. Den tekniske forwarden Niclas Skoglund har signerat ett tvåårskontrakt och den Borås-sonen är redan en viktig del av laget.

Sportchef Mattias Flodén är inte den som lutar sig tillbaka. Men nu är herrtruppen komplett och han berättar glatt om sitt sista nyförvärv för året.
– Niclas är en tekniskt skicklig forward med ut utvecklat spelsinne. Niclas har en bra mentalitet både vad gäller träning och tävling. Dessutom är han en riktig glädjespridare i gruppen, säger Mattis.

Skoglund har, som han själv uttrycker det ”harvat i division 2 i ett antal år.” Han berättar så här om sitt beslut att spela för FBC Lerum:
– Först och främst kände jag att jag har landat i Göteborg med jobb och boende. Har ett stort sug på att satsa på elitnivå igen. Men även att min bästa kompis Edvin Svensson spelar i laget plus att jag känner Johan Dahlqvist och Fredrik Bäckman sedan tidigare underlättade beslutet, säger Niclas.

Under drygt tre veckor har du tränat med laget och bland annat deltagit i vår kick off samt genomfört ett läger i Helsingborg. Vad har du fått för bild av föreningen och vårt herrlag?
– Jag har fått en väldigt positiv och skön bild. Just föreningen och organisationen runt omkring var nästan lite chockartat inledningsvis. Det var wow direkt, kan man säga. Man känner att det är ett helt annat tänk med tränarstaben, alla funktioner finns, allt är på en helt annan nivå.
– Fick även ett bra intryck av sportchefen under våra samtal och möten, så allt har klaffat. Allt det positiva som man fått höra av Edvin och andra, det fick man bekräftat svart på vitt.
– Laget i sig består av riktigt sköna killar. Jag blev varmt välkomnad och kom in i gänget direkt. Alla är öppna och ger en klapp på axeln. Det betyder jättemycket! Innebandyn skall var väldigt seriös men också kul och det är viktigt att man har en go känsla tillsammans.

Jag tror det betyder mycket även under matcherna. Då kan man ge allt för varandra, täcka skott och jobba hårt osv. Det är lättare att plocka fram om man trivs ihop.

Klubbens mål är tydligt och vi bygger en organisation och ett lag för SSL 2017. Har du satt upp några personliga mål med innebandyn och vad är dina tankar om klubbens mål?
– Om vi börjar personligt så är det framförallt att slå sig in i truppen och spela regelbundet. Bidra med mål och spelförståelse. Jag har samlat på mig erfarenhet genom åren och utvecklat en mognad i mitt spel så det vill jag också bidra med.
– Men även utanför plan under uppvärmningar, i omklädningsrummet osv. Det finns alltid personer i ett lag som inte säger så mycket men jag tror det betyder mycket för dem att andra kliver fram och pushar på.
– Klubbens mål är häftigt. Det hade jag inte trott för några år sedan när jag spelade med Sandared i division 2 att få vara med på ett sådant tåg. Målsättningen märks i allt runt omkring men även på planen, hur ledarna pratar och uttrycker sig. Bara en sådan sak som en kostdagbok. Man märker att satsningen är på riktigt och att man skall leva som en elitidrottare.
– Detta är något som är väldigt kul att få vara med om och det finns inga genvägar. Man kommer inte avancera till SSL om man inte följer detta. Målsättningen är inget tomt snack utan man märker att klubben tror på det och vill förverkliga det.

Du är uppvuxen i Borås, gjort en sejour i Lockerud/Mariestad och nu klar för FBC Lerum. Berätta om din innebandykarriär.
– Det började i ”svarta hökarna” i Sandareds IBS som är min moderförening. Jag började spela när jag runt 10 år och var i klubben fram till jag var 16–17 år när jag kom med i distriktslaget födda 89. I detta skede blev jag värvad till dåvarande IBK 7-Härad, som spelade i gamla division 1 där vi mötte Mullsjö, Linköping, Landskrona, Växjö…Många av de lag som idag är stabila i SSL.
– Under denna säsong gjorde jag en stor resa som innebandyspelare och lärde mig väldigt mycket. Efter den säsongen gick tyvärr klubben i konkurs och då var det självklara valet att gå tillbaka till Sandared där jag spelade ytterligare några säsonger.
– Sedan tog Lockerud/Mariestad kontakt med mig. Många undrade vad jag skulle göra där men jag hade en av mina bästa kompisar som spelade där och efter många samtal från deras tränare valde jag att åka dit och testa. Jag fick, precis som med FBC Lerum, ett väldigt gott intryck av föreningen Lockerud/Mariestad och en bra känsla för laget, så jag bestämde mig för att flytta dit. Jag hade en bra tid där men tyvärr förlorade vi kvalet mot Köping.
– Därefter flyttade jag tillbaka till Borås men valde att ta ett uppehåll från innebandy. Tog åter upp spelet med Sandared och förra säsongen kunde jag prestera bra rent spelmässigt och jag hittade tillbaka till det roliga med sporten vilket är viktigt för mig. Sammanfattningsvis så har det varit högt och lågt under min innebandykarriär och nu hoppas jag på två roliga säsonger med FBC Lerum.

Vad kännetecknar dig som innebandyspelare och vad kommer du bidra med denna säsong?
– Som ung fick jag höra att jag var väldigt teknisk och det är jag fortfarande. Men är framförallt spelskicklig och jag har en bra spelförståelse, det är mina styrkor. Jag är hygglig på det mesta och när jag kommer in i ett lag och blir varm i kläderna kan jag göra rätt mycket mål. Men på den här nivån så känner jag att det defensiva arbetet är något jag måste steppa upp.

Vilka situationer på planen och under matcherna tycker du mest om?
– Jag tycker det är väldigt kul när det blir tighta matcher. När det är ett par minuter kvar och agnarna ska skiljas från vetet. När det är lite trash talk och lite hetsigt, det är kul. På planen föredrar jag att vara på den offensiva delen, helst på trånga ytor. Jag har spelat mycket center genom åren men på senare tid haft rollen som toppforward och har då blivit mer av en avslutare jämfört med tidigare då jag var en framspelare.

Det har varit stor spelaromsättning i Allsvenskan södra där flertalet klubbar lyckats med riktiga klassvärvningar. Vilka förväntningar har du på ligan och säsongen i stort?
– Många lag har värvat bra, precis som vi gjort. Det är svårt att sia om hur serien kommer utveckla sig men om Lindås får till det, vilket de verkat ha lyckats med under försäsongen, så blir de att räkna med. Höllviken från SSL blir också starka. För FBC Lerums del så tror jag på en topp fem-placering. Med lite stolpe in, bra go i laget och en framgångsvåg så kan vi gå till en kval. Totalt sett verkar det var många bra lag på pappret.

Hur mycket har du följt allsvenskan tidigare säsonger?
– Förra säsongen följde jag serien ganska hyfsat. Jag såg rätt många av IBF Göteborgs matcher samt deras kvalmatcher. Det känns som många lag har starka toppar så avgörande blir nog att varje lag presterar på en bra nivå regelbundet. Kan vi få till en jämnhet i vårt spel så tror jag absolut FBC Lerum kniper en kvalplats.

Avslutningsvis, seriepremiären börjar närma sig och vi vet att intresset för vårt herrlag är stort. Man måste vara på plats minst en timma in första tekning för att få en sittplats. Vad kan våra medlemmar och fans förvänta sig av FBC Lerums herrlag anno 2015/2016? Vad kommer sticka ut.
– Först skulle jag uppmana alla att komma minst 1,5 timma innan för det kommer bli åka av denna säsong. Vårt lag är ett välsmort maskineri som sätter det defensiva väldigt bra och kontrar vasst. Ett lag som kommer vinna mycket på lagkänsla, bra lagmoral och bra go i laget där vi har kul tillsammans. Självklart finns det även individuell skicklighet i laget. Men det som gör att vi slår de absolut bästa lagen i serien, det är lagkänslan, lagmoralen och att vi kommer jobba hårt för varandra.

SPELARFAKTA NICLAS SKOGLUND
Född: 1989
Position: Forward.
Moderklubb: Sandareds IBS (1999–2007)
Övriga klubbar: IBK 7-härad (2007–09), Sandareds IBS (2009–10), IBK Lockerud (2010–12), Sandareds IBS (2013–14)
Tröjnummer: 77.
Statistik 2014/15: 18 matcher, 19 mål och 24 assist.