783

Damernas division 2-lag var i helgen i staden där solen alltid skiner, för spel i  Kallsta Open. Träningsturneringen gav en bra indikation på vår kapacitet, men framför allt var det en viktig helg där tjejerna fått möta riktigt bra motstånd och kämpa tillsammans som ett lag.

Match 1 vs Skoghall (Div 1)
FBC startade på tre formationer och mötte ett mycket samspelt och kontringsstarkt lag. Skoghall har nyligen gjort den resa som vi nu förbereder tjejerna för, det vill säga, gått upp en division väl förberedda för en ny nivå och högre tempo i allt.

Motståndarna spelade väldigt kontrollerat och Lerum fick träna mycket försvar och slita hårt i egen zon, något som kommer löna sig under seriens gång. Skoghall höll ett högt bolltempo och det var tydligt att de spelat under lång tid med varandra då de hittade fina kombinationer i anfallszon tillsammans med ett disciplinerat hemjobb. FBC växte successivt in i matchen men Skoghall var några nummer för stora att rå på. Resultattavlan visade 11–0 när matchen blåstes av, men känslan i omklädningsrummet var positiv och laddad för fortsatt spel.

En formation som utmärkte sig var femman där fyra tjejer spelade i division 3 förra säsongen. Att spela så samlat och tålmodigt mot ett division 1-lag var imponerande. Dessutom debuterade 14-åriga Sara Viklund i målet i andra perioden och gjorde detta med bravur.

Match 2 vs IBK Göteborg (Div 1)
Andra matchen började kl 08.00 på lördagsmorgonen mot IBK Göteborg, samma lag som FBC mött någon vecka tidigare. Lerum gjorde en rivstart och redan efter 17 sekunder klingade bollen i ribban. Göteborg var inte riktigt beredda på anstormningen av revanschsugna Lerumstjejer, det var tydligt.

Första perioden slutade mållös, ett bevis på hur tjejerna slet tillsammans på plan, både offensivt och defensivt, och med lite mer flyt i Göteborgs slott kunde ställningen varit en annan.

Även andra perioden var jämn och från båset såg vi en helt annan pondus än i mötet veckan innan. Göteborg ägde mycket boll, men L höll tight i försvaret om kom på många spelvändningar. Göteborg lyckades styra in 1–0 strax innan pausvilan – och sedan i början av tredje växlade motståndarna upp.

FBC fortsatte spela kompakt och gå på vändningar, men Göteborg tryckte på och tog fler avslut som också gav effekt. Matchen slutade 7–0, men en mycket väl genomförd match och ett rejält fall framåt från den tidigare. Även nu var känslan positiv och matchen kändes som en vinst rent mentalt. Göteborg fortsatte turneringen obesegrade och fick slutligen lyfta bucklan.

Match 3 vs Bygdø Monolitten IL (Eliteserien, Norge)
I avslutningsmatchen i gruppen var det bara en sak som gällde och Lerum gick fullt för seger. Den inleddes dock nte helt enligt plan och efter att ha arbetat stenhårt i försvar i tidigare matcher var FBC nu spelförande. Detta drog ner tempot och norskorna kunde göra både 1–0 och 2–0 innan väckarklockan ringde. Trots många avslut och boll i anfall ville bollen inte in, vilket spred en viss frustration.

Men en bit in i andra kom äntligen turneringens först mål och därefter blev det en ketchupeffekt. Efter att ha tagit ledningen med 3–2 i Tredje periodens första byte lossnade det ordentligt och tjejerna tog till slut en välförtjänt seger med 8–2.

Turneringen gav det vi var ute efter; tuffa matcher för att lära och en avslutning där allt slit till slut belönades med en seger. Mycket tid med laget stärkte sammanhållningen och stämningen vad bra när Karlstad lämnades under söndagen.

Ledarstaben utsåg turneringens stjärnskott där Amanda Löfvenius, Sara Viklund, Sara Grafström och Sandra Hawerman fick extra beröm och marängsviss för sina insatser. Men otroligt kul att se framstegen från samtliga spelare under helgen.

Text och bilder: Josefin Jakobsson.