Herrarnas nye lagkapten inför den allsvenska premiären

664

På lördag inleds allsvenskan södra och våra herrar reser till Jönköping för att möta nykomlingen Östra SK. I dag gjorde laget sin sista träning inför premiären och det var en koncentrerad stämning i Rydsberg, nu är det upp till bevis.

Vi tog oss ett snack med hemvändaren Richard Westman som har utsetts till lagkapten för laget och vi undrar förstås hur han känner för denna uppgift.
– Det trodde jag aldrig. Det var oväntat. Jag har aldrig haft någon form av ansvar för lagen som jag spelat , utan alltid flutit med i skymundan. Men när jag fick förfrågan så kände jag… roligt, en spännande utmaning, som ändå känns naturlig eftersom jag är en av åldermännen (gör citationstecken med fingrarna) i laget. Jag ser fram emot det väldigt mycket, att vara med och leda laget lite extra.

Hur kommer du att vara som kapten?
– Jag kommer mest vara en kapten på matcherna och leda laget där. Se till så att vi spelar det spelet vi ska göra och peppar grabbarna hela tiden.

…och tar snacket med domarna?
– Om det någonsin varit bra vet jag inte, men jag kan gärna prata med domarna. Jag är bra på att prata.

Hur är det med egna formen inför första matchen?
– Bättre än någonsin faktiskt. Jag har aldrig tränat så här mycket på en försäsong och steget jag har idag är bättre än någonsin. Sedan vet jag inte hur jag väljer att använda mig av det på planen, men jag har blivit mycket bättre på att jaga backarna, helt klart. Det känns skönt.

Vad vet du om lördagens motståndare Östra SK?
– Inte mycket. För ett par år sedan hade de ett lag som kändes lite slappa, men de var duktiga med bollen. Nu verkar de ha gjort en ordentlig generationsväxling. De har en stor hemmahall och förlorade bara en match där i fjol. Där är definitivt deras styrka.

Är det inte en tuff uppgift att möta en nykomling på bortaplan i premiären?
Det är blandade känslor. Nånstans ligger man nog på nån slags underskattningsnivå så att det får vi se till att jobba bort. Nykomlingar… det vet man ju själv hur det är att vara nykomling, man älskar de första matcherna innan man kommer in i serielunken. Så Östra kommer vara riktigt taggade och är vi inte på tårna då blir det svårt.

Hur kommer matchen att se ut?
– Jag tror det är två lag som vill rulla mycket boll. Vi vill föra spelet så ofta vi kan. Och Östra tror jag definitivt vill göra det på sin hemmaplan. Så vi borde lägga oss lite mer tajt i defensiven, och sedan kontra bort dem. När det är så stora ytor så ska vi utnyttja det istället.

Ja, för det har väl inte gått jättebra på försäsongen när FBC Lerum försökt rulla?
Nej, nej… Det kan jag inte påstå direkt. Vi har haft svårt att bita fast bollen och spela runt den, det är något vi jobbat med. Hoppas att det kan bli bättre. Vi får göra det vi är bra på och fortsätta att öva på matcherna.

Vilken detalj i spelet tycker du behöver skruvas upp lite extra nu när det blir allvar?
– Inställningen har vi haft på 90 procent av träningarna och alla matcherna, det tycker jag. Men jag vill skruva upp noggrannheten med boll. Det är alldeles för mycket slarv med felpass och passningar som studsar och bollbehandlingen för i princip alla har varit icke godkänd.

Men du känner att laget är redo för uppgiften?
– Ja, oooja, det tycker jag. Det här har man längtat efter. Man tränar de här fyra fysmånaderna för att sätta igång och spela om tre poäng. Alla är redo, absolut!


Matchen mot Östra spelas på lördag klockan 17.00 i D-hallen i Jönköpings Idrottshus.
Har du inte möjligheten att resa dig så blir det liveuppdateringar på innebandy.se och detta kryddas med intressanta livetweets från Lomis på plats i Smålands Jerusalem.