Sladký: ”We will be on fire tomorrow”

335

I morgon klockan 16.00 är det dags för säsongens första derby i allsvenskan. Lindås IBK reser hit från andra sidan stan och vi förväntar oss en riktigt het kamp. Vårt tjeckiska ess Tomáš Sladký och de andra grabbarna gnuggade taktiska drag på lördagens träning.

Sladky berättar att han och fru Tereza nu börjar känna sig som hemma i Lerum.
– För mig är det här perfekt. Paketet som klubben presenterade såg bra ut på pappret och det har verkligen blivit så. Tereza har fått jobb på tennisklubben där hon trivs och de är jättenöjda med henne. För mig handlar allt om innebandy, som spelare i A-laget, som tränare på innebandygymnasiet och som coach för juniorerna. Det är så jag vill ha det, men jag får erkänna att det var skönt med en ledig eftermiddag i går då Tereza och jag åkte till grannkommunen för att se ”Lights in Alingsås”.

Vad tycker du om de tre första matcherna i serien?
– Det var synd att vi inte fick börja på hemmaplan. Första matchen mot Östra kändes verkligen som en träningsmatch på sommaren. Vi lyckades inte alls tända till. Men sedan fick vi igång vårt maskineri på hemmaplan, det var en härlig stämning i hallen. Mot Örebro spelade vi bra, det var det en jämn match, men tyvärr släppte vi in ett mål med fyra sekunder kvar. Nu har vi laddat en vecka för det den här matchen, det märks att grabbarna i laget ser fram emot derbyt och vill ha revansch från förra året. ”I really think we will be on fire tomorrow”.

Vad tycker du så långt om nivån i allsvenskan?
– Det finns många skickliga spelare, erfarna killar och och heta unga spelare. En bra blandning. Det är en bra plats för mig, och jag kommer att lära mig nya saker. Allsvenskan är minst lika bra som högsta ligan i Schweiz. Jag tror det kommer hjälpa mig bli en bättre spelare även i landslaget. Om tre veckor spelar jag EuroFloorball Tour mot Sverige, Finland och Schweiz hemma i Tjeckien.

Vad krävs för att FBC Lerum ska kunna ta steget upp i SSL?
– Vi behöver spela ihop oss som ett lag under ett eller två år. Vi har har de tekniska kvaliteterna, men vi behöver lära oss mer tålamod. Vi måste klara att hålla bollen längre inom laget, det kan inte bara handlar om kontringar…

På dagens förberedande träning handlade det mycket om taktik och du såg verkligen ut att gilla diskussionerna. Är taktiken det område där dina erfarenheter kommer laget bäst till nytta.
– Ja, jag älskar att se filmer från gamla matcher från förra året. Jag scoutar motståndarna inför varje match. Det är bra att vi har en träning där vi kan förbereda oss speciellt på den taktiska biten.

Hur har de första månaderna som tränare för juniorerna varit?
– Jag har bara jobbat med dem i två månader och vi behöver mer tid. Spelarna är intelligenta, älskar innebandy och vill verkligen lära sig mer. Vi har fått en bra start på säsongen, men mitt mål är inte att samla titlar. För mig handlar det om att få fram minst fem spelare som kan spela i vårt A-lag om några år. Det är klart att jag alltid vill vinna varje match, men allra viktigast är att fostra spelare.