Tio mål framåt när Emelie höll nollan mot Guldheden

475

Damerna ångar på i tabelltoppen. I dag avfärdades Guldheden med hela 10–0 efter sex mål i en briljant andraperiod. Men tränare Jenny Albin är trots det inte helt nöjd.

Guldheden kom till spel med endast nio utespelare och det kanske låter som en bekväm uppgift. Och visst var det så att FBC Lerum hade ett stort bollinnehav men Guldheden stretade emot på ett bra sätt under första tio minuterna.
Guldheden backar hem inledningsvis och låter FBC styra spelet. Tyvärr är hemmalaget för passiva med bollen och tar för få egna initiativ.

Efter halva första perioden byts kedjan med Lisa Mazetti, Emilia Johannesson och Emma Lundblad in och det blir en energiinjektion. I sitt andra byte tvingar de Guldheden till ett frislag. Efter en snygga variant sätter Emma Lundblad öppningsmålet. Bara halvminuten senare utökar Lerum sin ledning, denna gång på en kontring där Nina Olsson fick en macka av Annie Dristig.

Hemmalagets spelövertag med powerplayspel och ribbskott leder inte till fler mål. Däremot får gästerna möjlighet till reducering, men FBC målvakt Emelie Andersson är säkerheten själv i målet.

Andra perioden visade upp ett liknande matchscenario, med ett stort bollinnehav för Lerum mot ett djupt försvarande Guldheden som egentligen aldrig kunde etablera något organiserat anfallsspel.
Bägge lagen fick chansen i powerplay men dessa såg ut att bli resultatlösa. Men så norpar livsfarliga Sandra Hawerman bollen i boxplay, svepte lätt förbi sin försvarare och hängde upp trean i nättaket.

DOH-kedjan, med Dristig, Olsson och Hawerman, snurrar som bålgetingar i anfallszonen med flera försök till avslut köksvägen.
Guldheden får en möjlighet att reducera när Emma Kovacs utvisas. Men nu var det där med spel i numerärt underläge och FBC. Det är en ren fröjd att se FBC spela i denna spelform. Hawerman lurade Guldheden och istället hittade hon Annie Dristig vid bortre som kunde raka in 4–0.
Nu lossnar det för hemmalaget som utökar genom Lisa Mazetti och Hawerman.

FBC trummar på med långa anfall. Nina Olsson avlutar en sådant med 7–0 köksvägen. Lerum hade då gjort fyra mål på tre minuter. Guldheden går nu på knäna, men får ändå komma till några halvchanser vid kontring då Lerum är lite okoncentrerade.
När de i tröttheten drar på sig sin fjärde utvisning gör även Lerum mål i numerärt överläge En snygg diagonalpassning från Dristig till Sara Grafström som skjuter direkt. 8-0!

Tredje perioden blev betydligt mindre händelserik med ett Lerum som fortsatte dominera men nu var mycket mindre effektiva än i andra och man bevakade sin stora ledning.
Ett par Lerumsutvisningar på rad gjorde att Guldheden kunde ”vila” i sina powerplay och samtidigt kunde hota Lerum med skott från backposition.
Lerum borde inte behöva dra på sig utvisningar egentligen då laget var bättre än Guldheden på alla plan och positioner.
Först i tolfte minuten kunde Sofia Duvander öka på till 9–0 med ett fladdrande skott som hittade in mellan alla ben framför mål.

Hemmalagets backar spelar rejält och enkelt och levererar bra uppspel till anfallarna, som skapar målchanser i varje byte.
FBC visar upp en god arbetsmoral när man vinner tillbaka bollen gång på gång. Detta leder tillsammans med vårdat spel till imponerande 10–0 när återigen Sofia prickskjuter sista målet med bara sex sekunder kvar av matchen.

En mycket stabil seger och FBC Lerums damlag ser starkare ut än på många år och vi ser nu fram emot nästa hemmamatch som är derby mot Floda som också startat starkt. Den matchen spelas 21 november men först är det dags för Burås på bortaplan nästa vecka.

Tränare Jenny Albin är förstås nöjd över storsegern efter matchen, men hon är inte tillfreds med spelet.
– Det inget snack när man vinner med 10–0 och Emelie gör en kanonmatch i målet, men vi är inte riktigt mogna att spela mot lag som Guldheden. Vi tar lite för lång tid på oss i passningsspelet och låter då Guldheden, som har få spelare, vila. Vi pratar mycket om det och precis som vi spelar i numerärt underläge ska vi spela hela tiden. Vi måste få in ännu mer energi i laget och alla måste veta vart bollen ska direkt när man får den, vi ska byta positioner och inte bli statiska. Alla fem ska vara med i anfallen, säger ”Abbe”.


MATCHFAKTA