Kassaskåpssäker seger mot Backadalen

594

Första bortamatchen – fredagskväll i ett ödsligt Lundbystrand. Tur att lerumsborna valde herrmatch istället för fredagsfinal i Idol så att det var folk på läktaren. Det var aldrig något snack om vart segern skulle gå och till slut blev det hela 8-2 (1-2, 0-2, 1-4)

FBC Lerum fick en riktig väckarklocka redan efter 14 sekunder. Ett snabbt uppspel utefter sargen, inbrytning och en liten lucka vid stolpen och Backadalen hade 1-0. Det var tämligen uppenbart att antalet tränings- och matchtimmar på parkett inte varit särskilt stort under försäsongen. Varje bolltouch tog någon millisekund längre tid än vanligt och en osäkerhet syntes under första perioden och drog ner tempot allt som oftast.

Efter 2.33 presenterade nyförvärvet från just Backadalen sig då han gjorde 1-1. Överhuvudtaget ett klart intressant nyförvärv som ger 100% över hela plan hela tiden – ett energiknippe som verkar trivas ypperligt med Westman och Lundberg. FBC skapar några riktigt feta chanser i 5-7:e minuten men det är påtagligt att man luras in i Backadalens tempo och det är för långsamt spel i uppbyggnadsfasen som Backadalen klarar bra att försvara och ställa upp sig emot. FBC Lerum får ett powerplay efter 15.26 där man till en början skapar ett snabbt och fyndigt spel men sen bedarrar tempot och för få avslut görs. Direkt när Backadalen blir fulltaligt drar FBC på sig en tvåa efter 17.26. I slutet av detta boxplay får Fredrik Bäckman friläge från halva plan där han blir upphakad bakifrån och domaren dömer straff. Straffskytten från första matchen, Vidar Tirén är superkall och gör 1-2. FBC Lerum hinner med ytterligare ett friläge efter 19.40 då mycket pigge Viktor Johansson får guldläge men bollen hoppar till på parketten i skottögonblicket.

I period 2 får Rickard Westman göra 1-3 efter 5.58 – helt frispelad framför mål. Denna kedjan skapar mest farligheter så långt in i matchen. Varje gång tempot skruvas upp från FBC har Backadalen stora problem att värja sig. Efter 7.53 flippar Johan Dahlqvist iväg ett skott från halva plan till 1-4. FBC får ytterligare ett powerplay i mitten av perioden men trots giftiga chanser blir det inget mål. Backadalen får också ett friläge 3 mot 1 men råkar ut för samma som VJ i första – bollen studsar över bladet.
Summering av andra perioden är att det är stort spelövertag för FBC Lerum och laget har matchen som i en ask men för ofta tappar man fart och det blir för stillastående.
Period 3 startar igång med säsongens snyggaste hittills efter 0.54 som blir 1-5. Otroligt snyggt klapp-klapp-spel ända till att Fredrik Bäckman kan putta in bollen i öppet mål. I numerärt underläge i femte minuten är FBC på vippen att utöka på några kontringar och på den sista släpper ett tröttkört Backadalen uppmärksamheten i sitt powerplay och Rieden serverar Viktor Johansson en macka som han förvaltar till 1-6.
I 4-5 minuter är det bara ett lag på plan, Backadalen har klart svårt att hänga med och deras duktige målvakt får en svettig period. Joey Hassdal gör en fin prestation när har
fintar sig loss från hörnet och borrar upp bollen i bortre krysset till 1-7 i början av 11:e minuten. 1-8 görs efter 15.44 när VJ är helt ren på bortre stolpen. Backadalen får göra matchens sista mål, 2-8, efter ouppmärksamhet i FBC:s försvar i slutskedet.
Coach Mattis Flodén efter matchen:
-”En stabil insats där vi växer och blir bättre ju längre matchen pågår. I tredje kan vi spela ut och vinner välförtjänt.
Grunderna sitter allt bättre. När vi är konsekventa och spelar med tålamod så är vi svåra att stoppa.
Jag gillar att vår struktur ger resultat. Det skapar trygghet och självförtroende.”

Viktor Johansson gör en pigg insats och blir rättvist utsedd till matchens lirare i FBC Lerum.

FBC Lerum gör det man ska i denna match och segern är helt ohotad. Mot topplagen i serien måste dock bolltempot skruvas upp för att dyrka upp bättre försvar.