Storseger även för herrarna mot Zenith

418

Det blev en förkrossande 12-4-seger för vårt herrlag i mötet mot Zenith i herrettan. I matchen som visade periodsiffrorna 2-0, 6-2, 4-2 och skottstatistik 38-23 var det aldrig något snack om vart segern skulle gå.

Hemmamatcherna i herrettan har en fördel – det kommer många bortasupportrar på många matcher – och det var även så denna dag då Rydsbergshallen fylldes till sista plats. Det fanns ett lugn i Rydsberg innan matchstart – var det ett uns av underskattning måntro…Nädå, här var det ett hemmalag som var på tårna direkt från matchstart. Ja, om man bortser från ett av Zeniths första skott som rann utmed mållinjen. Det var ett rappt och fyndigt passningsspel från FBC:s alla tre femmor. Starkt överhuvudtaget att rulla på tre hela femmor och ändå vinna så övertygande. Visst hade Zenith en del lägen och etablerade ett tryck mellan 12:e till 17:e minuten men det var FBC som stod för det stora bollinnehavet. Richard Westman gjorde 1-0 i sjunde och Sebastian Steen bombade in 2-0 i sjuttonde när en upprullning av Zenith gav utrymme för ett snyggt backskott. I anfallet därefter hade Erik Ström ett utmärkt läge efter fint förarbete av Andreas Franzén och Pontus Persson.

”jag tycker det var klasskillnad mellan lagen”

Andra perioden startade med powerplay pga att Zenith anlänt sent till tekning. Pontus Persson gjorde efter 34 sekunder 3-0 på sitt patentsätt vid bortre stolpen. 4.39 stod uret på då Johan Dahlqvist utökade till 4-0, ass Westman. Zenith kommer emellan med en kontring till 4-1 men FBC äger händelserna på plan och har en uppåtgående trend hela matchen. Mattias Lundberg styr in Sebastian Steens skott efter 6.41 till 5-1. Zenith reducerar till 5-2 när Viktor Johansson, lite onödigt, satt på botbänken. När lagen spelar 4 mot 4 efter en utvisning i varje lag hittade nämnde Viktor framrusande Anton Hansén som gör 6-2. Minuten därefter byter de roller och på en kontring blir de ensamma mot målvakten och Viktor får öppet mål till 7-2, tid 17.16. Zenith tar här timeout men det blir ingen förändring av matchbilden. Precis innan signalen för andra perioden gör kapten Westman 8-2.

Lagen kommer inte mer än in på plan innan 9-2 får plockas ut ur Zeniths mål. Johan Dahlqvist, dagens bäste FBC-are, förvaltar backkompisen Steens pass efter 47 sek. Pigge Andreas Franzén gör en bra match och får slit för mödan med 10-2-målet i 5:e minuten. 11-2 gör Anton Rieden assisterad av Westman, tid 8.24 och Pontus Persson avslutar FBC:s målskytte med 12-2 efter 12.50. Sedan tillåts Zenith göra två tröstmål innan matchklockan ljuder.

En av de största segrarna på många säsonger på hemmaplan för FBC Lerum och något överraskande i denna match som de flesta ansåg som lurig mot ett rutinerat Zenith.

”Våra uppspel fungerar extremt bra idag och jag tycker det var klasskillnad mellan lagen. Vi blir lite slarviga och låter dem göra några mål i slutet men annars tycker jag vi gör ett gediget defensivt jobb också”, sa Lerums backdominant och matchens lirare Johan Dahlqvist.

Matchstatistik

Thorbjörn Grindhages foton från matchen