Första matchen i Rydsberg för vårt Integrationslag

337

På lördag kl 16.20 i Rydsberg är det hemmapremiär på riktigt för vårt FBC Lerum Integration som möter Somalia SK eller Bergsjöns SK som laget nu heter. Det blir ett historiskt ögonblick för detta nystartade lag som spelar i FBC:s färger. Vi uppmanar alla att komma för att stötta vårt nya lag!

Laget har spelat två matcher hittills – två mycket jämna matcher och det har blivit en uddamålsförlust och en oavgjord match. I serien spelar sex lag och de två första motståndarlagen var Sportlife Kungälv Integration första matchen och IFP Göteborg nu i helgen. Laget leds av Magnus Warberg och Karin Bistedt som har gjort en oerhört imponerande insats för att få igång det här laget och hela verksamheten.

img_1153

Karin Bistedt sa följande om förra matchen: ”Förra matchen var svår. Killarna spelade sin bästa match hittills med bra positioner och snyggt försvar men vi mötte ett lag blandat med äldre svenskar o några invandrare som knappt tränat. Vi var helt klart bäst men det blev ändå oavgjort”.

Vi fick också en längre intervju med Magnus Warberg:

Äntligen hemmamatch för vårt integrationslag! Vad känner du och laget inför detta?

Vi är oerhört spelsugna! Det är alltid är lite speciellt att få klä på sig matchstället och att åter få känna på de optimistiska tävlingsnerverna. Just suget att få prestera och lära förenar dessa killar och för mig frambringar det en obetalbar glädje och motivation att få coacha och leda.

Det var en jämn första match mot Sportlife med uddamålsförlust men hur gick det egentligen – denna första seriematch för laget?

Det var en match som innehöll det som alla seriepremiärer ska innehålla; mycket löpning, kamp och många chanser åt båda håll. Vi fick se flera straffar och träna på både power- och boxplay. Det var kontringsspel åt båda håll och inget av lagen som egentligen dominerade på något sätt. Vi fokuserade på vårt försvar och hade inledningsvis svårt att hitta våra positioner, men i takt med tiden satte det sig mer och mer. Vi hade svårt att få till det med våra byten, men även den saken fick vi rätsida på så småningom. Deras ledningsmål kom sent och kändes inte resultatmässigt rättvist, men vi var trots det riktigt bra och framförallt bättre ju längre matchen led.

Och sen var det oavgjort i helgen, jämnt igen! Vad har du att säga om den matchen?

Denna match var spelmässigt relativt jämn, och vi hade de klart vassaste lägena att kunna trycka in något eller några mål till. Vi visade kombinationsspelnågra riktigt fina framspel och vi hade även några anfall där vi lyckades nyttja samtliga spelare, vilket vid ett tillfälle dessutom kryddades med en ramträff. Det var en fröjd att uppleva det stundtals mogna sättet vi spelade på. Vi visade en enormt hög arbetsmoral genom hela matchen och hade ett lugn i passningsspelet som vi tidigare inte har varit i närheten av. Vi har alltid några specifika målsättningar och fokusområden under matcherna. Denna gång lyckades vi glädjande med allt i detta avseende. Vi lär oss ständigt genom såväl våra som andras prestationer, varför vi också finner glädjen och motivationen att sträva efter fortsatt utveckling.

Kan du beskriva hur gemenskapen i First League är jämfört med andra serier där du varit ledare?

Det är en fin gemenskap och en något mer lättsam framtoning före match, men man ska komma ihåg att alla spelare oavsett nivå vill prestera utifrån sin potential. Jag ser att alla krigar oförtrutet genom hela matcherna oavsett vad det står på resultattavlan, vilket bottnar i att spelarna har andra drivkrafter är de vi är vana vid att se.

Har ni satt upp något mål för ert innebandyspelande och laget?

Vi har en stående målsättning, från vilken vi aldrig viker oss och ständigt påminner oss om – Vi vill ha roligt tillsammans! Sedan har vi alltid en eller några detaljer vi sätter ett särskilt fokus på, mål som varierar och som till exempel kan handla om försvars och passningsspel eller genomförande av korrekta byten. Genom att dela upp och skala av fokusområden tror jag att det också blir lättare och roligare att prestera. Genom det konkreta utvärderingsförfarandet blir också summeringen mer greppbar och vi kan direkt börja arbeta mot nya mål och utvecklingsområden. Vi får komma ihåg att innebandy är en helt ny idrott för dessa killar och jag förvånas över hur snabbt de lär sig och anpassar sig till regelverk, taktik, spelidé och teknik. 

Nu möter ni Somalia SK med Pontus Berger vid spakarna vilket blir kul. Vad har ni för tankar inför den matchen?

Somalia SK är det lag vi har spelat mest mot. Spelarna i SSK är duktiga och fantastiskt ödmjuka, med en föredömlig inställning till idrott, prestation och innebandy. Detta gör tillställningarna mot dem extra speciella och roliga för oss. Våra killar är riktigt sugna på att göra det svettigt för SSK på lördag! Denna vecka har vi tränat lite extra på frislag och kanske kan vi överraska dem med vårt växande självförtroende på lördag…

Vad är roligast med att leda vårt FBC Lerum Integration?

Varje träning innehåller mycket glädje och många skratt. Alla spelare är ödmjuka och väldigt noga med att tacka för träningarna och de lyssnar aktivt på varje liten instruktion. De är innovativa och i takt med att de ser och uppfattar nya idéer och inspel ser jag en ökad hunger att få lära och utvecklas vidare. Jag känner bara glädje i att få vara med på ett hörn i denna gemenskap. Om jag tillsammans med David, Malin, Karin och Josefine med flera, kan skapa en hälsoarena med fokus på ett idrottssammanhang under någon timma i veckan, är det värt så mycket mer än den korta tid vi lägger på det.

De största utmaningarna för dig och laget?

En utmaning är att hitta en jämn och utvecklande nivå för alla. Detta är ett lag där alla är välkomna och där den spelmässiga nivån skiljer sig en del mellan spelarna. Ibland kommer nytt folk som vill prova på och då gäller det att hitta en träningsform som fångar alla. Den språkliga biten kan vara lite trixig emellanåt, men jag känner att det mest väsentliga når fram ändå. Vi känner varandra allt bättre och med tiden tror jag att vi når fram till ett mer givande och tagande. En framtida utmaning tror jag kan bli att hitta spelidéer och att spela ihop killarna eftersom vi har få träningar och att spelare i laget av olika anledningar rör på mot andra intressen.

Vi önskar hela laget ett stort lycka till nu på lördag!