Serieavslutning, dubbelarrangemang, nypremiär och Fri Entré!

398

På söndag avgörs tabellplaceringarna för både vårt dam- och herrlag i division 1. För tjejerna är det en fjärdeplats man spelar för i sitt möte mot Pixbo och för herrarnas del är det frågan om man slutar tvåa eller trea, en placering som avgör mycket i det kommande kvalspelet. Det är alltså dubbelarrangemang och det är fri entré och vi hoppas att alla våra medlemmar och supportrar kommer till Rydsberg för att heja fram våra lag. Som extra krydda blir det också nypremiär för FBC Lerums hymn ”Född röd och svart” i ny tappning. Här kommer en summering av läget och insikter från Anna Bergendahl och Johan Hassdahl.

Damerna har haft en tung säsong sedan juluppehållet och vill säkert avsluta snyggt på hemmaplan i sista matchen. Pixbo ligger en poäng efter på samma poäng som sexan Marstrand. Eftersom Marstrand är storfavoriter mot Floda i deras sista match är det bara tre poäng som gäller för FBC för att bevaka fjärdeplatsen.

För herrarnas del ligger man i dagsläget på en andraplats med 46 poäng. Partille ligger trea på 45, Floda fyra på 44 och Hovslätt femma på 42. Läget är sofistikerat och nyckelmatchen i omgången, som har gemensam matchstart, är Partille vs Floda som spelas i Partille Arena B. Till att börja med så är FBC Lerum klara silvermedaljörer i serien om man tar tre poäng i sin match mot Vänersborg. Skulle man misslyckas med detta så kan Floda eller Partille ta andraplatsen vid seger. Hovslätt går förbi Floda och tar den fjärde kvalplatsen om man vinner mot klara tabellsexan Mölndal samtidigt som Partille vinner över Floda under ordinarie matchtid eller om Floda bara spelar oavgjort och inte tar bonuspoängen. Vi kommer naturligtvis att ha direktrapportering i Rydsbergshallen från hela omgångens resultat.

När omgången är spelad väljer seriesegrande Östra motståndare i Playoff 1 – trean eller fyran i tabellen. Serietvåan får laget Östra inte väljer. Östra och serietvåan får fördel av en eventuell tredje avgörande match i Playoff 1 på hemmaplan. De två lag som vinner sitt Playoff 1 möts sedan i Playoff 2 i bäst av tre matcher. Tabellplacering på söndag avgör vilket lag som har fördel av hemmaplan vid en ev tredje match.

Senast FBC Lerum spelade kvalspel var mars-april 2014 då man först vann serien på 52 poäng, 8 före serietvåan Stenungsund. Trea och fyra vara Floda resp Alingsås. FBC slog först Alingsås och därefter Stenungsund, båda i två raka matcher.

Kommentarer från Anna och Joey som är högst involverade i de båda matcherna:

Anna Bergendahl:

Ja, då är er säsong snart slut. Upp och ner kan man väl säga men en genombrottssäsong för dig själv. Eller vad säger du?

Ja det skulle man kunna kalla det, det har varit riktigt roligt och lärorikt trots att lagets prestation varit väldigt upp och ner.

Du hade några otroligt uppmärksammade matcher i säsongsstarten då du kom som en blixt från klar himmel. Om du summerar din egen säsong – vad vill du säga då?

Uppflyttningen till A-laget och början av säsongen gick väldigt snabbt, förväntande mig egentligen ingenting av säsongen men det gick förvånansvärt bra. Jag fick en drömstart på säsongen och har lärt mig otroligt mycket på alla matcher som spelats.

Och om du sen ser till hela laget?

Vi började väldigt bra, spelade som ett lag och gjorde det vi skulle. Nu efter julen stötte vi på lite motgångar och tappade några poäng vi inte skulle tappat.

Ni gjorde en riktigt bra match mot Sportlife i helgen men ändå blev det bara en pinne – vad jag förstod var det ett par situationer i slutet som var tvivelaktiga som Sportlife reducerade på. Hur ser du på matchen?

Vi gjorde det riktigt bra i 40 minuter, i tredje perioden börjar vi göra det lite svårt för oss och stressa upp oss. Tror också vi har lärt oss nu att matchen inte är över förrän slutsignalen går.

Hur sugna är ni på att bevaka fjärdeplatsen vilket kräver seger på söndag?

Vi är väldigt sugna och taggade på att ta fjärdeplatsen och avsluta på ett bra sätt efter alla motgångar vi haft under säsongen. Trots allt tycker jag att vi är värda den för vi kan så otroligt mycket mer än vi visat vissa matcher under säsongen.

Vad tror du det blir för typ av match?

Som alltid mot Pixbo så tror jag att det blir en fartfylld, fysisk men rolig match. Det kommer krävas att vi gör det vi ska och jobbar som ett lag i alla 60 minuter.

Resultat?

Vi avslutar på topp och vinner med 6-5!

Johan ”Joey” Hassdahl:

Det är ingen som betvivlar att FBC tar tre säkra poäng mot Vänersborg. Hur hanterar ni det gigantiska favoritskapet?

Precis, tabelläget talar väl tydligt för det men jag tycker att Vänersborg gjort bra insatser det senaste. Det är lite klyschigt men en match som vilken match som helst och vi ska ge 100% för att ta 3 pinnar.

Med tre poäng kommer ni upp på 49 – tre färre en segersäsongen 13/14 då ni var överlägsna. Kan du summera serien utifrån ditt perspektiv?

Jag tycker att denna div 1-serien har varit den med bäst kvalitet på länge. Top 5 är ju ruskigt jämnt men även det ”undre” skicket har norpat poäng av topplagen. Jag tycker att Hovslätt har imponerat även om dom på förhand var högt rankade.

Det är ju två andra matcher som egentligen har mest fokus söndag eftermiddag – Partille-Floda och Mölndal-Hovslätt. Vad tror du om utgången till slut?

Ja om man är intresserad av vem som kniper den sista kvalplatsen så är ju dom två matcherna högintressanta. I vårt fall så är det andraplatsen som är viktigast sen vem av floda och Hovslätt vi får med oss till kval spelar mindre roll.

Hur viktig är andraplatsen och hemmaplansfördel i ev tredje kvalmatch för er?

Det är klart att man gärna har hemmaplansfördel. Och vi har en riktigt bra chans att lösa det.

Har du någon önskemotståndare i kvalet?

Det hade ju varit riktigt kul att möta Floda. Då försvinner ju förvisso hemmaplansfördelen men Ryddan hade nog rasat och arenabygget hade behövt påskyndas.

Till slut – vad blir det för resultat på söndag?

En riktigt go 7-3 vinst där Captain West smäller dit ett hattrick.

Smyglyssna också på nypremiären av Född Röd och Svart som omarbetats inför det stundande kvalspelet och på söndag smygspelar vi den i samband med dam- och herrmatchen! Klicka på bilden för att komma till Spotify!