Tre sekunder från allsvenskt spel igen…

940

Ett heroiskt kämplande FBC Lerum var tre sekunder från att vara ett allsvenskt lag igen när Östra kvitterade till 7-7 och sedan lyckades göra det avgörande 6.54 in i sudden death. En av de tyngsta förlusterna vi sett för FBC Lerums herrlag är ett faktum.

Matchen började precis som för en vecka sen med ett Östra som startade i raketfart och tog ledningen efter bara 45 sekunder när FBC inte får ut bollen ur zon. Men denna kväll är FBC Lerum extremt mentalt starka och ger förmodligen Östra en av de tuffaste fighter de fått i denna glesa D-hall. Erik Pajnert kvitterar 2.53 på frislag när Richard Westman assar. Anton Rieden hittar snyggt Mattias Lundberg som bara har att raka in 1-2 i öppen kasse när tiden är 5.38. Det känns tidigt att det är FBC som har allt att vinna, Östra har en tung press på sig att avgöra på hemmaplan och det syns på plan. Fredrik Bäckman får här ett friläge men Östras jättelika målvakt lyckas klämma bollen mellan arm och kropp. FBC Lerum får göra ett tidigt byte när Sebastian Steen måste gå ut och ersätts av Anton Hansén som gör en gedigen insats resten av matchen. När FBC får powerplay strax därefter, 10.20, så tar det bara en halvminut för Anton Rieden att peta in returen på Vidars skott till 1-3. Men Östra reducerar strax därefter till 2-3 som står sig perioden ut. Kapten Westman med sina mannar har under en lång stund bollinnehavet och det syns att Östra har respekt men samtidigt är de livsfarliga så snart FBC gör misstag eller felpass. De röda mannarna ser oerhört sammanbitna och målmedvetna ut när de går ut för periodvilan.

En lång och seg kioskkö gör att undertecknad missar 5 minuter i början av andra men det är 2-3-läge fortfarande. FBC Lerum reder ut ett boxplay när Vidar Tirén får sitta av 2 minuter och precis när FBC blir fulltaligt norpar Richard Westman i sin forechecking en missad östrapass, går förbi sin back men blir nerdragen och det döms straff. Anton Rieden är iskall och sätter 2-4. Det blir samma sak som senast – snabb reducering när Östra får ett skitmål 13 sekunder efter 2-4. Johan Dahlqvist fick sen göra 5-3 på en frislagsvariant – se länken på Innebandymagazinet efter 9.24. Den spelare som FBC fruktade mest – skytteligevinnaren Gustav Ihrman – lyckades för första gången skapa utrymme för sig själv och göra 4-5 efter 12.30 och bara i anfallet efter tekning kvitterar Östra till 5-5 när de blir ensamma med Lerums fantastiske målvakt Oliwer Cedergren. Östra har momentum och trycker ner FBC under en sekvens men FBC reser sig och har i ett byte i 16:e minuten två giftiga chanser med Fredrik Bäckman i huvudrollen men man får inte in bollen. När FBC sen efter 19.11 får sin första tvåa lite tveksamt (domarna ska annars få godkänt överlag) så utnyttjar hemmalaget sitt starka PP-spel och har vänt. I periodens slutsekund skapas en sista FBC-chans men den resulterar inte.

Tredje perioden går till historien som den värsta nagelbitaren nånsin. Perioden startar med fantastiska möjligheter åt båda hållen men det är FBC som kvitterar när Niclas Skoglund gör 6-6 efter 1.29. De röda matar på och har en riktigt kvalificerad dubbelchans i slutet av andra minuten. Östra har stort bollinnehav men tar inga stora risker för att inte ge FBC kontringschanser. FBC sticker emellan och har en bra chans signerad Anton Hansén efter ett snyggt anfall. 13.23 dras Erik Pajnert ner i anfallszon och FBC får dagens andra powerplay. Kontrollerat och snabbt tar sig FBC fram till skottläge för Vidar Tirén som hittar den sista maskan i krysset och det är FBC-ledning igen!!

Så kommer då avslutningen av denna match som är svår att beskriva med den spänningsnivå som skapas. De röda försvarar sig med näbbar och klor mot Östras offensiv för att få en kvittering. Östra tar timeout efter 17.56 då man också tar ut sin målvakt. En lång, stark press mot bortalaget skapas men FBC återtar bollen vid tre-fyra tillfällen då man gör sig av med bollen fortare än kvickt – en av gångerna slickade bollen Östras tomma mål. När sekunderna räknade ner och Östra har frislag i hörnet börjar den starka FBC-dominansen på läktaren att tro på allsvensk plats men då dyker han upp igen, Gustav Ihrman, och lyckas hitta en lucka och bland spelare, målvakt och hängnät ligger en boll som domarna dömer som inne och det är kvitterat 7-7 med tre sekunder kvar…Så tungt, så tungt men i det läget är det bara att ladda om och gå in till ett sudden death där allt kan hända.

Ett sudden death om max 10 minuter tog vid. Efter en härlig Oliwerräddning får FBC en kontring tidigt som går precis utanför från Westmans klubba. Östra fortsätter rida på den positiva känsla de skapade i och med kvitteringsmålet. FBC hugger så fort de får bollen och nu börjar även Östras klack vakna till efter att FBC Lerums tillresta supportrar dominerat stort både till antal och röstresurser. Domarna hittar en tvåa på Anton Hansén och Östra får en gyllene chans att avgöra. Inhoppande Andreas Franzén får i slutet på utvisningen en chans att skjuta 7-8 men jätten i Östras mål räddar. Lerum lyckas klara ut stormen och blir fulltaliga. Till slut får Gustav Ihrman den där lilla, lilla luckan som gör att han avgör denna svettiga kvalserie till Östras fördel. FBC:s spelare faller ihop som korthus efter en extremt bra genomförd match där man alltså bara är tre sekunder från att klara det hela. Toppbetyg till hela laget för insatsen och FBC Lerum har visat att det här laget kan och vill komma tillbaka till Allsvenskan igen.

Men vilken kvalserie innebandypubliken fått uppleva! Först tre matcher mot Partille och uddamålsavgörande i sista matchen och så nu denna rysare i finalen mot Östra. Vi hoppas att många fått blodad tand efter detta och vill följa FBC även nästa säsong i jakten mot Allsvenskan.

En stor ledare Mattias Flodén i FBC Lerum beskrev känslan efter matchen:

”En blytung förlust som smärtar enormt och jag tycker definitivt att killarna förtjänar bättre. Vi har utvecklats steg för steg under säsongen och befinner oss nu på en nivå speltekniskt, defensivt och mentalt där spel i D-hallen är något vi ser framemot och dessutom presterar. Vi gör en jättebra match i samtliga spelformer och jag kan inte begära mer av laget. Vi har en dipp i andra perioden men reser oss som vanligt med urkraft och prestationen sammantaget är tillräcklig för kunna att vinna matchen. Säsongen har varit något utöver det vanliga. En härlig grupp att få var en del av med unik sammanhållning. Stödet från alla i klubben och våra fans har varit magiskt. Tungt att inte få fira tillsammans. Vi säger grattis till Östra SK Jönköping och önskar lycka till.”

Filmklipp från sudden death.

Läs även artikeln på Innebandymagazinet.