Bonuspoängen till FBC efter Forsering i slutet

325
Arkvibild Thorbjörn Grindhage på Mattias Lundberg.

FBC Lerum fick jaga mesta delen av dagens måstematch mot unga Pixbo med många kända FBC-ansikten. Till slut lyckades FBC vända men då var det redan sudden death. Premärspelande Joakim Fors gör 2 mål och ett assist de tre sista målen när FBC vinner med 6-5 (1-1, 0-2, 4-2, 1-0) inför storpublik.

Pixbo startar med hög press vilket kanske överraskar hemmalaget. Johan Hassdal har ett stolpskott i andra minuten som Pixbos målvakt inte har en aning om. Jämnt spel första 6-7 minuterna och FBC kör på tre hela femmor – trots att man har Westman vid sidan. FBC tar ledningen 8.27 in i perioden då Anton Rieden passar Mattias Lundberg som styr in 1-0 under Pixbos målvakt.

I 12:e minuten har FBC Lerum tre giftiga målchanser under en kort period och man såg ut att ta över dominansen i laget. Men vips som blir det en kontring och ett motlägg friställer Pixbos Gustav Andersson som bara behöver sätta fram klubban och göra 1-1, tid 13.23.

Direkt efter målet tar FBC tag i taktpinnen igen och spelar rätt finurligt sig fram till ytterligare ett par chanser som dock inte hittar in. FBC får spela powerplay 14.38 efter att Pontus Persson blivit obstruerad in i sargen. Ett par riktigt farliga chanser blir det – utan mål. Istället är det Pontus Persson som får en tvåa för samma förseelse 16.34. Pixbo utnyttjar sitt numerära överläge bättre och frispelar nr 36 igen och det är 1-2 efter 18.11. Skottstatistiken efter första perioden är 7-6 och den stora publiken fick se en klart underhållande första period.

Spelet svänger fram och tillbaka direkt i andra perioden där FBC får vara vaksamma på Pixbos kreativa passningsspel och Lerum störs uppenbarligen av det. Lerums första skott som går genom dröjer faktiskt till 9:e minuten. Man lyckas få ytterligare några skott på forne FBC-målvakten Kalle Lundgren men det blir Pixbo som utökar sin ledning istället på en kontring där FBC slarvar bort bollen i känsligt läge och Pixbo gör 1-3, tid 12.09.

Det känns som frustration när Simon Bjerthin drar på sig en tvåa efter 13.21. FBC får den första farligheten i det boxplayet men Jurado drar målvakten för långt och har ingen vinkel kvar. FBC gör ett mycket bra boxplay och skapar den andra farligaste chansen direkt när Bjerthin kommer in men backhanden går i burgaveln. Coacherna vaskar om lite i femmorna för att få till en förändring och man får en gyllene chans när Pixbo drar på sig en tvåa. Först plockar FBC in en sjätte spelare men skapar inget under den perioden. 19.50 startar FBCs powerplay och man går alltså in och får spela powerplay i början av tredje perioden. FBC Lerum behöver lyfta sig ett par hack och vi kan bara tänka oss FBCs omklädningsrum inför tredje perioden.

FBC lyckas inte heller i detta powerplay få hål på Pixbo som växer för varje minut. Nu ändrar coacherna runt rejält och går ner på folk. Det blir effekt omgående och man kryper närmare genom Mattias Lundbergs 2-3 6.28 in i tredje. Pixbo får lite andrum när domarna hittar en utvisning på Joakim Fors efter 9.51. Det är Pixbo som utnyttjar sina powerplay denna eftermiddag. Nr 36 i Pixbo, Gustav Andersson, gör sitt tredje mål och vi har 2-4, tid 11.22. Lerum reser sig direkt och på Robin Strömbergs skott styr Pontus Persson in 3-4, tid 11.48. Pixbo vill dock annorlunda och på en kontring prickskjuter man in 3-5 efter 13.44.

Den här matchen är dock långt ifrån klar. FBC-debuterande Joakim Fors presenterar sig för rydsbergspubliken på ett fantastiskt sätt. 14.58 – snygg framspelning från Robin Strömberg till Fors vars skott borrar upp sig i krysset till 4-5. 16.16 – Joakim Fors igen som nu får passen från Pontus Persson. Vi har 5-5 och sudden death.

Pixbo vill uppenbarligen satsa mest på bonuspoängen och man tar ut sin målvakt ca 3 minuter in i sudden death men det lyckas inte. Man får skicka in Lundgren igen när FBC erövrar bollen och denna gång är det Fors som serverar målskytten Anton Olofsson som gör avgörande 6-5 som ger FBC Lerum bonuspoängen.

En fantastiskt spännande match om än att FBC vaknade lite sent men det ska sägas att Pixbo var värda en poäng idag. Mattias Lundberg är råstark och står för två mål och blir matchens lirare i FBC.