Damerna segrar i säsongsavslutningen

128
Foto: Martin Wallén

Under onsdagskvällen skulle tillslut den framflyttade matchen borta mot Kärra få spelas, trots att sista omgångarna i serien egentligen var spelade. Den förra matchen fick skjutas fram p.g.a. att spelplanen var full utav handbollsklister. När Lerum kom till hallen möttes de än en gång av handbollsspel och ett klistrigt golv, dock i bättre skick än senast. Efter att domarna skrubbat och golvet testats så beslutades det ändå att matchen kunde och skulle genomföras.

FBC Lerum startade matchen i ett ruggigt tempo och kedjan med Sofia Andreasson, Sofia Brydolf och Emelie Larsson skapade redan i det första bytet två stycken målchanser som kunde resulterat i mål. Både Lerums andra och tredjefemma fortsatt trycka på och ett Lerumsmål hängde i luften. Det kom också när förstafemman gjorde sitt andra byte för matchen där Anna Olsén spelade fram Emelie Larsson till 0-1. Lerum fortsatte trycket mot Kärra och skapade fler målchanser som borde resulterat i mål. Istället kunde Kärra kontra halvvägs in i perioden och plötsligt kvitterade hemmalaget till 1-1. Lerum satte dock ny fart och kunde ta ledningen när Frida Saarinen-Ek styrde in en boll framförmål, framspelad av Cajsa Reuterberg. Efter 1-2 målet fanns det ännu fler lägen för Lerum att göra mål, men bollen letade sig aldrig in utan 1-2 stod sig till pausvila.

Lerum fortsatte sitt tryck i inledningen av andraperioden och utökade också till 1-3 genom lagkapten Sofia Andréasson. Kärra jobbade sig återigen in i perioden och även om Lerum etablerade tryck i varje byte mot Kärramålet så stack hemmalaget upp i farliga kontringar. Det var via detta som man först reducerade till 2-3 med ett skott utifrån och sedan kvitterade också Kärra på exakt samma sätt. Perioden slutade 2-1 till hemmalaget och 3-3 totalt i matchen inför den avslutande perioden.

Lerum åkte på en tidig utvisning i inledningen av tredjeperioden. Emelie Larsson och Sofia Brydolf tillät Kärra att ha bollen i 10 sekunder innan de erövrade den och höll i den. Kärra tappade tålamodet och drog själva på sig en utvisning. Lerum blev fulltaligt och i fick chansen i powerplay under en minut. Anna Olsén trampade in för ett skott från fickan, men släppte ner bollen till Emelie på förstastolpen. Emelie tog två steg in i banan och satte den lågt på 1a stolpen till 3-4 för Lerum med 5.16 på klockan. Lerum såg sedan ut att ha relativt bra kontroll på matchen tills Kärra återigen kontrade och satte 4-4 med sex minuter kvar. Ovisa minuter väntade där Lerum försökte återta sin ledning men hade svårt att förvalta bollinnehavet till målchanser. Istället var det Kärra som var farligt nära att gå upp i ledning efter sin kvittering. Under de sista tre minuterna så tog dock Lerum kommandot på nytt och fick tryck mot Kärra. Så med 23 sekunder kvar så fick Emelie Larsson bollen i offensiva fickan, bröt förbi sin motståndare och tryckte iväg bollen upp i förstakrysset. Ett förlösande mål för Lerum. Kärra chansade direkt med att ta ut målvakten. Lerum täckte dock undan skottförsöket och Sofia Brydolf fick sedan med sig bollen och kunde sätta 4-6 i tom kasse.

Det blev alltså en skön seger i den avslutande matchen för våra tjejer i damlaget. Höstens 3 segrar och 8 förluster byttes ut mot en vår där laget tog 5 segrar och 6 förluster. Det har varit höga toppar och djupa dalar för Lerum i år där man stundtals spelat otroligt jämnt och bra mot lag från toppen, men också gjort ett par rejäla genomklappningar.

Tränare Christoffer Sturesson sammanfattar kort säsongen:
Det har varit en spännande säsong på många sätt. Utvecklingen hos spelarna har varit enorm och vi har stora stunder verkligen fått till den typ av spel vi vill spela med hög fart och ett aggressivt försvarsspel. Sedan har vi haft några tyngre perioder vilket inte är konstigt i ett såpass ungt lag. 

Den tyngsta perioden och det som jag tror på många sätt blev avgörande var de tre raka uddamålsförlusterna under hösten. Egentligen var det 3 matcher där vi var det bättre laget spelmässigt, men där kanske rutinen saknades för att stänga matcherna. Jag minns framförallt den tredje matchen mot Backadalen. Efter den förlusten var både vi ledare och spelarna duktigt knäckta. Att sedan kunna studsa tillbaka och prestera så bra och vinna mot Kungälv helgen efter är bra imponerande utav tjejerna och det blev på något sätt avstampen för en fin vår. 

Nu har vi samlat på oss massor av erfarenheter och byggt en otroligt fin grupp som har jätteroligt tillsammans. Nästa år ska Lerum självklart sikta högre och jag hopps givetvis på fortsatt förtroende från framförallt spelartruppen, men också klubben att få hjälpa Lerum mot kvalplatser inom 2 år, vilket jag absolut tror är en rimlig målsättning.