FBC Lerum spelar i Allsvenskan 2018-2019

712

På dagen fyra år sen utspelades samma fantastiska scener som ikväll i Rydsbergshallen. FBC Lerum är tillbaka i Allsvenskan till hösten efter en makalöst spännande kvalmatch mot Floda. Det som såg rätt säkert ut förvandlades på 30 sekunder i tredje perioden till en av de värsta nagelbitarna någonsin med avgörande efter straffläggningens sista straff och räddning av Viktor Wedlin.

FBC Lerum kopierar alltså bragden från 2014 och vinner fyra raka kvalmatcher. Ikväll var det Flodas tur att ha hemmafördel i Rydsberg där de är obesegrade under hela säsongen. En riktigt tuff utmaning när man vet att ett taggat Floda kan försätta berg.

Lerum fick dock en smakstart då man rullade upp Flodas försvar och kapten Richard Westman fick en macka mitt i slottet som han kunde slå in med ett handledsskott till 0-1 efter bara 45 sekunder. Lerum fick även göra 0-2 i åttonde minuten genom något som rubricerades som självmål men visst var det Joakim Fors som slog in bollen på pass från Pontus Persson…

Det var FBC Lerum som hade klart mest bollinnehav och det kändes som de rödklädda hade mest kontroll över nerverna. Skottstatistiken 4-10 talades sitt tydliga språk och det kunde blivit något mål mer.

I andra perioden fortsatte matchbilden och Lerums kontroll men vid en av de få Flodaattackerna gjorde Flodas Mattias Ögren 1-2 på en retlig, långsam rullning mellan Wedlins ben. Då var det spänning igen – onödig sådan kunde lerumspubliken tycka. Leru fick tvåmålsöverläge igen när Vidar Tiréns skott från högerposition hittade in mellan Kulpakkos ben till 1-3 efter 13.11. Lerums långa anfall fortsatte med bra rull mellan de rödklädda för att hitta luckorna i Flodas försvar. Men vips så hittade en långboll fram till Flodas Christoffer Wahlman som kunde stöta in 2-3 vilket stod sig till paus.

Lerum hade under precis hela matchen ett massivt stöd av den röda läktaren med Camp FBC i spetsen som fick med sitt hela ”sittplats” i skapandet av en ljudmatta som bar fram FBC.

I tredje fick Lerum en smakstart igen – denna gång genom vintsnabbe Victor Johansson som gjorde 2-4 redan efter en minut. Klockan rullade på och ungefär halvvägs in i perioden lyfter Floda upp sitt lag i ivern att kvittera. De fick också läget de väntat på när Vidar Tirén fick en tvåa efter 12.51. Floda utnyttjade sitt powerplay snabbt och hade återigen kontakt genom 3-4 efter 13.06. I samma minut fallerade Lerums försvarsspel på högerkanten och förre FBC-aren Jesper Hallberg fick utrymmet han behövde och för tredje gången i detta kvalspel kopierade han sitt skott och denna gång blev det 4-4 och det var kvitterat i Rydsberg. Hjärtat i halsgropen på Lerumsläktaren men det skulle bli värre. Bägge lagen satsade allt på att försöka avgöra under ordinarie matchtid men resultatet stod sig.

Nu väntade förlängning i max 10 minuter och den absolut proppfulla Rydsbergshallen stod inför ett drama som sällan utspelats i hallen. Även förlängningen blev mållös och nu var det då straffavgörande, något som FBC Lerum inte haft tidigare under sitt kvalspelande.

Man kunde höra en knappnål falla under varje straff med jubel från endera publiken efter mål eller räddningar. Till slut var det oavgjort läge inför de två återstående straffarna. Iskalle Anton Olofsson gick långsamt framåt Kulpakko i flodamålet och med ett välriktat handledsskott gav han Lerum ledningen inför den Flodas sista straff. Andäktig tystnad och Flodaspelaren försökte dra Viktor Wedlin som hängde med i rörelsen och räddade med benet och sen var det TV-pucksglädje både på plan och på läktarna.

FBC Lerum är tillbaka till finrummet Allsvenskan efter två år i ettan där man bara vara tre sekunder från avancemang redan förra året.

En extremt stark insats hela säsongen av detta lag som varit storfavoriter till avancemang sedan i höstas och  man stod alltså pall för detta.

De som gjorde det idag var följande grabbar:

Viktor Wedlin, Erik Pajnert, Johan Hassdal, Anton Sjölund Jurado, Emil Gillmor, Oscar Eriksson Elfsberg, Anton Rieden, Vidar Tirén, Oskar Allard, Erik Ström, Mattias Lundberg, Pontus Persson, Simon Bjertin, Richard Westman, Fredrik Bäckman, Oliwer Cedergren, Victor Johansson, Anton Olofsson, Robin Strömberg och Joakim Fors.

De som ledde laget fram till denna bedrift var Mattias Flodén, Staffan Hjalmarsson, Mikael Bäckdahl, Martin Norberg och Anna Wulf.

Ett jättegrattis från hela föreningen FBC Lerum till dessa giganter.