Anton Olofsson är klar för fortsatt spel

567

En riktigt viktig trotjänare är klar för fortsatt spel i FBC Lerum. Anton Olofsson är nu inte bara utlånad till FBC efter sin sejour i Mariestad utan nu är ”Baloo” signad för sin moderförening.

Anton Olofsson har varit med om att föra upp FBC Lerum till Allsvenskan två gånger och är också mycket involverad i FBC:s akademisatsning på juniorsidan. Nu går han in i sin andra tredje allsvenska säsong och resonerar så här om framtiden.

Ja, Anton, de flesta vet kanske inte om att du bara var utlånad från Lockerud förra säsongen men nu är du helt FBC Lerumkontrakterad. Hur känner du för det – är det någon skillnad?
”- Känns skönt att allt har löst sig eller vad man ska säga, hade det verkligen superbra i Lockerud så det känns lite tråkigt att jag inte kunde slutföra vad jag påbörjade där men samtidigt så kan man inte alltid påverka saker som händer och just nu är detta den bästa lösning så det känns bra ändå får jag säga, ska bli kul att få pröva på allsvenskan igen och som de flesta vet är ju detta ”min” förening.”

Du har ju en extrem vilja och engagemang och är ju förutom allsvensk spelare oerhört engagerad i vår akademisatsning. Vad ger dig ork och energi att klara av allting?

”- Tränarbiten håller jag extremt högt, det ger mig fruktansvärt mycket energi och glädje, att få se killarna utvecklas och hur de hela tiden blir smartare innebandyspelare ger mig någon slags kick, att se när ens budskap har kommit fram och de har förstått och till och med kryddat det lite extra på egen hand – det är en obeskrivlig känsla. Sen tror jag det är viktigt att spela med för att kunna uppgradera sin kunskap och så är det ju såklart jävligt roligt med givetvis.”

Du har ju haft några tuffa år rent personligt men lyckas ändå få ihop allt. Har du gått stärkt ur den här perioden?

”- Ja helt klart har det vart tufft och jag ska inte sticka under stol med att det fortfarande är jävligt jobbigt, det känns som skiten aldrig tar slut men då är innebandyn väldigt viktig att kunna få komma in i bubblan där och fokusera på något jag älskar och koppla ifrån det vardagliga. Givetvis har jag lärt mig väldigt mycket och lär mig fortfarande, men skulle nog säga att jag fått väldigt mycket perspektiv på livet, vad som egentligen är viktig.”

Coach Mattis beskriver din resa förra året och din höga nivå under kvalet där du var bäst när det gällde. Behöver du de kickarna för att prestera bäst?

”- Jo men lite så kan det vara, jag är inte rädd för att bli syndabock, du kommer aldrig vinna något om du inte vågar förlora, det är sällan någon annan skjuter in bollen åt dig. Kan ärligt säga att förra säsongen var riktigt trött, det var väl först när Jocke kom in i truppen som det klickade för mig rent spelmässigt och sen fanns det ju bara en sak som gällde och det var kvalet så man gick väl lite och väntade på det, sista 2 seriematcherna. I kvalet var det väl egentligen enda gången vi var närvarande och påkopplade 110% på matcherna och det syntes nog ganska tydligt.”

Du är ju en av spelarna som var med förra gången vi tog klivet upp. Vad ser du själv som de största utmaningarna för att vi ska vara allsvenskt även 19-20?

”Förra gången vi var i allsvenskan spelade vi bånka-slå och spring-innebandy och när det inte funkade så försökte vi med samma medicin ännu mer, tror det kommer vara väldigt viktigt att vi skapar ett eget spel med bollen och slipar till vårt omställningsspel avsevärt, där har vi 2 stora förbättringsområden som jag tror kommer bli avgörande huruvida vi hänger kvar eller inte. Sen om det inte funkar alla matcher får vi givetvis försöka oss på bånkaslå någon match men i längden måste vi kunna ”spela” för att överleva.”

Du själv har ju bra koll på vår starka juniorsida. Vad krävs för att de på allvar ska kunna ta klivet in i allsvenska truppen och leverera?

”- Att de får chansen och att tar den och framförallt tror på sig själva och gör det de är bra på. Vi har minst 3-4 spelare som skulle göra väldigt bra ifrån sig i en A-trupp i dagsläget.”

”Enligt uppgift så kör du hårdare än nånsin på Endorfin. Är det en topptränad Anton vi ser i seriepremiären?

”- Det där vet jag inte om jag håller med om men jag kör på, jag behöver få ordning på min kropp framförallt och för att tåla en hel innebandysäsong behöver jag träna smart under försäsongen vilket är det jag gör nu. Sen så kommer ju min fysik nog aldrig bli min styrka men ju bättre den är desto bättre förutsättningar får jag att göra det jag är bra på.”

Trots att det mer än ett kvartal till seriepremiären så kanske du kan ge några idéer på hur serietabellen kommer att se ut?

”- Jag tror Warberg vinner serien, helt klart bredast trupp, Strängnäs var topp-lag i Allsvenskan Norra förra året så de lär stå sig rätt så bra förmodar jag, Visby har värvat som vanligt men de är alltid lika oberäkneliga, kan blanda suveräna prestationer med brutala bottennapp, men de har ju helt klart bra lag på pappret. Onyx har också värvat en del och satsar så de lär väl vara med där uppe också. I botten tror jag det blir vi, Lagan, Malmö, Lillån, Craftstaden som får kriga för de nya kontrakten.”

En av våra coacher, Mattias Flodén, uppskattar Anton mycket…

 

 

”Ja, Anton kom inför förra säsongen tillbaka efter en ettårig sejour i Lockerud. Han spelade inledningsvis såväl högerback som vänstermitt och med sin goda speluppfattning var han en tillgång. Men det var i samband med rekryteringen av Joakim Fors som Anton kom till sin rätt på högermittpositionen där han blommade ut. Kedjan med Olofsson, Fors och Persson levererade från första tillfället och tog sedan kliv för kliv offensivt. Speluppfattningen och den utmärkta bollbehandlingen särskiljde honom från såväl medspelare som motståndare. Jag har aldrig tidigare sett honom spela på den höga nivå han gjorde under kvalspelet och Anton var verkligen bäst när det gäller. Ända sedan Anton placerade in den avgörande straffen i kvalet så har han legat i hårdträning på Endorfin. Med en förbättrad fysik kommer han ta sig an allsvenskan södra på ett storstilat sätt och fortsätta leda sin femma med fast hand. Vi gläds över ett fortsatt samarbete tillsammans i allsvenskan södra!”