Äntligen – så stark bortaseger!

932
Foto: Christoffer Sturesson. Denna känslan kände FBC efter dagens seger.

Efter en mardrömsstart i bortamötet mot Onyx såg det ut som att det skulle bli ännu en tung bussresa hem men FBC Lerums herrar gjorde en mindre bragd i Nyköping när man vände ett 4-0-läge till seger med 5-7 (3-0, 2-5, 0-2).

Inför drygt 600 åskådare i Rosvallahallen i Nyköping tog tabellfyran befälet i matchen direkt. Första halvan av startperioden bllr en mardröm och FBC Lerum har snabbt ett underläge med 3-0. Målen ramlade in efter 5.11 då Onyx spelade powerplay, 6.48 och 10.55. Onyx vinner också skottstatistiken med 11-6 och det är nattsvart för FBC.

Lerum kommer ut till andra perioden i 4 mot 4-läge vilket sen blir numerärt underläge efter bara 13 sekunder. Lerum reder ut det boxplayet på att stabilt sätt men minuten därefter bjuder man onödigt en Onyxspelare bollen som blir helt fri och gör 4-0 efter 3.32. Var det spiken i kistan?

Nej, uppenbarligen inte för på något sätt hittar FBC nya krafter och börjar vändningen med stort V i den andra perioden. Fredrik Bäckman lirkar fram bollen till William Ljungqvist som vinklar in 4-1 efter 5.42. Samma par men tvärtom kontrar in 4-2 efter 6.58. Anton Olofsson snodde bollen i eget slott och skickar iväg William och Fredrik på kontringen. Onyx sticker emellan med 5-2, 09.27, men FBC skakar av sig det direkt när Anton Rieden gör 5-3 på ett vaket och snyggt utkast av Viktor Wedlin bara 20 sekunder efter 5-2. Bäckman är inblandad i sitt tredje mål för dagen när han serverar Anton Olofsson på högerkanten som placerar in 5-4 vid bortre stolpen. Onyx byter i detta läge målvakten men denne får FBC också hål på när William Ljungqvist gör sitt andra mål för dagen efter 19.17  och Lerum har hämtat upp ett 4-0-läge till likaläge inför tredje – starkt jobbat!

Onyx kör fullgas direkt i tredje och FBC får det svettigt men reder ut första stormen. Onyx får lite extra hjälp när Fredrik Bäckman åker ut för slag 4.01 in i perioden. Lerum gör ett riktigt bra boxplay och dödar stora delar av de två minuterna i offensiv zon.

Wow, Lerum tar ledningen för första gången när man får ner Onyx i egen zon och Pontus Persson hittar Erik Pajnert som Onyx glömt bort och han dunkar in 6-5 efter 8.36.

Lerum har sen flera fina kontringslägen mot ett Onyx som också bjuder på lite chanser. Onyx är klart stressade av situationen och läget. Lerum spelar bra under den här perioden. Tätt försvarsspel där man inte ger Onyx tillträde till slottet och samtidigt vårdar man bollen väl när man väl får bollinnehav.

Onyx tar timeout när det åter 1.44 av matchen och plockar sin keeper direkt. Tight, tight box och så studsar bollen rätt när Rieden får tag på den och lyckas tråckla sig förbi och bli fri att göra 5-7 med 18.53 på tavlan. Nu lackar Onyx ur rejält och drar på sig två utvisningar i rad inom bara några sekunder och Lerum defilerar in till slutsignalen. Säsongens andra seger är ett faktum och man gör en otrolig insats efter att alltså legat under med 4-0! Så starkt och nu väntar VM-uppehåll.

Matchstatistik