Seriesegrare och nu väntar playoff!

378
Foto: Christoffer Sturesson

Seriesegern var i praktiken klar efter 4-4 hemma mot Lockerud för en vecka sedan och efter storsegern borta mot Herrestad i Uddevalla så stod det klart att Lerum/Aspens JAS-lag har vunnit sin serie och är klara för plyoff!

Nedan följer en långläsning kring säsongen som varit med en av ledarna Anton Olofsson.

Lerum stod för en stor omorganisation i början av säsongen där Akademin skapades och JAS-gruppen blev en del av denna akademi. Spelarna i gruppen har haft sin tillhörighet i andra lag inom föreningen, A-lag, Div3 och HJ och det har skapats en enorm bredd på HJ-sidan med mängder av duktiga spelare.

FBC Lerum klev in i årets JAS-säsong med en ny bredare ledarstab ledd av Anton Olofsson och hans två vapendragare i Pontus Persson och Andreas Franzén. Bakom dem finns Johan Ekström som drar i de flesta övriga trådar och ser till att trion kan agera på sportgolvet utan att behöva oroa sig för något runtomkring.

Utifrån har några spelare tillkommit(både gamla FBC-spelare och nya) och spetsat till denna unga JAS-upplaga med en stomme bestående av spelare födda 2002(i år deltar spelare till och med födda 2000).
Oscar Johansson, Noah Johansson och Elias Fischer som kom tillbaka från Partille och med dem kom Marcus Burman. Efter jul kom även Markus Berntsson från Ale, så man kan ju säga att vi lyckats bredda och spetsa en redan från början riktigt bra trupp. Samtliga fem är ju spelare av högsta klass för sin ålder och klart det blivit en väldigt bra injektion, samtidigt som de framförallt är det fem väldigt bra killar utanför plan också.

Det fanns förväntningar inom gruppen att lyckas nå ett kvalspel, men ingen trodde det skulle bära hela vägen till en förstaplats i den hårda konkurrensen som bland annat fanns med Lockerud Mariestad i gruppen.
Rent ”talangmässigt” var jag ganska säker på att vi hade det mest talangfulla laget i serien. Samtidigt så är vårt lag väldigt ungt överlag och stommen består av 02:or vilket gör att vi inte besitter samma fysik och framförallt tyngd som lag så som Lockerud och Kungälv. Detta var ett litet handikapp för oss på förhand, men uppenbarligen har vi löst det väldigt bra ändå.

Foto: Christoffer Sturesson

Med många duktiga spelare i laget så kommer det utmaningar med speltid, stimulerande uppgifter med mera, något som som ibland givit Anton och övriga i ledarstaben lätt huvudbry.
  – Utmaningen är ju att hålla så många spelare som möjligt nöjda. När man har en så pass bred och bra trupp är det svårt att ge alla spelare så stora roller och speltid som dem vill ha och vart vana vid tidigare. Dock är det en nyttig erfarenhet för killarna att lära sig, för det är ju så det fungerar inom elitverksamheten.

På frågan om vilka spelare som tagit lite extra kliv framåt under säsongen så får Anton svårt att nämna specifika spelare utan vill gärna hylla alla sina spelare.
– Oj, här tror jag nog nästan jag skulle kunna nämna samtliga spelare för det är nästan lite osannolikt vilken utveckling killarna haft under säsongen och hur dem fortfarande fortsätter att utvecklas i rasande takt.  Det är nästan så man får nypa sig lite i armen emellanåt. Det är ju ändå omöjligt att undgå våran ”lilla pojk”, Victor Johansson som är född 2004 och smaskat in 18 mål och 5 assist på 14 matcher i Juniorallsvenskan, trots sin ringa ålder. Samtidigt som han lär sig mer och mer vad det handlar om rent taktiskt och spelmässigt vilket framförallt är väldigt kul för oss som tränare att se.

Under en säsong med mycket framgång så blir det ibland lätt att ”tappa fotfästet” och sväva iväg något. Det har varit ödmjukhet som varit fokus för laget, även om de såklart varit stolta över vad de presterat.
– Tycker vi hanterar ”framgångarna” (ingenting är vunnet än) på ett bra sätt. Vi gör många bra saker och får till fina resultat så klart att vi ska få slå oss själva lite för bröstet emellanåt. Samtidigt så är det livsfarligt att glömma att det är ödmjukheten, noggrannheten och det hårda jobbet som gjort att vi är där vi är idag och tummar vi på det så kommer det inte vara lika kul.

Nu väntar ett playoff mot vad Anton tror kommer bli betydligt tuffare motstånd och att Lerum kommer sättas på ett större prov.
– Man får även komma ihåg att vi ännu inte stött på dem bästa JAS-lagen. Återigen så är vi ett väldigt ungt lag och när vi framöver stöter på de bästa 00-lagen kommer det ju givetvis bli väldigt tufft. Samtidigt med ”skillsen och smartnessen” vi besitter så är jag rätt övertygad att vi kommer kunna skaka även de lagen de dagar vi får en fullträff i prestationen vilket kommer behövas för att kunna utmana.

På söndag slutar den Allsvenskan säsongen för A-laget och då blir det fullt fokus för juniorerna på vad som vänta ska och Anton har planen redo.
– Plattan i mattan! De kommande tre veckorna kommer handla mycket om att slipa på mindre saker och försöka vässa till special teams och kanske skruva på några nycklar i anfallsspelet men annars känns det som vi är väldigt redo.

Söndag 31/3 kl 16.30 så drar kalaset igång när det första playoffmatchen spelas. Det är bäst i en match om vilka som går vidare till andrarundan. Lindås eller Warberg väntar och Anton hoppas oavsett på en ordentlig publikfest.
– Nu fyller vi ”Ryddan” i playoff-1 och skapar en riktig innebandyfest som förhoppningsvis gör att vi lyckas ta oss vidare till playoff-2.

FBC Lerum vs Warberg eller Lindås
Söndag 31/3 kl: 16.30
Rydsbergshallen
Mer info kring biljetter och arrangemang kommer